در جدیدترین گزارش توسعه انسانی سازمان ملل ۲۰۱۵ که بر پایه آمار و اطلاعات مربوط به سال ۲۰۱۴ تهیه شده است، توسعه انسانی در ایران نسبت به سال قبل از آن کمی بهتر شده است و نمره ایران از نظر شاخص توسعه انسانی در این سال نسبت به سال قبل از آن افزایش اندکی داشته است.

ایران در شاخص توسعه انسانی در سال ۲۰۱۴ نمره ۷۶۶/ ۰ را به دست آورده است. برای سال ۲۰۱۳ نیز نمره ایران در این شاخص ۷۶۴/ ۰ اعلام شده است . این در حالی است که ایران در رتبه‌بندی جهانی از نظر توسعه انسانی، تغییری نداشته است. ایران در دو سال ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ جایگاه ۶۹ داشته است. در ادامه این گزارش آمده است که ایران در میان کشورهای دارای توسعه انسانی بالا قرار دارد. سازمان ملل ۴۹ کشور را کشورهای دارای توسعه انسانی بسیار بالا، ۵۶ کشور را کشورهای دارای توسعه انسانی بالا،۳۸ کشور را کشورهای دارای توسعه انسانی متوسط و ۴۵ کشور را کشورهای دارای توسعه انسانی پایین می‌داند.

شاگرد اول‌های این گزارش کشورهای نروژ، استرالیا و سوئیس با کسب نمراتی به ترتیب ۰/ ۹۴۴، ۰/ ۹۳۵ و۰/ ۹۳ هستند. همچنین کشورهای دانمارک، هلند، آلمان، ایرلند، آمریکا، کانادا و نیوزیلند نیز به‌ترتیب در رتبه‌های ۴ تا ۱۰ جهان از نظر میزان توسعه یافتگی انسانی قرار گرفته‌اند. درمقایسه ایران با کشورهای خاورمیانه، رتبه ایران از نظر توسعه انسانی ۸ اعلام شده است. این در حالی است که در خاورمیانه، جایگاه نخست به قطر با کسب نمره ۸۵/ ۰ در شاخص توسعه انسانی تعلق دارد. عربستان در رتبه دوم منطقه و امارات در رتبه سوم از این نظر قرار گرفته‌اند. همچنین کشورهای بحرین، کویت، عمان و لبنان نیز پیش از ایران به‌ترتیب در رتبه‌های چهارم تا هفتم قرار گرفته‌اند. کشورهای اردن، عراق و یمن نیز پس از ایران و در رتبه‌های نهم تا یازدهم قرار دارند. همچنین در ادامه این گزارش سازمان ملل ضریب جینی ۱۴۲ کشور جهان از جمله ایران را اعلام کرده است. سازمان ملل در گزارش توسعه انسانی ۲۰۱۵ متوسط ضریب جینی ایران بین سال‌های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۳ را ۳۸۳/ ۰ اعلام کرده است. این در حالی است که این رقم در گزارش قبلی این سازمان تغییری نداشته است. ایران میان ۱۴۲ کشوری که در این گزارش مورد بررسی قرار گرفته‌اند از نظر میزان ضریب جینی در رتبه ۷۷ قرار گرفته است که به این ترتیب شکاف درآمدی در ایران طی این دوره کمتر از ۷۶ کشور بوده است. درمیان کشورهای جهان سوئد کمترین نابرابری درآمدی را دارد.

موسسات مالی چشم انتظار پسا تحریم

رویترز در گزارشی در خصوص ایران پساتحریم می‌نویسد، موسسات مالی غربی هنوز برای ورود به ایران با احتیاط رفتار می‌کنند، این در حالی است که انتظار می‌رود بانک‌های آسیایی از جمله اولین موسسات مالی باشند که پس از لغو تحریم‌ها وارد اقتصاد این کشور می‌شوند. بسیاری از شرکت‌های غربی از جمله تجار اروپایی همچنان نگران آغاز تجارت با ایران هستند؛ زیرا در این بیم هستند که متهم به نقض لایه‌های پیچیده تحریم‌های وضع شده علیه ایران شوند یا به صورت نقدی یا به شکل محرومیت از ورود به سیستم مالی آمریکا مورد مجازات قرار گیرند. جاستین واکر، از اتحادیه بانکداران انگلیس گفت: «ما در آینده‌ای نزدیک، شاهد بازگشت بانک‌های آسیایی به ایران خواهیم بود.»

