ضرورت طرح دعاوی حقوقی بین المللی
سیدنصرالله ابراهیمی
استاد حقوق دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران و مشاور حقوقی و وکیل دعاوی بین المللی پروندههای تحریم اقتصادی
طرح دعاوی حقوقی بینالمللی توسط بانکها یا شرکتهای ایرانی موضوع تحریمهای ظالمانه اقتصادی در مراجع قضایی ذیصلاح و مطالبه خسارات و ضرر و زیانهای وارده امری ضروری است که مراحل زیر را شامل میشود:
الف) لزوم شکلگیری نهضت حقوقی و استفاده از ظرفیتهای حقوقدانان بینالمللی داخلی و خارجی
۱- از زمان شکلگیری تحریمهای ناعادلانه علیه بانکها یا شرکتهای ایرانی توسط دولت ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا یا دولت بریتانیا برخی از بانکها یا شرکتهای تحریمی توانستند با استفاده از ظرفیتهای داخلی مدیریت خود و بهویژه بهرهمندی از حقوقدانان بینالمللی داخل کشور خود که از ظرفیتهای بالای تخصصی و تجربی برخوردار بوده و عملا مدیریت تیم وکلای خارجی را بهعهده داشتهاند، مهندسی حقوقی طرح دعاوی خود در محاکم کشورهای واضع تحریم بهویژه اتحادیه اروپا و بریتانیا را به درستی و براساس اصول استانداردهای بینالمللی حقوقی طراحی و اقدام کنند.
سیدنصرالله ابراهیمی
استاد حقوق دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران و مشاور حقوقی و وکیل دعاوی بین المللی پروندههای تحریم اقتصادی
طرح دعاوی حقوقی بینالمللی توسط بانکها یا شرکتهای ایرانی موضوع تحریمهای ظالمانه اقتصادی در مراجع قضایی ذیصلاح و مطالبه خسارات و ضرر و زیانهای وارده امری ضروری است که مراحل زیر را شامل میشود:
الف) لزوم شکلگیری نهضت حقوقی و استفاده از ظرفیتهای حقوقدانان بینالمللی داخلی و خارجی
۱- از زمان شکلگیری تحریمهای ناعادلانه علیه بانکها یا شرکتهای ایرانی توسط دولت ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا یا دولت بریتانیا برخی از بانکها یا شرکتهای تحریمی توانستند با استفاده از ظرفیتهای داخلی مدیریت خود و بهویژه بهرهمندی از حقوقدانان بینالمللی داخل کشور خود که از ظرفیتهای بالای تخصصی و تجربی برخوردار بوده و عملا مدیریت تیم وکلای خارجی را بهعهده داشتهاند، مهندسی حقوقی طرح دعاوی خود در محاکم کشورهای واضع تحریم بهویژه اتحادیه اروپا و بریتانیا را به درستی و براساس اصول استانداردهای بینالمللی حقوقی طراحی و اقدام کنند.
۲- از طرف دیگر، مدیریت پروژههای حقوقی در مراحل مختلف محاکم اروپایی و بریتانیایی از طریق ترسیم و تدوین استراتژیهای حقوقی مناسب و درست جهت احقاق حقوق بانکها و شرکتهای ایرانی از یک طرف و چینش تیم حقوقی فعال متشکل از حقوقدانان بینالمللی داخلی و خارجی از قبیل وکلای سولیستری (Solicitors) و بریسترز (Barristers) و همچنین وکلای درجه بالای کیوسیها (QCs) از طرف دیگر، بانکها و شرکتهای تحریمی ایرانی را قادر ساخته تا به حداکثرسازی ظرفیتهای حقوقی داخلی و خارجی خود رسیده و مجموعه کاملی از حقوقدانان حرفهای را برای مطالبه خواستههای بانکها و شرکتهای مزبور در مراحل متفاوت قضایی در محاکم اروپایی و بریتانیایی گرد هم آورد.
۳- به جرات میتوان ادعا کرد که تکنولوژی و دانش فنی شکل گرفته و توسعهیافته در پروندههای حقوقی در سالهای اخیر توسط برخی بانکها یا شرکتهای تحریمی در محاکم بریتانیا و اتحادیه اروپا با ترکیب درستی از تیمهای فعال حقوقدانان بینالمللی داخلی و خارجی، میتواند در پروندههای مشابه حقوقی کشور در جامعه بینالمللی مورد استفاده قرار گرفته و در نتیجه منجر به توسعه و ارتقای نظام حقوقی وکالتی و دعاوی بینالمللی کشور در محاکم بینالمللی شود.
