براساس مبادلات تجاری ایران با کشورهای حوزه یورو بررسی شد
رونق واردات در سایه افت یورو
گروه بازرگانی- فروغ کریمی: افت جهانی ارزش یورو در ماههای اخیر و ادامه این روند، تجارت خارجی ایران را با کشورهای منطقه یورو، تحت تاثیر قرار داده است. اثرات این افت ارزش را میتوان در کاهش قیمت هر تن کالای صادراتی و وارداتی به این کشورها مشاهده کرد. براساس آمارهای گمرک، در ۱۱ ماه منتهی به بهمن ۹۳، قیمت هر تن کالای صادراتی به کشورهای حوزه یورو، با افت ۴۰ درصدی همراه بوده و از یک هزار و ۱۳۷ یورو در ۱۱ ماه منتهی به بهمن ۹۲ به ۶۷۹ یورو در دوره مشابه سال جاری رسیده است. قیمت هر تن کالای وارداتی از این کشورها نیز در ۱۱ ماه منتهی به بهمن ۹۳، با نزول ۴۲ درصدی نسبت به دوره مشابه سال گذشته از یک هزار و ۹۰۵ یورو به یک هزار و ۱۰۵ یورو رسیده است.
گروه بازرگانی- فروغ کریمی: افت جهانی ارزش یورو در ماههای اخیر و ادامه این روند، تجارت خارجی ایران را با کشورهای منطقه یورو، تحت تاثیر قرار داده است. اثرات این افت ارزش را میتوان در کاهش قیمت هر تن کالای صادراتی و وارداتی به این کشورها مشاهده کرد. براساس آمارهای گمرک، در ۱۱ ماه منتهی به بهمن ۹۳، قیمت هر تن کالای صادراتی به کشورهای حوزه یورو، با افت ۴۰ درصدی همراه بوده و از یک هزار و ۱۳۷ یورو در ۱۱ ماه منتهی به بهمن ۹۲ به ۶۷۹ یورو در دوره مشابه سال جاری رسیده است. قیمت هر تن کالای وارداتی از این کشورها نیز در ۱۱ ماه منتهی به بهمن ۹۳، با نزول ۴۲ درصدی نسبت به دوره مشابه سال گذشته از یک هزار و ۹۰۵ یورو به یک هزار و ۱۰۵ یورو رسیده است. همچنین آمارها نشان میدهد در ۱۱ ماه منتهی به بهمن ۹۳، صادرات ایران به کشورهای اتحادیه یورو از نظر وزنی ۹۳ درصد رشد داشته در حالی که از نظر ارزش یورو تنها با افزایش ۱۵ درصدی همراه بوده است. واردات ایران از این کشورها نیز در ۱۱ ماه منتهی به بهمن ۹۳، با رشد وزنی ۹۸ درصدی و رشد ارزشی ۱۵ درصدی همراه بوده است. این آمارها نشان از این دارد که اگر چه افت ارزش یورو در زمینه واردات به سود کشورمان بوده و نسبت به سال گذشته کالاهای بیشتری را با پرداخت هزینه کمتر وارد کردهایم، اما این افت باعث شده در صادرات با کاهش ارزش روبهرو باشیم. اما بهطور کل از آنجا که حجم واردات ایران از این کشورها به طور قابل توجهی از صادرات بیشتر بوده، میتوان گفت این افت ارزش یورو در ماههای اخیر به نفع تجارت خارجی کشورمان بوده است.
