فشار بر بانک‌های خصوصی، بازارهای ربوی را تقویت می‌کند

ایسناـ اگر دولت و بانک مرکزی بیش از این بر بانک‌ها به ویژه بانک‌های خصوصی فشار بیاورند بازار ربوی و غیرمتشکل پولی شکل می‌گیرد و مردم پول‌شان را در بازارهایی به کار می‌گیرند که نرخ سودشان چند برابر بازارهای رسمی است. هادی حق‌شناس، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، با اشاره به مصوبه شورای پول و اعتبار در خصوص کاهش نرخ بهره بانک‌های خصوصی، اظهار کرد: طرح منطقی کردن سود بانک‌ها که مجلس به تصویب رساند بیشتر متاثر از افزایش هزینه‌های بانک‌ها بود و متاسفانه بانک‌ها طی برهه‌ای به قدری وضع درآمدیشان خوب شده بود که تنها به فکر ساخت و ساز و درست کردن دفاتر چند طبقه بودند، لذا سودها برای سرمایه‌گذاری مجدد جهت‌گیری نمی‌شد.

وی ادامه داد: طرح منطقی کردن سود بانک‌ها در شرایطی تدوین شد که به نظر می‌رسید بانک‌ها به فکر اشتغال، سرمایه‌گذاری و بازدهی و کارایی پولی که مردم نزد آنها سپرده‌گذاری می‌کنند نیستند. تنها از پول مردم وام می‌دهند و سود تسهیلاتی می‌گیرند که هزینه کردن آن هم محل ابهام است!

نماینده مردم بندرانزلی در مجلس، تصریح کرد: در طرح منطقی کردن هدف این نبود که هر ۶ ماه یک بار‌درصدی از سود بهره‌ها کم شود بلکه آنچه مدنظر بود این بود که هر سال نرخ سود سپرده‌ها بیشتر از ۲‌درصد بالا نرود و روند صعودی نه تنها متوقف شود، بلکه روند کاهنده به خود بگیرد و خوشبختانه این طرح از تصویب مجلس گذشته و در دستور کار وزارت اقتصاد و بانک مرکزی است تا اجرایی شود.

حق‌شناس با اشاره به چهار بازار کار، کالا، پول و سرمایه در اقتصاد کشور، گفت: در این بازارها آن چیزی که باید حاکم باشد تئوریست و قیمت کالا، دستمزد کارگر، نرخ بهره‌های بانکی و ... در این بازارها را عرضه و تقاضا تعیین می‌کند. ولی آنچه مسلم است نمی‌توانیم بیش از اندازه در این ۴ بازار اقتصادی دخالت کنیم و صرفا می‌توانیم به هدایت و جهت‌گیری بپردازیم.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، اضافه کرد: طبیعی است که نمی‌توان بیش از این به بانک‌های خصوصی فشار آورد بلکه باید سقف و کفی را برای آنها در نظر گرفت و کنترل‌شان کرد، چون اگر فشار از سوی دولت و بانک مرکزی بر بانک‌ها به ویژه خصوصی بیشتر شود بار دیگر شاهد تشکیل بازار غیرمتشکل پولی خواهیم بود.

حق‌شناس با بیان این‌که فشار بر بانک‌های خصوصی بازارهای ربوی را تقویت و موجب خروج سرمایه‌های مردم از بانک‌ها می‌شود، افزود: همین قدر که مجلس و دولت به توافق رسیده‌اند که نرخ سود بهره‌ها بالاتر نرود حرکت بزرگی است و نباید به زور به بانک‌ها تحکم کرد که چون مصوبه‌ای به تصویب رسید، حتما آن را اجرایی کنند. طبیعی است جهت‌گیری کاهش بهره‌ها فی‌نفسه خوب است ولی الزام بیش از این سبب می‌شود که بازار رسمی پول آسیب ببیند و بازارهای ربوی و غیرمتشکل پولی تقویت شوند.