۴- حال که با موفقیتهای پی در پی برخی از بانکها یا شرکتهای ایرانی در محاکم اروپایی و بریتانیایی، فضایی از امید و موفقیت در نهضت حقوقی بینالمللی ایجاد شده است، به نظر میرسد نظام حقوقی کشور ایران از این پس شاهد افزایش و ارتقای ظرفیتهای داخلی کشور بهویژه در میان جامعه حقوقدانان بینالمللی کشور باشد. بدون شک ظرفیت حقوقی کشور به اندازهای است که بتواند از این ابزار از حقوق حقه ملت ایران در کلیه محاکم بینالمللی یا ذیصلاح داخلی دفاع کرده و انشاءالله دیگر شاهد شکلگیری فضای بینالمللی ظالمانه تحریم علیه کشور ایران نباشیم.
۵- از نکات بسیار قابل توجه در جنگ حقوقی بانکها و شرکتهای تحریمی ایرانی در پروندههای حقوقی آن است که ممکن است کشوری یا یک سازمان بینالمللی مبادرت به ایراد اتهاماتی واهی در دنیای سیاست و براساس انگیزههای صرف سیاسی و غرضورزانه سیاسی به شرکتها یا نهادهای حقوقی کشور ایران کند، ولی نظر به اینکه اساسا ممکن است اتهامات مزبور را در چارچوبهای حقوقی به ظاهر موجه کنند و به عبارت دیگر از ابزار مشروع حقوقی به مقاصد غیرمشروع سیاسی خود توسل جسته و بهره میبرند، نظام حقوقی و سیاسی و بهویژه جامعه حقوقدانان بینالمللی کشور نیز در مقابل باید از ابزارهای مشابه مشروع حقوقی و حتی با زبان و ادبیات حقوقی قابل پذیرش برای محاکم آنان بهویژه دادگاههای دنیای غرب برای احقاق حق خود استفاده کنند. تجربه موفق برخی پروندههای دعاوی مطروحه در محاکم بریتانیایی و اروپایی نشانگر آن است که هر اندازه بانکها یا شرکتهای تحریمی ایرانی با قدرت تهاجم حقوقی، مدیریت بهینه و با استفاده از مهارتها و استانداردهای حرفهای بینالمللی به کارزار حقوقی پرداختهاند، پاسخ مناسبتر و قاطعتر حقوقی گرفته و طرف مقابل را مجبور به عقبنشینی حقوقی کردهاند.
۶- بدون شک نمیتوان کارزار حقوقی را با ابزارهای غیرحقوقی و حتی صرفا سیاسی به صورت کامل پاسخ داد. بنابراین توصیه میشود همه ارکان کشور باید مشوق توسعه و ارتقای نهضت حقوقی بینالمللی جهادگرایانه جدی در کشور بوده، تا آنکه اشخاص حقیقی و حقوقی و نهادهای کشور بتوانند با استفاده از جهاد مقاومتی حقوقی خود بر بیعدالتیهای موجود در فضای تحریمهای اقتصادی فائق آمده تا انشاءالله در آیندهای نهچندان دور شاهد حاکمیت همهجانبه قانون، عدالت و حقطلبی و همچنین احترام به اصول کلی حقوقی تجاری - اقتصادی پذیرفته شده و کنوانسیونهای بینالمللی بهویژه ناظر به موضوعات حقوق بشری در روابط کشورها و جامعه بینالمللی باشیم.
۷- آرای صادره از سوی محاکم اروپایی و بریتانیایی در خصوص برخی بانکها یا شرکتهای تحریمی ایران همگی از آن حکایت دارد که تحریمهای وضع شده توسط اتحادیه اروپا و بریتانیا که در راستای وضع تحریم گسترده ناعادلانه و ظالمانه اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران و نظام بانکی و شرکتهای آن صادر شده بود، «بدون دلیل»، «واهی»، «گترهای»، «غیرمنطقی»، «نامتناسب»، «غیرقانونی»، «غیرمشروع» و خارج از ضوابط و مقررات حقوقی پذیرفته شده در نظامات حقوقی تفسیر و اعلام شده است.
