بهبود تدریجی روابط بانکی
رویترز
ایران رفتهرفته ارتباط بانکی خود را با بانکهای دنیا از طریق برقراری ارتباط با بانکها و موسسات کوچکتر خارجی احیا میکند، اما بانکهای بزرگ جهانی به دلیل ترسهای قانونی، هنوز از ارتباط با بانکهای ایرانی پرهیز میکنند. از زمانی که تحریمهای مرتبط با مساله هستهای ایران برداشته شدهاند، بانکهای بزرگ جهانی کماکان خود را از این ارتباطها دور نگه میدارند، زیرا میترسند بر اساس مفاد تحریمهای دیگر غیر مرتبط با مساله هستهای از قبیل اتهام پولشویی، از سوی آمریکا تحریم شوند.
رویترز
ایران رفتهرفته ارتباط بانکی خود را با بانکهای دنیا از طریق برقراری ارتباط با بانکها و موسسات کوچکتر خارجی احیا میکند، اما بانکهای بزرگ جهانی به دلیل ترسهای قانونی، هنوز از ارتباط با بانکهای ایرانی پرهیز میکنند. از زمانی که تحریمهای مرتبط با مساله هستهای ایران برداشته شدهاند، بانکهای بزرگ جهانی کماکان خود را از این ارتباطها دور نگه میدارند، زیرا میترسند بر اساس مفاد تحریمهای دیگر غیر مرتبط با مساله هستهای از قبیل اتهام پولشویی، از سوی آمریکا تحریم شوند. این مساله باعث کند شدن تلاشهای ایران در جهت احیای تجارت خارجی و سرمایهگذاری شده است.
از سوی دیگر مقامات و بانکداران اذعان میکنند، تهران طی چند هفته گذشته، از طریق موسسات کوچک مالی که در آمریکا مستقر نیستند و در معرض تحریم نخواهند بود، مجراهای ارتباطی خود را باز کرده است. بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده است که ۲۰۰ بانک بینالمللی کوچک و متوسط، روابط خود را با تهران آغاز کردهاند. دو بانکدار خارجی حاشیه خلیج فارس نیز که به دلیل حساسیتهای تجاری نخواستند نامشان فاش شود گفتند که این رقم با برداشت آنها از ارتباطهای بانکی ایران همخوانی دارد. شرکتهای ایرانی در زمان تحریم برای انجام تجارت مجبور بودند از روشهایی مانند نقل و انتقال پول از طریق صرافیها و معامله تهاتری استفاده کنند که بسیار پرهزینه، وقتگیر و غیرکارآمد بود. مجراهای عادی بانکی به دلیل هزینه کمتر و کاهش ریسک، مناسبتر هستند. بانکهای کوچک نمیتوانند به اندازه نهادهای برتر مالی دنیا امور مالی را انجام دهند و خدمات محدودتری ارائه میکنند. اما گویا فعالیتهایشان رفتهرفته باعث احیای تدریجی تجارت بین ایران و اروپا میشود.
«فدریکا موگرینی» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است: «ارتباط بین ایران و اتحادیه اروپا در چهارماه نخست امسال، ۲۲ درصد افزایش داشته است-اگر چه این رقم، هنوز بسیار پایینتر از میزان قبل از تحریمهاست. حجم تجارت دوطرف در سال ۲۰۱۱ به میزان ۷۲ درصد کاهش یافت و به ۶/ ۸ میلیارد دلار رسید.» «جییوانی کاستلانتا» رئیس موسسه اعتباری صادراتی اس. اِی. سی. ای. به رویترز گفته است: برخی بانکهای اروپایی که با آمریکا ارتباطات مالی ندارند برای حمایت از تجارت به نقل و انتقال مالی با ایران روی آوردهاند. گزارشها نشان میدهد، بانکهای ایرانی اکنون در حال بازکردن حساب و اعتبارنامههای بانکهای خارجی هستند و نقل و انتقال ارز را به شکل صدور سفارش پرداخت برای خدمات مبادله ارز و واردات انجام میدهند. این در حالی است که روابط بانکی ایران در حال حاضر عمدتا با بانکهای آسیایی و اروپایی انجام میشود و برخی مبادلات نیز با بانکهای آفریقایی و آمریکایی انجام میشود.
ارسال نظر