امر ابوشعبان، از موسسه رنسانس کپیتال نیزدر این خصوص تاکید کرد: «بانک‌های غربی که در سال‌های اخیر به دلیل نقض تحریم‌ها بارها جریمه شده‌اند، به شکلی محتاطانه گام برخواهند داشت.» وی افزود: «بانک‌های کشورهای حاشیه خلیج فارس در ایران به خصوص در زمینه اعطای وام‌های کوتاه‌مدت فعال خواهند شد.» پس از سال‌ها بلوکه شدن دارایی‌ها، ایران هم اکنون با کمبود سرمایه مواجه است. هیچ بانکی به صورت علنی برنامه خود را برای بازگشت به ایران اعلام نکرده است. آدام زوبین یکی از مقامات ارشد خزانه‌داری آمریکا در لندن گفت: بانک‌های بین‌المللی ابتدا زمانی که قصد نزدیک شدن به ایران را دارند «محتاط و مردد» خواهند بود. نیکولا بولتون، مدیر امور تجاری وزارت تجارت و سرمایه‌گذاری انگلیس گفت: «این وزارتخانه در حال کار با آمریکا و اتحادیه اروپا در مورد این مسائل است، اما وی اذعان کرد که دشواری‌هایی در پیش است.» وی ادر ادامه تاکید کرد: «ما باید متوجه باشیم که حتی پس از لغو تحریم‌ها، ایران همچنان یک مکان چالش‌برانگیز برای فعالیت (تجاری و بانکی) خواهد بود.»

ثروتمندان ایرانی در لندن به دنبال املاک

فایننشال تایمز با انتشار گزارشی به حوزه املاک لندن پرداخته که طی هفته‌های اخیر چند ایرانی ثروتمند به دنبال خرید خانه در پایتخت بریتانیا بوده‌اند.در ادامه این گزارش آمده است که تمایل ثروتمندان ایرانی برای خرید املاک لندن پس از اعلام خبر لغو تحریم‌های ضد ایرانی در سال آینده میلادی نمایان شده است.«فیصل دورانی» رئیس مرکز تحقیقاتی «کلاتونز» که مشاور بنگاه املاک است، می‌گوید: این بنگاه املاک، تاکنون مشتریان ایرانی زیادی داشته است که درصدد خرید خانه‌های ۲ میلیون پوندی تا ۵ میلیون پوندی بوده‌اند. وی در ادامه می‌افزاید: «سرمایه‌گذارانی که قصد سرمایه‌گذاری در خارج از ایران را دارند، می‌خواهند وضعیت بازار را در اسرع وقت رصد کنند. آنان قصد دارند در کشورهای اروپایی که از نظر ثبات اقتصادی وضعیت بهتری دارند سرمایه‌گذاری کنند.»

دورانی می‌افزاید: «بسیاری از سرمایه‌گذاران نگران تغییر سیاست‌ها و موضع دولت در سال‌های آینده هستند. برخی از آنان نیز می‌ترسند که تحریم‌ها بار دیگر وضع شوند. آنان همچنین خواستار سرمایه‌گذاری در کشورهایی هستند که سیاست بیمه‌ای قوی دارند.» «تروور آبراهامسن» یکی از فعالان متخصص در فروش خانه‌های گران‌قیمت شمال لندن می‌گوید: عمارت «جرسی‌هاوس» را که ارزشی معادل ۳۳ میلیون پوند در «بیشاپز اونیو» خیابان معروف میلیاردرها دارد، به یک مشتری ایرانی در سال ۲۰۱۴ میلادی فروخته است. با این حال، او اشاره می‌کند که انتظار می‌رود ایرانیان مشتاق اجاره ملک در لندن نیز تا سال آینده به خرید خانه بپردازند. این روزنامه در ادامه به نقل از «کارن میشل» یکی از فعالان شرکت حقوقی «چارلز راسل» می‌نویسد: «تحریم‌های وضع شده علیه ایران متفاوت از تمام تحریم‌های وضع شده علیه کشورهای دیگر بوده‌اند؛ چرا که مانعی بر سر فعالیت بازرگانان ایرانی بودند که لزوما ارتباطی نیز با دولت ایران نداشتند.» فایننشال تایمز ادامه می‌دهد: «محدودیت‌های وضع شده بر نقل و انتقال پول یکی از این موارد بوده است. خانم میشل اشاره می‌کند که بانک‌های بریتانیایی به طور خاص به دلیل نگرانی از نقض قوانین پیچیده تحریمی وضع شده علیه ایران از معامله با بازرگانان ایرانی خودداری می‌کردند.» او در ادامه اشاره می‌کند که باوجود محدودیت‌ها برخی از بازرگانان و ثروتمندان ایرانی با کسب مجوز از وزارت خزانه‌داری آن کشور می‌توانستند پول خود را به بریتانیا انتقال دهند.

اقتصاد ایران در آستانه لغو تحریم‌ها