برنامه‌ریزی هدفمند برای صادرات به کشورهای آفریقایی

گروه بازرگانی- جامعه توسعه‌ آفریقای جنوبی (SADC) در پی آن است که همگرایی منطقه‌ای را تعمیق کند. رهبران چهارده کشور اصلی این منطقه از جهان در سال ۱۹۹۲ بیانیه‌ای امضا کردند که براساس آن «آفریقا به سمت آزاد‌سازی اقتصاد» حرکت می‌کند. این بیانیه نقطه آغاز تحول در مناسبات منطقه‌ای کشورهای مستقر در قاره سیاه و نیز ساختار آفرینی هر یک از اعضا برای آزادسازی اقتصاد داخلی بود. اقتصاد کشورهای آفریقایی عمدتا مبتنی بر کشاورزی است و نقش این بخش در تولید ناخالص داخلی کل منطقه، ۳۵درصد است و ۷۰درصد مردم این ۱۴ کشور؛ اشتغال، درآمد و تغذیه خود را از راه کشاورزی تامین می‌کنند. در زمینه صادرات هم این نکته حایز اهمیت است که ۱۲درصد کل صادرات این ۱۴ کشور شامل محصولات و فرآورده‌های کشاورزی است و ۶۶درصد تجارت میان منطقه‌ای آنها نیز وابسته به این گونه محصولات است، براساس گزارش سازمان برنامه توسعه راهبردی شاخص‌های منطقه‌ای (RISDP) که یک سازمان معتبر است در‌حال‌حاضر ۷۰درصد جمعیت این ۱۴ کشور با درآمد متوسط روزانه ۲دلار، زیر خط فقر زندگی می‌کنند. کشورهای این منطقه به دنبال راه‌اندازی منطقه آزاد تجاری تا سال۲۰۰۸ هستند. در سال‌‌های اخیر چینی‌ها با سرمایه‌گذاری در این منطقه از جهان که بالاترین میزان سرمایه‌گذاری در میان دیگر کشورها بوده است، سعی کرده‌اند نیروی کار ارزان، منابع کشاورزی و بازار مصرف آفریقا را معطوف به خود کنند. کارشناسان معتقدند با راه‌اندازی منطقه آزاد تجاری آفریقا، کشورهایی سود خواهند برد که پیشاپیش زمینه‌های حضور در این منطقه را که دروازه توسعه در هزاره سوم نامیده شده، فراهم کنند.

دو‌درصد از کل صادرات غیر نفتی ایران در شش ماه نخست امسال به مقصد کشورهای آفریقایی بوده که تا پایان سال‌جاری با برگزاری نمایشگاه‌های مختلف و ایجاد مرکز تجاری در آن کشورها به بیش از ۴درصد افزایش می‌یابد.

محمدرضا رمضانی، دبیرکل اتاق تعاون کشور با تجزیه و تحلیل شرایط فعلی و یادآوری این نکته مهم که دولت نهم گام‌های بلندی را برای توسعه صادرات غیرنفتی برداشته است، خاطر نشان کرد: شبکه تعاون کشور این توانمندی را دارد تا با بهره‌مندی از حمایت بی‌شائبه دولت و با هدف افزایش توسعه صادرات غیرنفتی به کشورهای آفریقایی اقدام به برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی نماید.

رمضانی افزود: کشورهای آفریقایی حدود ۱۸۷‌میلیون دلار کالا طی شش ماه نخست سال‌جاری به ایران صادر کرده‌اند.

وی در ادامه با ناچیز خواندن سهم صادرات کالاهای ایران به قاره پهناور آفریقا گفت: ارزش صادرات کالاهای ایران در شش ماه نخست امسال به کشورهای آفریقایی معادل ۱۴۴‌میلیون دلار بوده است و اتاق تعاون قصد دارد بر اساس مصوبه شورای عالی صادرات و به‌منظور گسترش توسعه صادرات تا پایان سال‌جاری نمایشگاه‌هایی را در کشورهای آفریقایی از جمله ساحل عاج، موزامبیک، مصر، اتیوپی، آفریقای جنوبی، سنگال، تانزانیا، الجزایر، غنا، تونس، نیجریه و ماداگاسکار برگزار کند. دبیرکل اتاق تعاون از تمامی تولید‌کنندگان و صنعتگران فعال در عرصه صادرات کشور خواست تا با حضور در این نمایشگاه‌ها گسترش توسعه صادرات را تحقق‌پذیر نمایند. رمضانی با اشاره به بزرگ‌ترین شرکای تجاری ایران در حوزه آفریقا گفت: کشور سودان با اختصاص ۲۷ /۰ ‌درصد از سهم صادرات به ایران بزرگ‌ترین شریک تجاری کشورمان محسوب شده است. وی افزود: پس از سودان به ترتیب کشورهای آفریقای جنوبی با ۱۷/۰‌درصد، مصر با ۱۷/۰‌درصد، اتیوپی با ۱/۰‌درصد و نیجریه با ۰۹/۰‌درصد در ردیف بزرگ‌ترین شرکای تجاری ایران هستند.