صنعتی‌سازی نیازمند فرهنگ‌سازی

مهندس سیدمهدی ‌هاشمی رئیس سابق‌ سازمان نظام مهندسی و رئیس فعلی کمیسیون عمران مجلس یکی از اصلی‌ترین عواملی که منجر به عدم موفقیت صنعتی‌سازی در کشور و موجب شده صنعتی‌سازی آن طور که باید و شاید در ساخت‌و‌سازها رواج پیدا نکند، عدم معرفی و شناخت درست از این شیوه ساخت‌و‌ساز است. در واقع اکثر قریب به اتفاق کارفرمایان، ‌سازندگان و بهره برداران صنعت ساختمان هنوز به درستی با صنعتی‌سازی آشنا نشده‌اند و اعتمادسازی لازم برای مطالبه این شیوه ساخت‌و‌ساز در میان عموم مردم و همه کسانی که به نوعی با صنعت ساختمان در ارتباطند، ایجاد نشده است.

از طرفی با توجه به اینکه تعداد دست‌اندرکاران صنعتی‌سازی در کشور بسیار محدود است و متخصصان این صنعت به تعداد لازم نیستند، طبیعی است که صنعتی‌سازی در سطح بازار و در عموم ساخت‌و‌سازها چندان مورد استقبال و استفاده واقع نشود.

صنعتی‌سازی در ایران به دلیل افزایش هزینه‌های ساخت‌و‌ساز به صورت نسبی، هر چند در نهایت به نفع‌سازنده و بهره‌بردار است اما در ظاهر همین افزایش هزینه‌ها در کوتاه مدت آثار بلندمدت این شیوه از ساخت‌و‌ساز را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

به همین علت تحمیل برخی هزینه‌های ناشی از اجرای روش‌های صنعتی‌سازی به‌سازنده یا خریدار باعث شده از این جهت نیز استقبال از این روش ساخت‌و‌ساز کاهش پیدا کند.

در این میان رسانه‌ها و ارگان‌های اطلاع‌رسانی در حوزه مسکن و ساختمان نقش محوری دارند و می‌توانند با تلاش در جهت معرفی مزایای صنعتی‌سازی به مردم و سایر دست‌اندرکاران و افراد مرتبط با امر ساختمان، مطالبه عمومی برای ساخت واحدهای مسکونی به روش‌های صنعتی ایجاد کنند.

شهرداری‌ها، نظام‌های مهندسی و سایر ارگان‌های دولتی و غیردولتی مسوول در امر ساخت‌و‌ساز باید متقاضیان و کارفرمایان را به سمت و سوی صنعتی‌سازی هدایت کنند تا بتوانند ضمن افزایش کیفیت ساخت‌و‌ساز در کشور، سرعت ساخت را نیز بالا ببرند.