دنیای اقتصاد: آخرین آمارهای بانک مرکزی از گزارش خرده‌فروشی نشان می‌دهد که از یازده گروه مواد خوراکی نسبت به‌مدت مشابه ماه قبل بهای ۸ گروه افزایشی بوده است. این گزارش نشان می‌دهد که در این مدت بهای سه گروه نیز کاهش یافته است. در بین کالاهای خوراکی گروه مرغ با ۱/ ۲۲ درصد بیشترین افزایش ماهانه را به نام خود ثبت کرده است. همچنین بیشترین کاهش در بین کالاهای خوراکی طی این ماه در گروه سبزی‌ها و معادل ۵/ ۹درصد گزارش شده است. مطابق این گزارش، در بازه هفتگی نیز تورم ۵ گروه مثبت بوده، ۳گروه منفی و سه گروه نیز بدون تغییر قیمت بوده است.

میوه‌ها در صدر بیشترین رشد هفتگی

گزارش خرده‌فروشی در هفته منتهی به ۱۴خرداد سال جاری منتشر شد. در هفته مورد بررسی نسبت به هفته قبل بهای اکثر گروه‌ها افزایشی گزارش شده است. هفته مورد بررسی، ۵ گروه «تخم مرغ»، «برنج»، «میوه‌های تازه»، «سبزی‌های تازه» و «قند و شکر» دارای تورم هفتگی مثبت بودند. در بین گروه‌هایی که تورم مثبت داشتند، بیشترین افزایش برای گروه میوه‌های تازه ثبت شده است. بر این اساس طی یک هفته ۴/ ۱۴ درصد به بهای این گروه افزوده شده است. تورم ماهانه این گروه نیز معادل ۳/ ۱۰ درصد گزارش شده است. به این معنی که نسبت به مدت مشابه ماه قبل متوسط افزایش قیمت در بین میوه‌های تازه ۳/ ۱۰ درصد بوده است. البته این افزایش با توجه به عرضه میوه‌های نوبرانه، دور از ذهن نیست؛ زیرا به علت عرضه اولیه این میوه‌ها بهای آنها نسبتا بالا است، اما به مرور با افزایش میزان عرضه از سطح قیمت‌های این گروه کاسته خواهد شد. اتفاقی که در سال‌های گذشته نیز در انتهای فصل بهار رخ داده است. با توجه به نوسانات هفتگی و ماهانه که همه افزایشی گزارش شده، سطح قیمت گروه میوه‌ها نسبت به مدت مشابه سال قبل معادل ۱۰ درصد کاهش یافته است. کارشناسان یکی از دلایل کاهش بهای این گروه را رشد واردات میوه و همچنین ارزان شدن مواد اولیه برای تولید میوه‌ها عنوان کردند. در سال‌های گذشته قیمت اکثر کالاها در جهان از ثبات قابل توجهی برخوردار بوده است.

اثر افزایشی یک کالا در کل گروه

در بین میوه‌های تازه، بیشترین رشد قیمتی طی یک هفته مربوط به هندوانه بوده است. بهای این کالا نسبت به هفته قبل ۸/ ۶۷ درصد رشد کرده که این رشد قابل‌توجهی طی یک هفته است. براساس آمارهای منتشر شده قیمت هر کیلو هندوانه حدود ۲ هزار تومان عرضه شد، حال‌ آنکه در هفته قبل بهای این کالا حدود هزار و ۲۰۰ تومان بود. در مدت مشابه ماه قبل نیز بهای هر کیلو هندوانه کمتر از هزار و ۵۰۰ تومان ثبت شده است، اما به‌رغم افزایش بهای هفتگی و ماهانه نسبت به مدت مشابه سال قبل بهای این میوه خوراکی معادل ۲/ ۶ درصد کم شده است. به جز هندوانه و برخی دیگر از میوه‌ها مانند سیب قرمز و طالبی، تورم تمامی میوه‌ها در هفته مورد بررسی منفی بوده و این نشان می‌دهد که یکی از دلایل بالا بودن تورم گروه میوه‌ها، تغییرات قیمتی گروه هندوانه بوده است. به عنوان مثال، از سطح قیمتی گیلاس طی یک هفته معادل ۸/ ۲۳ درصد کاهش یافته است. قیمت هر کیلو گیلاس، معادل ۱۳ هزار و ۹۰۰ تومان گزارش شده است. حال آنکه بهای آن در هفته قبل از آن معادل ۱۸ هزار و ۲۰۰ تومان بوده است. در هفته مورد بررسی موز معادل ۲/ ۳ درصد و کیوی معادل ۳/ ۳ درصد از ارزش خود را طی هفت روز از دست داده است.