واردات
براساس آمارهای گمرک در ۱۱ ماه منتهی به بهمن ۹۳، ارزش واردات ایران از کشورهای منطقه یورو با رشد حدود ۱۵ درصدی از ۳ میلیارد و ۸۵۶ میلیون یورو در ۱۱ ماه منتهی به بهمن ۹۲ به ۴ میلیارد و ۴۳۳ میلیون یورو در مدت مشابه سال ۹۳ رسیده است. این در حالی است که رشد وزنی این واردات طی این مدت برابر ۹۸ درصد بوده است و از ۲ میلیون و ۲۴هزار تن در ۱۱ ماه منتهی به بهمن ۹۲ به ۴ میلیون و ۱۰ هزار تن در مدت مشابه سال ۹۳ رسیده است. در ۱۱ ماه منتهی به بهمن ۹۳، ایران از ۱۱ کشور اروپایی با واحد پول یورو کالا وارد کرده است، در بین این کشورها که شامل آلمان، هلند، ایتالیا، فرانسه، اتریش، بلژیک، اسپانیا، قبرس، لیتوانی، ایرلند و لوکزامبورگ هستند، بیشترین واردات ایران از کشور آلمان به ارزش یک میلیارد و ۶۷۰ میلیون یورو و به وزن یک میلیون و ۱۱۸ هزار تن بوده است. پس از آن واردات ایران از کشور هلند به ارزش ۷۵۱ میلیون یورو و به وزن یک میلیون و ۸۱۸ هزار تن در رتبه دوم قرار دارد. واردات ایران از کشور ایتالیا نیز به ارزش ۷۴۲ میلیون یورو و به وزن ۱۲۲ هزار تن در رتبه سوم قرار دارد. در بین حجم واردات ایران از این ۱۱ کشور حوزه یورو، واردات از ۳ کشور اتریش، اسپانیا و قبرس با اینکه از نظر وزنی رشد داشته، اما از نظر ارزشی با کاهش روبهرو بوده است که دلیل آن به افت ارزش یورو در ماههای اخیر برمیگردد. در ۱۱ ماه منتهی به بهمن۹۳، واردات از کشور اتریش با رشد وزنی ۱۵۷ درصدی نسبت به دوره مشابه سال گذشته همراه بوده در حالی که از نظر ارزشی نسبت به دوره مشابه سال گذشته، ۷۱/ ۰ درصد افت داشته است. واردات ایران از اسپانیا نیز با رشد وزنی ۱۷ درصدی، به میزان ۱۰ درصد به لحاظ ارزشی افت داشته، همچنین واردات کشور از قبرس با رشد وزنی ۱۵ درصدی همراه بوده درحالی که از نظر ارزشی حدود ۱۸ درصد کاهش داشته است.
صادرات
آمارهای گمرک از صادرات ایران به کشورهای منطقه یورو نیز نشان میدهد کاهش ارزش یورو در ماههای اخیر اگر چه منجر به رونق واردات شده اما درآمد حاصل از صادرات ایران به این کشورها را تحت تاثیر قرار داده است. در ۱۱ ماه منتهی به بهمن ۹۳، ایران صادراتی به وزن ۱۵۲ هزار و ۴۴۹ تن و به ارزش ۱۰۳ میلیون و ۴۵۶ هزار یورو به کشورهای ایتالیا، آلمان، بلژیک، فرانسه، اسپانیا و هلند که کشورهای اروپایی با واحد پول رایج یورو هستند، داشته است. بر اساس آمارها این میزان صادرات نسبت به ۱۱ ماه منتهی به بهمن ۹۲، با رشد وزنی ۹۳ درصدی همراه بوده در حالی که از نظر ارزشی تنها به میزان ۱۵ درصد رشد داشته است، این آمارها نشان از این دارد که در راستای افت ارزش یورو نسبت به سال گذشته در آمد صادراتی کمتری را نسبت به حجم کالاهایی که به این کشورها صادر کردهایم، داشتهایم.
در بین این ۶ کشور، صادرات ایران به کشور ایتالیا به وزن ۷۷ هزار تن و ارزش ۴۱ میلیون و ۸۱ هزار یورو در رتبه اول قرار دارد. صادرات ایران به کشور آلمان نیز به وزن ۳ هزار و ۵۲۹ تن و ارزش ۲۶ میلیون و۶۱۶ هزار یورو در رتبه دوم و صادرات ایران به کشور بلژیک به وزن ۳۶ هزار و ۶۵۰ تن و به ارزش ۱۴ میلیون و ۴۷۹ هزار یورو رتبه سوم را کسب کرده است. همچنین در بین این ۶ کشور، صادرات ایران به دو کشور اسپانیا و هلند نیز هم در ارزش و هم در وزن با افت همراه بودهاست. براساس آمارها در ۱۱ ماه منتهی به بهمن ۹۳، صادرات ایران به اسپانیا نسبت به دوره مشابه سال گذشته در حالی از نظر وزنی افت ۹۷ درصدی داشته که از نظر ارزشی نیز در حدود ۶۲ درصد نیز کاهش داشته است. صادرات ایران به هلند نیز در ۱۱ ماه منتهی به بهمن ۹۳ نسبت به دوره مشابه سال گذشته، با رشد منفی ۵۳/ ۰ درصدی از لحاظ وزنی همراه بوده و از نظر ارزشی افت ۶۶ درصدی را تجربه کرده است.
ارسال نظر