برزخ رکودی
آمارهای جدید تولید در بهار سال جاری، نشان میدهد که اغلب محصولات منتخب با رشد منفی یا با رشد مثبت بسیار کم روبهرو بودهاند. براساس آمار اعلام شده در خردادماه، ۱۷ محصول با کاهش تولید مواجه بودهاند. وضعیت تولید در بهار ۹۴ از خطر عمیق شدن رکود حکایت دارد؛ به طوری که براساس آمار منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت اغلب محصولات منتخب با رشد منفی یا با رشد مثبت بسیار کم نسبت به مدت مشابه سال گذشته روبهرو بودهاند. متولیان حوزه صنعت این وضعیت را نگرانکننده توصیف کرده و معتقدند با کاهش تدریجی تولید، مطمئنا دوباره صنعت کشور با رشد منفی روبهرو خواهد شد.
آمارهای جدید تولید در بهار سال جاری، نشان میدهد که اغلب محصولات منتخب با رشد منفی یا با رشد مثبت بسیار کم روبهرو بودهاند. براساس آمار اعلام شده در خردادماه، ۱۷ محصول با کاهش تولید مواجه بودهاند. وضعیت تولید در بهار ۹۴ از خطر عمیق شدن رکود حکایت دارد؛ به طوری که براساس آمار منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت اغلب محصولات منتخب با رشد منفی یا با رشد مثبت بسیار کم نسبت به مدت مشابه سال گذشته روبهرو بودهاند. متولیان حوزه صنعت این وضعیت را نگرانکننده توصیف کرده و معتقدند با کاهش تدریجی تولید، مطمئنا دوباره صنعت کشور با رشد منفی روبهرو خواهد شد. بسیاری معتقدند با توجه به افزایش موجودی انبار بسیاری از کالاها از جمله لوازم خانگی و خودرو، کاهش تقاضا دلیلی است که منجر به کاهش تولید شده است.
برخی دیگر نیزبر این باورند که انتظار تولیدکنندگان برای لغو تحریمهای بینالمللی را میتوان یکی از دلایل شدت گرفتن رکود تولید در مدت زمان مورد بررسی دانست و در حال حاضر تولیدکنندگان صنعتی منتظر مشخص شدن وضعیت قیمت مواد اولیه در صورت لغو تحریمها هستند و به این دلیل تولید خود را کاهش دادهاند که مبادا با تولید محصول گرانقیمت، موفق به عرضه آن در بازار نشوند. در این حال و در شرایطی که اکثر کارشناسان معتقدند اثرات واقعی لغو تحریمها از سال آینده آغاز خواهد شد، عدهای راهحل این رکود را تحریک بخش تقاضا از طریق سیاست پولی انبساطی میدانند. این سیاستها میتوانند از کانال افزایش پایه پولی یا ضریب فزاینده انجام شوند که هریک اثرات متفاوتی برجای خواهند گذاشت. اجرای اینگونه سیاستها منتقدانی هم دارد که میگویند با وجود رشد نقدینگی ۲۳ درصدی، مشکل اقتصاد ایران در حال حاضر کمبود پول و تسهیلات نیست و سیاستهای انبساطی بزرگترین دستاورد اقتصادی دولت یعنی کاهش تورم را مختل خواهد کرد و سیکل دائمی تورم - رکود را موجب خواهد شد. در پرونده امروز به راهکارهای خروج از این شرایط پرداختهایم.
ارسال نظر