سهم اندک لیزینگ‌ها در بورس

در حالی که صنعت لیزینگ نقش مهمی را در رشد اقتصادی یک کشور می‌تواند داشته باشد به نظر می‌رسد تعداد شرکت‌های لیزینگ در بورس تهران بسیار اندک است به طوری که سهم ناچیزی را در بازار به خود اختصاص داده‌اند، در این راستا یک کارشناس اقتصادی معتقد است،‌ نوپایی صنعت لیزینگ در ایران و دشواری راه‌های تامین مالی و بحث کنترل نرخ سود بانکی آینده سودآوری لیزینگ‌ها را در بورس با ابهام روبه‌رو کرده است. دکتر علی رحمانی، کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه علامه طباطبایی، طی گفت‌وگو با خبرنگار دنیای اقتصاد گفت: سهم چهار شرکت لیزینگ در «ایران» و «غدیر»، «صنعت و معدن» و «رایان سایپا» بر روی هم معادل ۱۳۰۰میلیارد ریال در بورس است که حتی به یک‌درصد کل شرکت‌های پذیرفته شده هم نمی‌رسد.

وی افزود: از میان ۱۰۰ شرکت لیزینگ ۵۰ شرکت به ثبت رسیده‌اند و از این میان تنها ۱۵ شرکت فعال وجود دارند.

رحمانی با اشاره به نوپا بودن این صنعت در کشور گفت، برخی شرکت‌های لیزینگ جهت تامین اجتماعی تمایل دارند وارد بورس شوند ولی برخی دیگر ترجیح می‌دهند که سهامی خاص باقی بمانند، زیرا آنها ابزار فروش محصولات شرکت مادر هستند و شرکت مادر نیز تمایل ندارد با ورود به بورس مالکیت خود را از دست بدهد زیرا ورود به بورس مستلزم این است که مقداری از سهام واگذار شود.

وی در خصوص شرکت‌های لیزینگ فعال در بورس اظهار داشت: لیزینگ «ایران» و «صنعت و معدن» از آنجا که وابسته به بانک‌ها هستند وارد بورس شدند تا از این طریق منابع مالی خود را تامین کنند، لیزینگ «غدیر» هم که به سرمایه‌گذاری غدیر وابسته است، تمایل داشت سهامش را واگذار کند تا ارزشی برای شرکت ایجاد شده باشد و لیزینگ «رایان سایپا» نیز با انگیزه تامین مالی وارد بورس شد. این استاد دانشگاه در خصوص اینکه چرا شرکت‌های لیزینگ فعال در بورس از استقبال چندانی برخوردار نیستند گفت: در حالت کنونی که بحث کنترل نرخ سود بانکی پیش آمده آینده سودآوری آنها با ابهام روبه‌رو شده است.

وی افزود: علاوه بر این صنعت لیزینگ در ایران چندان شناخته شده نیست. بنابراین زمانی که در یک جامعه کارکرد اقتصادی چیزی شناخته شده نباشد نباید انتظار داشت.

به گفته این کارشناس از سوی دیگر راه‌های تامین منابع مالی شرکت‌های لیزینگ به سختی امکان پذیر است و از آنجا که یک نهاد اعتباری هستند شاخص آنها بیش از شرکت‌های دیگر با افت مواجه می‌شود.

دکتر رحمانی یادآور شد: علل دیگر افت شاخص شرکت‌های لیزینگ این است که لیزینگ‌ها جزو شرکت‌های واسطه هستند و شرکت‌های واسطه‌ای نیز بیش از شرکت‌های مادر و تولیدی در زمان نوسانات با افت همراه می‌شوند.