خبرگزاری ایسنا - اشکال اساسی طرح‌های بنگاه‌های اقتصادی زودبازده در این است که برخی طرح‌های ارائه شده توجیه اقتصادی ندارند و قبل از بررسی و کارشناسی دقیق آغاز به فعالیت می‌کنند، بدون در نظر گرفتن اینکه آیا محصولی که این بنگاه‌ به بازار عرضه می‌کند، خریدار و متقاضی دارد یا خیر. سید عزیز آرمن، عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، توضیح داد: دولت طرحی را پشتیبانی می‌کند که در فاصله کوتاه بازدهی داشته باشد و سبب تولید در جامعه و اقتصاد شود. برخی از این بنگاه‌ها از سوی دولت پشتیبانی می‌شوند و به بهره‌برداری می‌رسند، ولی محصولی که تولید می‌شود خریدار و متقاضی ندارد.

وی تصریح کرد: در طرح بنگاه‌های کوچک و زودبازده باید نسبت هزینه‌ تولید به قیمت نهایی محصول در نظر گرفته شود.

آرمن عنوان کرد: متاسفانه عده‌ای تنها با انگیزه وام گرفتن به سوی راه‌اندازی بنگاه‌ می‌روند بدون اینکه طرح را بررسی کنند.

عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز خاطرنشان کرد: مشکل طرح‌های بنگاه‌های کوچک و زودبازده، طولانی شدن روند بررسی طرح‌ها در بانک و یا قبول وثیقه‌های سنگین از سوی بانک نیست، بلکه بانک کار خودش را انجام می‌دهد. مشکل این است که تعداد زیادی از طرح‌های پیشنهادی توجیه اقتصادی قابل قبولی برای بانک ندارد و به همین علت روند بررسی طرح‌ها در بانک طولانی می‌شود و بانک در دادن وام به این طرح‌ها دچار مشکل می‌شود.

وی بیان کرد: طرح بنگاه‌های کوچک و زودبازده باید بر اساس استعدادها و نیازهای هر استان ارائه شود.

عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: دولت طرح‌ها را با دید سیاسی و تنها با عنوان اشتغالزایی ارائه کرده، ولی اگر این طرح با توجیه اقتصادی و با دیدی اقتصادی و کارشناسانه و همچنین با در نظر گرفتن هزینه‌های تولید و بازاریابی محصول، مواد اولیه و قیمت ارائه شده محصول به بازار و نسبت هزینه‌ تولید به ارزش تمام شده کالا ارائه شود، موجب پیشرفت هر چه بیشتر اقتصاد کشور می‌شود.

حمیدرضا بهبهانی زاده، رییس اداره‌ امور شعب بانک ملی استان خوزستان، نیز به ایسنا توضیح داد: بنگاه‌های کوچک و زود بازده به واحدهای تولیدی (کالا و خدمات) گفته می‌شود که میزان اشتغالزایی آنها کمتر از ۵۰ نفر است.

او افزود: طرح‌های بنگاه‌های کوچک و زود بازده از سوی دبیرخانه کارگروه اشتغال به منظور استفاده از تسهیلات بانکی به بانک‌ها معرفی می‌شوند.

بهبهانی زاده درباره وظیفه‌ بانک‌ها و روند اجرای این طرح گفت: بانک‌ها پس از معرفی طرح‌های بنگاه‌های اقتصادی کوچک و

زود بازده بر اساس مقررات و ضوابط مربوط و حداکثر ظرف مدت ۴۵ روز بعد از تکمیل پرونده و ارائه کلیه مدارک لازم توسط متقاضیان نسبت به بررسی طرح از لحاظ فنی، مالی و اقتصادی اقدام می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: طرح‌ها در صورت دارا بودن توجیهات لازم برای اجرایی نمودن پرونده به یکی از شعب تابعه جهت پرداخت تسهیلات معرفی می‌شوند.