چالشهای رشد صادرات غیرنفتی
گروه بنگاهها: به دنبال برنامه دولت برای رشد ۲۰ درصدی صادرات غیرنفتی درسال جاری، برخی فعالان بخش خصوصی در نشستی چالشهای موجود در این مسیر را بررسی کردند. در این نشست مسعود دانشمند، دبیرکل خانه اقتصاد ایران گفت: با بررسی آمار و نرخ صادرات میتوان نزدیکی میزان واردات و صادرات را به خوبی مشاهده کرد و این نکته نشان از روزهای خوب اقتصادی دارد که باید مدیریت شود. به گفته وی، تحقق و کسب رشد ۲۰ درصدی ارزش صادرات غیرنفتی چندان دور از دسترس نیست؛ اما برای کسب این مهم باید موانع موجود را شناسایی کرده و برای رفع و از میان برداشتن آنها چارهای اجرایی پیدا کرد.
گروه بنگاهها: به دنبال برنامه دولت برای رشد ۲۰ درصدی صادرات غیرنفتی درسال جاری، برخی فعالان بخش خصوصی در نشستی چالشهای موجود در این مسیر را بررسی کردند. در این نشست مسعود دانشمند، دبیرکل خانه اقتصاد ایران گفت: با بررسی آمار و نرخ صادرات میتوان نزدیکی میزان واردات و صادرات را به خوبی مشاهده کرد و این نکته نشان از روزهای خوب اقتصادی دارد که باید مدیریت شود. به گفته وی، تحقق و کسب رشد ۲۰ درصدی ارزش صادرات غیرنفتی چندان دور از دسترس نیست؛ اما برای کسب این مهم باید موانع موجود را شناسایی کرده و برای رفع و از میان برداشتن آنها چارهای اجرایی پیدا کرد. در ادامه مهرداد باقری گفت: سیاستها و مشوقهای صادراتی برای تولید صادرات محور و فعالیتهای بازرگانی عملیاتی نبوده و بالقوه هستند. به گفته وی، در کنار خلأ مشوقهای صادراتی، قوانینی وجود دارد که صادرات را روان نمیکند و همچون حصاری به دور کالای تولید داخلی پیچیده است. وی شیوه صادرات کالا در ایران را سنتی دانست و افزود: منابع صادراتی در ایران، مجهز نیست بهطوری که برای صادرات کالا، کشورهای همسایه را هدف قرار دادهایم و به تجارت مرزی و پیلهوری روی آوردهایم. باقری با مد نظر قرار دادن ناکارآمدی صنعت حملونقل ایران برای صدور و جابه جایی کالا گفت: شبکه ریلی کشور ما بسیار گسترده است اما این شبکه برای حملونقل مسافر طرح ریزی شده و توسعه مییابد و خود برای صادرات کالا، به مانع تبدیل شده است. سخنگوی کانون کارآفرینان توسعهگرا نیز در این نشست گفت: حدود ۸ سال پیش کتابی نوشته شد که در آن قوانین مزاحم صادراتی شناسایی و حذف شد. اما تدوین و اجرای این سیاستها، افزایش نرخ صادرات نفت و وابستگی به درآمدهای نفتی را رقم زد. حسین سلطانینیا، در این نشست با اشاره به ضرورت شناسایی قوانین مزاحم صادراتی، بر تولید کالاهای صادرات محور تاکید کرد. عباس وطن پرور، عضو شورای مرکزی انجمن مدیران و متخصصان صنعتی ایران نیز یادآور شد: صادرات ایران مبتنی بر خام فروشی است و به تولید محصولات غیرنفتی نیز توجهی نمیشود. بنابراین نباید انتظار داشت که با این شرایط بتوان به رشد ۲۰ درصدی صادرات طی سال جاری دست یابیم.
سیدعلی صدری، رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان ایران در این نشست با اشاره به احتمال لغو تحریمها و تغییر در شرایط واردات و صادرات کالا اعلام کرد: برای تحقق و کسب رشد ۲۰ درصدی نرخ صادرات باید هزینه تولید را کاهش داد و البته واردات نیز مدیریت شود. هوشنگ ادهمی، دیگر عضو اتاق بازرگانی ایران با اشاره به ضرورت پشتیبانی بانکها از صادرکنندگان، گفت: حاشیه سود صادرات بسیار پایین است و رقبای قوی در این رابطه وجود دارد. محمدمهدی طباطبایی نیز در این جلسه گفت: سوال اساسی این است که برنامه افزایش صادرات قرار است در کدام بخش انجام شود. وی افزود: باید برای افزایش صادرات مشوقهایی در نظر گرفت، البته به شرط آنکه منجر به ایجاد رانت نشود. به گفته این عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران اگر بخواهیم پایش جدی نسبت به موضوع صادرات غیرنفتی داشته باشیم ترقی صادرات ممکن است، ولی نه در یک سال. همچنین مسعود تهرانچی، رئیس هیات مدیره کانون ویژه دارندگان خودرو با اشاره به نبود امنیت سرمایهگذاری در ایران به منظور تولید گفت: اگر بتوان در اقتصاد، امنیت ایجاد کرد؛ قطعا میتوان توسعه صادرات را نیز مشاهده کرد. ابراهیم جمیلی، رئیس خانه اقتصاد ایران نیز با اشاره به برنامه رشد ۲۰ درصدی ارزش صادرات غیرنفتی در سال جاری، اعلام کرد: این ۲۰ درصد رشد صادراتی معادل ۱۲ میلیارد دلار میشود. در حال حاضر زیرساختهای صادراتی موجود در ایران به منظور توسعه صادرات ناقص و ناکارآمد است.
ارسال نظر