رییس کل گمرک ایران در گفتوگو با خبرنگاران خبر داد
درآمدهای گمرکی تحقق نیافت
گروه بازرگانی - روز گذشته، رییس کل گمرک ایران در جمع خبرنگاران عملکرد اداره تحت اختیارش را بازگو کرد. عکس: سامان دزیانیان
مهندس محمدهاشم رهبری با بیان اینکه طبق قانون گمرک موظف است پیش از ورود به هر سال جدید، تعرفههای مربوط به آن سال را به صورت عمومی اعلام کند، تصریح کرد: «این کار در سال ۸۵ عملا اتفاق نیفتاد و با قدری تاخیر صورت گرفت، حال آنکه تعدادی از تعرفهها افزایش پیدا کرد و تعدادی نیز کاهش. برخی از تعرفهها نیز همانی بود که سال پیش از آن اعمال میشد. بنابراین به روال معمول مشکل بر سر آن قلم از کالاهایی بود که تعرفههایشان بیشتر میشد که ما نیز از واردکنندگان کالاها تعهدی اخذ کردیم که اگر قرار است تغییراتی در تعرفهها صورت بگیرد، آن را بپذیرند.»
رهبری با اعلام اینکه در سال ۸۵ تعرفههای غیرارزشی و مبتنی بر کف قیمت نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرد، افزود: «این پیامد در مورد البسه اتفاق افتاد که قیمت آن برای هر کیلو ۲۵هزار تومان تعیین شد.» رهبری در ادامه به بهرهمندی از «CD ارزش کالاها» اشاره کرد که به گفته وی براساس «اظهار صاحب کالا»، «سابقه» و «نرخ بازار» تعیین میشود. این «CD ارزش» ملاک عملی برای تعیین قیمت کالا خواهد بود: «قیمت خودرو، بهدلیل اینکه دارای شرایط خاصی است، از جمله بهینهسازی مصرف سوخت، استاندارد، محیطزیست و...، بنابراین قیمتهای خودرو را از نمایندگیهایی که در کشور فعال هستند، اخذ کرده و ملاک عمل قرار میدهیم.» او ملاک تعیین قیمت آهنآلات و فلزات را نیز «متال بولتن» اعلام کرد.
رییس گمرک ایران یادآور شد: «قصد ما این است که این CD ابتدا در اختیار تمام مسوولان قرار بگیرد و سپس با اعمال نظرات موافق و مخالف بر روی آن در اختیار فعالان اقتصادی و عموم جامعه قرار بگیرد». رهبری با بیان اینکه در آخرین CD ارزش، ۲۷۰۰رکورد جدید ثبت شده است، گفت: «در تلاش هستیم این رکوردها را افزایش دهیم». به گفته وی خاصیت این CD این است که قیمتهای هماهنگی را در تمام گمرکات کشور امکانپذیر میکند و استنباطهای شخصی و سلیقهای را کاهش میدهد یا حذف خواهد کرد.
معاون وزیر اقتصاد و دارایی همچنین تصریح کرد: «ادعا نمیکنیم که قیمتهای مندرج در این CD واقعی است اما از وزارت صنایع و معادن و اتاق بازرگانی درخواست کردهایم که امکان دسترسی ما را به سایتهایی که قیمتهای اصلی کارخانههای سازنده ارائه شده است، فراهم کنند تا به قیمتهای واقعیتر نزدیک شویم.»
