کانادا در صف انتظار
ریچارد بلک ول
تحلیلگر گلوب اند میل
رفع تحریمهای ایران میتواند فرصت بیشتری برای تجارت بین ایران و کانادا به وجود آورد اما از سرگیری روابط یک شبه اتفاق نمیافتد و شرکتهایی که به ایران میروند با مسائل و مشکلاتی روبهرو میشوند. جیسون مایرز رئیس صادرات و تولید کانادا در این خصوص میگوید: «ایران جمعیتی ۸۰ میلیونی دارد و برای زیر ساخت خود نیاز به بهبود گسترده دارد. ایران میتواند بازار بزرگی برای صادرکنندگان کانادایی باشد. تولیدکنندگان تجهیزات نفت و گاز، شرکتهای مهندسی، فناوریهای پاک، سازندگان تجهیزات پزشکی و سازندگان تجهیزات کشاورزی کانادایی همگی میتوانند در بازار جدید تهران برای تجارت خود فرصتهای جدیدی پیدا کنند.
ریچارد بلک ول
تحلیلگر گلوب اند میل
رفع تحریمهای ایران میتواند فرصت بیشتری برای تجارت بین ایران و کانادا به وجود آورد اما از سرگیری روابط یک شبه اتفاق نمیافتد و شرکتهایی که به ایران میروند با مسائل و مشکلاتی روبهرو میشوند. جیسون مایرز رئیس صادرات و تولید کانادا در این خصوص میگوید: «ایران جمعیتی ۸۰ میلیونی دارد و برای زیر ساخت خود نیاز به بهبود گسترده دارد. ایران میتواند بازار بزرگی برای صادرکنندگان کانادایی باشد. تولیدکنندگان تجهیزات نفت و گاز، شرکتهای مهندسی، فناوریهای پاک، سازندگان تجهیزات پزشکی و سازندگان تجهیزات کشاورزی کانادایی همگی میتوانند در بازار جدید تهران برای تجارت خود فرصتهای جدیدی پیدا کنند. وی در ادامه اشاره میکند:«شرکتهای کانادایی میتوانند در زنجیره تامین خدمات با ایران مشارکت کنند هرچند از هم اکنون نمیتوان پیش بینی دقیقی انجام داد.»یکی از وکلای تجاری شرکت حقوقی«هرمن» در این خصوص معتقد است :«در حالیکه برخی از تحریمهای ایران فورا برداشته خواهد شد اما برخی دیگر به نظر میرسد که زمان میبرد تا لغو شوند.» وی خاطر نشان کرد که تحریمهای ایران چند لایه است که یکی از این لایهها مربوط به پرونده هستهای این کشور است و باقی تحریمها به دلایلی دیگر وضع شده اند. چنین به نظر میرسد که همه این تحریمها یکباره رفع نخواهند شد و شرکتها برای ورود به بازار ایران باید مراقب باشند که دچار خطا نشوند و تحریمها را نقض نکنند.
توماس جونو، استاد دانشگاه اتاوا در خصوص تحریمهای ایران گفت:«چنان چه ایران تعهد هستهای را نقض کند، تحریمها سرجای خود باز خواهند گشت. وی در ادامه خاطر نشان کرد: «هم اکنون شاهد این هستیم که بسیاری از شرکتها برای یافتن فرصتهای تجاری به این کشور سفر میکنند هرچند باید خاطرنشان کنم که بیشتر این سفرها برای بررسی وضعیت موجود است و برای انعقاد قرارداد نیست.» شرکتهای دایملر و شرکت هوایی ایر باس خبر از فروش محصولات خود دادهاند. جونو تاکید میکند: «در ایران به دلیل متنوع بودن اقتصاد این کشور فرصتهای تجاری بسیاری در بخشهای خدمات مالی، گردشگردی و بسیاری از بخشهای دیگر وجود دارد اما شرکتهای خارجی برای کار با این کشور باید بهخوبی محیط کسب و کار را در ایران را بررسی کنند.»
کانادا، متخصصان بسیاری در خصوص بخش نفت و گاز دارد که میتوانند در بخش انرژی ایران فعالیت کنند هر چند در این زمینه ایران سالهاست که با غولهای نفتی اروپایی و آمریکایی کار میکند که این شرکتهای غربی در این زمینه تجربه بسیار زیادی دارند. باید این نکته را خاطر نشان کرد که در سالهای گذشته، روابط تجاری کانادا و ایران تقریبا محدود بوده است .عمده فعالیت کانادا در زمینه صادرات غلات به ایران بوده است. در دوران تحریم کانادا نمیتوانست روابط تجاری خود را با ایران گسترش دهد و به لطف اهداف بشر دوستانه، حتی در دوران تحریم این کشور میتوانست مواد غذایی به ایران صادر کند. صادرات کانادا به ایران در سال ۲۰۰۸ به بالاترین میزان خود یعنی ۶۸۰ میلیون دلار رسید که عمده صادرات کانادا غلات بود، اما با وضع تحریمها در سال ۲۰۱۳، میزان صادرات این کشور به ایران ارزشی معادل ۱۴ میلیون دلار داشت. حتی با از سرگیری روابط برای معاملات تجاری بین دو کشور، به زمان لازم است و به گفته استورات برگمن، اقتصاددان ارشد مرکز توسعه صادرات کانادا: «عمده روابط اولیه ایران و کانادا در زمینه مواد غذایی خواهد بود.»
«یان لی» استاد دانشگاه کارلتون که در ایران دورههای MBA نیز تدریس کرده است، گفت :« شرکتهای کانادایی که در کشورهایی مانند روسیه، چین و کوبا که اقتصاد آنها دولتی است فعالیت میکنند، میتوانند در بازارهای ایرانی موفقتر باشند.» وی افزود: «شرکتهایی که تنها با کشورهای کانادایی و آمریکایی تجارت داشتهاند به محض ورود به ایران متعجب خواهند شد چرا که فضای کسب و کار در کشورهایی که متکی به دولت هستند، متفاوت است.»این استاد دانشگاه درخصوص ایران تاکید میکند: « بازار سهام ایران کارایی خوبی دارد و تجار ایرانی باتجربه و تحصیلکرده هستند، بنابراین برای تجارت با ایران با یک کشور جهان سومی مواجه نخواهید بود. در صورتی که شرکتهای کانادایی با چشم باز به ایران بروند، میتوانند از فرصتهای بسیار مناسب بازار این کشور منتفع شوند.»
ارسال نظر