ب) تبعات و آثار مثبت برنده شدن بانکها یا شرکتهای ایرانی در دعاوی تحریمهای اقتصادی
اخذ آرای متعدد پیروزی قاطع برخی از بانکها یا شرکتهای تحریمی در پروندههای مطروحه نزد محاکم اتحادیه اروپا و بریتانیا آثار مثبت و فواید گسترده داخلی و خارجی داشته و خواهد داشت که به مواردی از آن در زیر اشاره میشود.
۸- اثبات حقانیت بانکها و شرکتهای مزبور و تبرئه آنان از اتهامات واهی وارده در مراجع قضایی اروپایی و بریتانیایی که در سطح گستردهتر خود مثبت عدم مشروعیت تحریمهای اقتصادی دنیای غرب علیه دیگر اشخاص حقیقی و حقوقی کشور ایران است.
۹- اثبات مشروعیت فعالیت بانکها یا شرکتهای مزبور، شفافیت فعالیتهای مزبور و انطباق این فعالیت با استانداردهای بینالمللی و حرفهای آنان و احیای اعتبار، حیثیت و شهرت آنها در بازار داخلی و بینالمللی و در عمل اعاده وضعیت حقوقی به آنها در جامعه بینالمللی.
۱۰- فراهم کردن ابزار حقوقی و قضایی لازم جهت اخذ اقدامات لازم برای احیای فعالیت مجدد بانکها یا شرکتهای تحریمی و شعبهها و مجموعههای وابسته به آنان در بازارهای بینالمللی.
۱۱- اثبات این حقیقت که تحریمهای صادره مستند به دلایل و واقعیتهای میدانی نبوده بلکه بر دلایل واهی و سوالبرانگیز و عمدتا با جهتهای سیاسی صرف صادر شده است.
۱۲- کسب تجربه و دانش فنی وافر و کافی در مواجهه با طرح اتهامات واهی علیه بانکها یا شرکتهای تحریمی ایران و فراهم کردن بسترهای حقوقی لازم جهت احقاق حق و اجرای عدالت برای آنان.
۱۳- اثبات استحقاق برای مطالبه دریافت هزینههای پرداخته شده در مراحل دادرسی قضایی و همچنین اثبات استحقاق برای مطالبه ضرر و زیانها و خسارات وارده بر بانکها یا شرکتهای تحریمی ایران ناشی از وضع و اعمال تحریمهای غیرعادلانه.
۱۴- باز کردن مسیر کارزار حقوقی تاثیرگذار برای دیگر بانکها و شرکتهای ایرانی در مواجهه با وضع و اعمال تحریمهای غیرمنصفانه، غیرعادلانه و ظالمانه از طریق ایجاد وحدت رویهها و سابقههای قضایی که امروزه میتوان آثار و تبعات مثبت آن را در خروج دهها شرکت یا بانکهای ایرانی از لیست تحریمهای اتحادیه اروپا یا بریتانیا در سالهای گذشته مشاهده کرد.
۱۵- ایجاد سابقه و رویه قضایی مثبت در تاریخ نظامهای قضایی بریتانیا و اتحادیه اروپا بلکه نظامهای حقوقی کامن لا و سیویل لا مبنی بر حاکمیت قانون بر سیاستهای غیرمشروع، تحمیل قواعد حقوقی، اصول کلی حقوقی بینالمللی و همچنین مشروعیت نظام حقوقی قضایی بر تصمیمات غیرمنطقی و غیرعادلانه سیاستمداران دنیای غرب.
۱۶- تحکیم حکومت قانون بر سیاستهای قانونگریز: توضیح آنکه آرای صادره نه تنها حکایت از لزوم حکومت و حاکمیت قانون علیه تصمیمات غیرقانونی سیاستمداران آمریکایی، اروپایی و بریتانیایی در پروندههای تحریم دارد، بلکه سیاستمداران مزبور باید تاوان تصمیمهای غیرحقوقی و خارج از چارچوبها و موازین قانونی خود را بپردازند.
۱۷- مشارکت بینالمللی در شکلگیری نظم جدید حقوقی و قضایی در پروندههای تحریم، توضیح آنکه با توجه به اینکه روش حاکم بر محاکم بریتانیا و اتحادیه اروپا مورد تبعیت درموارد مشابه قرار خواهد گرفت و نظر به اینکه همان محاکم یا محاکم مشابه در بریتانیا یا اتحادیه اروپا، بلکه کشورهای دیگر با نظامات حقوقی مشابه بهویژه کشورهای مشترکالمنافع و کامنلا نظیر آمریکا در موارد مشابه به آرای صادره در پروندههای مطروحه در بریتانیا و اتحادیه اروپا استناد خواهند کرد، نتایج حاصله در پروندههای مزبور نهتنها برای دعاوی آنان در مراجع قضایی احتمالی دیگر، بلکه نسبت به دعاوی سایر نهادها و موسسات اقتصادی کشور نیز اثر مثبت خواهد گذاشت، به این صورت که موجب خواهد شد آرای مزبور موجبات شکلگیری فرآیند وحدت رویه قضایی در موارد مشابه را فراهم سازد.
