مخبر کمیسیون اقتصادی:
سیستم بانکی قلک دولت نیست
ایسنا - عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: اگر بودجه بانکها دچار اختلال شود، نمیتوان نسبت به اجرا و بهرهبرداری پروژهها و طرحهای زودبازده امیدوار بود. ایرج ندیمی اظهار کرد: در راستای توقعات از نظام بانکی باید توجه داشت که دولت هنوز بدهیهای خود را به بانکها نپرداخته و حتی کاهش نداده است و این عمل میتواند در راستای کمک بانکها به کارآفرینان مثمرثمر باشد.
وی با بیان اینکه از جهت کفایت سرمایه، تمهیدات، تجهیزات، اتوماسیون، بانکداری الکترونیکی و نوع حمایتهای دیگر، سرمایهگذاریهای لازم صورت نپذیرفته است، گفت: علاوه بر این مساله، در بحث تعامل میان میزان نقدینگی و بودجهای با توجه به مسائل مربوط به نرخ سود و تورم بانکها با مشکلاتی روبهرو هستند و برخی مسوولان جدید که کمتر تجربه بانکداری و مدیرعاملی دارند هم نمیتوانند سکان فعالیت روزمره بانکی را به دست بگیرند.
نماینده مردم لاهیجان در مجلس در ادامه با بیان اینکه اگر موجودی بانکها دچار اختلال یا خدشه شود، نمیتوان نسبت به اجرای پروژههای عمرانی و بهرهبرداری آنها امیدوار بود، گفت: چنانچه موجودی بانکها به مشکل برخورد، باید در همان حد برای بانکها تصمیم گرفت. بخشی از این تصمیمات مربوط به پروژههایی است که بانکها در گذشته در آنها مشارکتی داشتهاند و ناچارند که عملیات مالی را برای آنها انجام بدهند. در غیر این صورت آن پروژهها به انجام نمیرسد و امکان بهرهبرداری یا بازپرداخت وامهای دریافتی سالهای گذشته فراهم نمیشود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس همچنین تصریح کرد: آنچه مسلم است باید توجه شود که جذب تسهیلات باید با مدیریت آن سازگاری داشته باشد، در حالی که هماکنون بانک مرکزی از جهت سپرده قانونی بخش عمدهای از موجودی بانکها را تصاحب میکند و از سوی دیگر در راستای نوع اداره بانکها با تغییرات جدیدی روبه رو هستیم، لذا نمیتوان انتظار داشت که هم از پروژههای بزرگ کارآفرین دفاع کرد و هم از طرحهای زودبازدهی که عملا هیچ بازدهی ندارند.
ندیمی افزود: تجربه تسهیلات تکلیفی در گذشته به صورت تبصرهای یا غیر آن همواره تلخ بوده و در دولتهای گذشته نیز نتیجه منفی داشته است و تنها میتواند رضایت عدهای را در کوتاه مدت بهدست بیاورد، اما عملا منجر به اشتغال پایدار نمیشود، یعنی بانکها از توانایی پاسخگویی به نیاز کارآفرینان برخوردار نیستند و تعلل آنها عملا حکایت از ناتوانی عمل آنها دارد.
وی در رابطه با همانگی و حمایت بانکها با از موسسات کوچک و زودبازده گفت: بانکها باید از حالت دولتی بودن خارج شوند و دولت نیز آنها را قلک خود فرض نکند. ضمن آنکه بانکها برای پرداخت تسهیلات باید توجیه فنی - اقتصادی داشته باشند و پروژهها نیز از نظر معرفی به اشتغال پایدار ختم شوند نه اشتغال موقت.
نماینده لاهیجان در پایان با تاکید بر اینکه بانکها در رابطه با جذب سپردهها و تناسب آن با نرخ سود و تورم و نحوه مدیریت و بانکداری با مشکل مواجه هستند، گفت: تا زمانی که این امور کاهش پیدا نکند، بانک تنها صندوقچهای برای اهداف متفاوت است.
ارسال نظر