اَبَر تورم در ۱۸ماه آینده
اواندر اسمارت مترجم: شادی آذری منبع: RYPTOCOINSNEWS با نزدیک شدن بولیوار، واحد پول ونزوئلا به بحران ابرتورم، پیشبینیها حکایت از آن دارد که این ابرتورم حداکثر تا ۱۸ ماه آینده گریبانگیر ونزوئلا خواهد شد. در بازار سیاه معاملات ارزی ونزوئلا، طی ماه نوامبر، بولیوار حدود ۵۰ درصد از ارزش خود را در برابر دلار از دست داده است. حکومت در حال حاضر از ارائه هرگونه گزارشی در مورد نرخ تورم سر باز میزند. پرسشی که هم اکنون مطرح است این است که آیا اقتصاد ونزوئلا هم از ابرتورمی در سطح ابرتورم زیمبابوه رنج خواهد برد؟ تورم، جزئی لاینفک از نرخ ارز دستوری است و نشاندهنده عرضه پول یک کشور یا تورم در عرضه است.
اواندر اسمارت مترجم: شادی آذری منبع: RYPTOCOINSNEWS با نزدیک شدن بولیوار، واحد پول ونزوئلا به بحران ابرتورم، پیشبینیها حکایت از آن دارد که این ابرتورم حداکثر تا ۱۸ ماه آینده گریبانگیر ونزوئلا خواهد شد. در بازار سیاه معاملات ارزی ونزوئلا، طی ماه نوامبر، بولیوار حدود ۵۰ درصد از ارزش خود را در برابر دلار از دست داده است. حکومت در حال حاضر از ارائه هرگونه گزارشی در مورد نرخ تورم سر باز میزند. پرسشی که هم اکنون مطرح است این است که آیا اقتصاد ونزوئلا هم از ابرتورمی در سطح ابرتورم زیمبابوه رنج خواهد برد؟ تورم، جزئی لاینفک از نرخ ارز دستوری است و نشاندهنده عرضه پول یک کشور یا تورم در عرضه است. نرخ عادی تورم سالانه باید چیزی در حدود ۲ درصد باشد. شهروندان با احتساب افزایش سالانه دستمزدها قادر به تحمل این نرخ برای هزینههای زندگی خود هستند. بسیاری از کشورها تورم یک تا سه درصدی را اعلام میکنند حتی وقتی که آن کشورها پولی بیشتر از تولید واقعی اقتصادشان چاپ میکنند چون میدانند نرخ پایین تورم، مطلوب است.
برای روشن شدن وضعیت تورم ونزوئلا مثالی میزنم: یک وعده غذا در فروشگاه مکدونالد کاراکاس در ماه سپتامبر سال ۲۰۱۳ به قیمت ۱۲۵ بولیوار عرضه میشد. ماه گذشته سال میلادی جاری این قیمت به ۲۴۵ بولیوار رسیده است که نشاندهنده تورمی تقریبا ۱۰۰ درصدی طی مدت یک سال است. یکی از کارکنان فروشگاه مکدونالد که خواست نامش فاش نشود، گفت: «ما هر ماه قیمتهایمان را افزایش میدهیم و هرگز برای یکسال قیمتها را افزایش ندادهایم.»
این وضعیت چه تاثیری بر بازار بیتکوین (پول دیجیتالی) میگذارد؟
همانطور که گزارشهای اخیر نشان داد، بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین هماکنون از بیتکوین استفاده میکنند. آرژانتین، مکزیک و اکوادور، که نرخ برابری پولهایشان دستوری است، با سرمایهگذاری مستقیم در بیتکوین، شاهد آشفتگی اقتصادی زیادی شدند یا پول دیجیتالی را فقط بهعنوان یک مدل پذیرفتند. اما کمکم این موضوع برای کشورهای کوچکتر مشخص میشود که پول دیجیتالی مزیتهای بسیاری نسبت به پول دستوری دارد. مسائلی همچون ابرتورم، راههای خوبی را برای آینده پول دیجیتالی که اصلا دچار تورم نخواهد شد باز میکند. بیتکوین، ضدتورم است و در شرایط جنگ بودجهای و بدهی و سایر مشکلات مربوط به «هزینههای» دولتی قابل چاپ نخواهد بود. حجم بیتکوین در مجموع محدود است و طی زمان تولید آن کاهش مییابد و نه افزایش. هر کشوری که نرخ پولش دچار فروپاشی میشود شاهد روی آوردن بخشی از جمعیتش به سمت بیتکوین میشود.
«پدرو پالما» اقتصاددان، میگوید: «وخامت چشمانداز ارزی به دلیل کاهش قیمت نفت بهطور سنتی فشار را بر دلار وارد خواهد آورد. این باعث خواهد شد که دولت دسترسی به ارز خارجی (با نرخ رسمی) را کاهش دهد و مردم را به سمت بازار سیاه براند. این خود موجب بیاعتمادی شدید و تورم بیشتر خواهد شد.» این نخستین مورد افزایش یکباره تورم پس از سال ۲۰۱۲ در ایران خواهد بود.
زیمبابوه مشهورترین مورد ابرتورم را در تاریخ معاصر داشته است (سال ۲۰۰۸). این کشور تا جایی پیش رفت که اسکناس ۱۰۰ میلیارد دلاری زیمبابوه را هم چاپ کرد. البته استفاده از این اسکناس در سال ۲۰۰۹ ممنوع شد اما هنوز وضعیت تورم بهبود نیافته و از آن زمان به بعد این کشور پول رسمی ندارد.
در جوامع غربی تجربه ابرتورم بسیار دور از ذهن مینماید. بهعنوان مثال در ایالاتمتحده ذخیره ارزهای جهان به دولت این امکان را میدهد که تورم خود را به جهان صادر کند.
وقتی که کشورها از دلار آمریکا استفاده کنند و مجبور شوند بودجه افزایش عرضه دلار را تامین کنند، تورم در همه کشورهای جهان منتشر میشود. این وضعیت باعث میشود که مقامات مذاکرات تجاری دوجانبه و گروه بریکس در برابر این سوءاستفاده اقتصادی قد علم کنند. حالا نه تنها فقط این پرسش مطرح میشود که آیا ونزوئلا، زیمبابوه بعدی است؟ بلکه این پرسش هم مطرح است که آیا ایالاتمتحده با «تسهیل مقداری خود» ونزوئلای بعدی خواهد شد؟
ارسال نظر