به اعتقاد وی این همکاری دوجانبه مابین گمرک ایران و وزارت صنایع و معادن در جهت حمایت از تولید داخلی و حقوق مصرفکننده اتخاذ شده است. رییس کل گمرک ایران در ادامه به حجم صادرات و واردات ۹ماه کشور اشاره کرد و گفت: «در این مدت بیش از ۳۰میلیارد دلار کالا وارد کشور شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳/۳درصد رشد دارد. صادرات غیرنفتی نیز با افزایش ۵۸درصدی روبهرو شده است». وی، سه مرز رسمی ایران با عراق را خسروی، مهران و شلمچه عنوان کرد و افزود: «مرز شلمچه برای واردات قراضه اختصاص یافته است». رهبری بر اختصاصی کردن گمرکهای کشور تاکید کرد و گفت: «در جلسهای که خرداد ماه سالجاری با حضور وزیر اقتصاد و دارایی، نمایندگانی از وزارت بهداشت و درمان، راه و ترابری، نیروی انتظامی، ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و سازمان انرژی اتمی و دیگر دستگاههای مرتبط برگزار شد، بر تخصصی کردن گمرکهای کشور تاکید شد البته در حوزه واردات کالا، چرا که در زمینه صادرات بیش از ۳۰سال است که در کشور گمرکهای تخصصی وجود دارد».
رییس کل گمرک ایران همچنین از محقق نشدن درآمدهای گمرکی براساس پیشبینیهای انجام شده در بودجه خبر داد و گفت: براساس پیشبینیهای قبلی دستیابی به درآمد ۵۷هزار میلیارد ریال با نرخ موثر تعرفهای ۱۶درصد موردنظر بود و از سوی هیات دولت نیز پیشنهاد نرخ موثر تعرفهای ۷/۱۳درصد عنوان شده بود که تا امروز هیچ یک از این پیشبینیها اتفاق نیفتاده است، چراکه شرط تحقق این درآمدها حذف کلیه معافیتها بود. بنابراین در حال حاضر نه تنها درآمدها افزایش نیافته بلکه معافیتها هم همچنان به قوت خود باقی است.
وی گفت: در ۹ ماه سالجاری از درآمد پیشبینی شده در بودجه ۲۷هزار میلیارد ریال محقق شده که در مقایسه با مدت مشابه آن در سال گذشته ۴/۱۵درصد افزایش یافته است. رهبری درباره معافیتها نیز گفت: معافیت خاصی برای کالای خاص یا اشخاص خاص نمیتوانیم داشته باشیم، البته معافیتها به واردکنندگان ماشین آلات تولیدی و مورد نیاز خطوط تولید تعلق میگیرد. رییس کل گمرک ایران همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره موضع گمرک ایران در خصوص استفاده از نام خلیج در مبادلات تجاری تاکید کرد: گمرک نامی به غیر از خلیجفارس نمیشناسد و اگر موردی غیر از این باشد، اجازه ترخیص کالاها با نام مجعول را نمیدهیم. رهبری درباره پیشبینی درآمدهای گمرکی در بودجه سال آینده عنوان کرد: برای سال آینده ۴۲هزار و ۱۴۰میلیارد ریال پیشبینی درآمدهای گمرکی داریم که گفته شده است برای رسیدن به قیمت واقعی گمرک باید ۱۵درصد عمده فروشی، ۲۰درصد خرده فروشی و نیز هزینههای دیگر را به قیمت ترخیص اضافه کند.
وی تاکید کرد که مجلس باید به دولت اجازه دهد در بودجه سال آینده با توجه به نوع کالاها درصدها را تعیین کند. رییس کل گمرک ایران در ادامه درباره تاثیر تحریم بر واردات و صادرات عنوان کرد: بحث تحریم ارزش عملیاتی ندارد و هیچ تاثیری در واردات و صادرات نداشته است، البته دولت تصمیماتی خواهد گرفت که تامین کالاهای اساسی و موردنیاز عامه مردم تحت تاثیر قرار نگیرد.
رهبری همچنین با تاکید بر لزوم واریز شدن کلیه درآمدهای گمرکی به ویژه در مناطق ویژه و مناطق آزاد به خزانه دولت و سپس اختصاص بودجه برای آبادانی مناطق آزاد از سوی دولت گفت: معتقدم که درآمدهای گمرکی در مناطق آزاد باید به خزانه واریز شود.
ارسال نظر