۱۸- امروزه طرح دعاوی متعدد و گوناگون توسط شرکتها، بانکها و نهادهای حقوقی ایران در مراجع قضایی کشورهای مختلف بهویژه اتحادیه اروپا حاکی از این واقعیت است که نهضت حقوقی شکل گرفته و ترسیم یافته توسط برخی بانکها یا شرکتهای تحریمی کشور، بهعنوان پیشقراولان کارزار سخت حقوقی در محاکم اروپایی و بریتانیایی، قابل توسعه و گسترش بوده و میتواند صدای مظلومیت بانکها و شرکتهای تحریمی ایرانی را که همان صدای مظلومیت ملت بزرگ ایران است به گوش جهانیان برساند و نظرات مثبت قضات و حقوقدانان عادل و بیطرف را در خصوص احقاق حقوق حقه خود جلب کند.
۱۹- براساس آرای صادره کلیه هزینههای دادرسی در محاکم مطروحه حسب قوانین و ضوابط ذیربط در خصوص استحقاق برنده پرونده در مطالبه هزینههای دادرسی، وکالت و غیره قابل مطالبه است. توضیح آنکه متعاقب پیروزی برخی از بانکها یا شرکتهای تحریمی ایران در مراجع قضایی بریتانیا و همچنین محاکم اروپایی، بانکها یا شرکتهای مزبور نهتنها مستحق دریافت هزینههای دادرسی و حقوقی و وکالتی خود از مراجع تحریمکننده اروپایی و بریتانیایی شدند، بلکه علاوه بر دریافت هزینههای دادرسی فوقالذکر، خسارات، ضرر و زیانهای واقعی وارده بر خود را نیز مطالبه کردند.
۲۰- اگرچه تاکنون میزان ضرر و زیانهای واقعی و قابل اثبات وارده بر این دسته از بانکها یا شرکتهای تحریمی یا تقویم نشده یا مستندات آن تاکنون مدون نشده یا محاکم مزبور نسبت به عدد مورد مطالبه آنان تصمیم نهایی اتخاذ نکردهاند، ولی پیشبینیهای به عمل آمده حکایت از مطالبه خسارات و ضرر و زیان کلان و بلکه میلیاردی در این پروندهها از دولتهای بریتانیا و اتحادیه اروپا باشد.
۲۱- در هر حال اگر این دسته از بانکها یا شرکتهای تحریمی بتوانند کلیه مستندات و دلایل مثبته به همراه مدارک محکمهپسند را در خصوص مقدار خسارات و ضرر و زیان وارده بر خود (اعم از خسارات مستقیم یا غیرمستقیم، خسارات مادی یا معنوی، خسارات تبعی یا عدمالنفع، خسارات ناشی از فرصتهای از دست رفته کسبوکار یا اعتبارات صدمه دیده یا شهرت آسیبدیده یا سهم از دست رفته در بازارهای داخلی و بینالمللی یا خسارات ناشی از طرح دعاوی اشخاص ثالث بهدلیل عدم امکان ایفای تعهدات قراردادی و قانونی خود در حق آنها و دیگر سرفصلهای مقابل مطالبه خسارات و ضرر و زیانهای وارده) در محاکم ذیربط بریتانیا و اتحادیه اروپا ارائه کنند، وجوه مزبور به حکم قانون قابل مطالبه خواهد بود.
در خاتمه امید است با توکل بر خداوند متعال و با استمداد از توانمندیهای حقوقی داخلی و خارجی، کماکان شاهد پیگیریهای موفقیتآمیز پروندههای بانکها و شرکتهای ایرانی موضوع تحریم در محاکم ذیربط در جامعه بینالمللی بوده و پیوسته آثار مثبت و دستاوردهای بزرگی در عرصه کارزار نبرد حقوقی در مقابل تحریمهای اقتصادی ظالمانه و غیرعادلانه دنیا به دست آید.
ارسال نظر