افت سالانه بهای تخم مرغ

یکی دیگر از گروه‌هایی که طی هفته افزایش قابل‌توجهی داشت، تخم مرغ است. بهای این گروه طی یک هفته افزایش ۳/ ۶ درصدی را تجربه کرده است. همچنین قیمت‌های این کالا نسبت به مدت مشابه ماه قبل ۸/ ۳ درصد رشد کرده است. بهای یک شانه دو کیلویی تخم‌مرغ در هفته مورد بررسی معادل ۸ هزار و ۶۰۰ تومان بوده است. این در حالی است که بهای هر شانه تخم مرغ در هفته قبل از آن معادل با ۸ هزار تومان بوده است. نکته قابل‌توجه این است که قیمت تخم مرغ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۶/ ۱۰ درصد کاهش یافته است. این روند شبیه گروه میوه‌های تازه است؛ زیرا به‌رغم افزایش قیمت هفتگی و ماهانه، بهای سالانه آن کاهش یافته است.

«قند و شکر» دیگر گروهی که در هفته گذشته دارای روند افزایشی بوده است، این روند هم در بازه هفتگی، هم در بازه ماهانه و سالانه در این گروه مشاهده می‌شود. در این گروه بهای قند طی هفته ۳/ ۳ درصد و قیمت شکر ۴/ ۴ درصد رشد کرده است. همچنین افزایش بهای قند نسبت به مدت مشابه سال قبل معادل ۶/ ۱۸ درصد و در بهای شکر در این مدت معادل ۵/ ۲۲ درصد افزایش یافته است. براساس آمارهای بانک مرکزی هفته مورد بررسی بهای هر کیلو قند معادل ۳ هزار و ۴۰۰ تومان ثبت شده است. همچنین بهای هر کیلو شکر معادل ۳ هزار و ۲۰۰ تومان گزارش شده است.

تورم منفی سبزی‌ها طی یک ماه

همسو با میوه‌ها، تورم هفتگی سبزی‌ها نیز افزایشی بود، هر چند که طی یک ماه از ارزش این گروه کاسته شده است. مطابق آمارها قیمت‌های این گروه طی یک هفته معادل یک درصد رشد کرده است. هر چند قیمت‌های این گروه نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵/ ۹ درصد افت کرده است. در بین کالاهای این گروه بهای بادنجان به میزان ۳/ ۹ درصد و گوجه فرنگی معادل ۴ درصد طی هفته افزایش یافته است، اما بهای پیاز معادل ۳ درصد و سیب زمینی معادل ۲ درصد در هفت روز کاهش قیمت داشتند. گروه برنج پنجمین گروهی است که در هفته گذشته افزایش قیمت را پشت‌سر گذاشته است. در این گروه علاوه‌بر تورم هفتگی، تورم ماهانه و نقطه به نقطه نیز مثبت بوده است. قیمت هر کیلو برنج داخلی درجه یک معادل با ۱۰ هزار و ۴۰۰ تومان گزارش شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۰ درصد افزایش یافته است. همچنین قیمت برنج داخلی درجه دو با ۱۱درصد رشد نسبت به سال قبل، کیلویی ۶ هزار و ۷۰۰ تومان تومان ثبت شد. در هفته مورد بررسی بهای گوشت قرمز، گوشت مرغ و حبوب نسبت به هفته قبل کاهشی بوده است. بیشترین کاهش هفتگی مربوط به حبوب بوده که یک درصد از ارزش خود را طی یک هفته از دست داده است.

تورم خوراکی‌ها در نیمه خرداد