پاسکاللامی:
«اپک» بازیگر اصلی دور دوحه است
پاسکال لامی در کنار نگوین تانگدونگ، نخستوزیر ویتنام
پاسکال لامی که در نشست شورای مشورتی بازرگانی اپک (APEC) سخن میگفت، افزود: وزرای اپک به این نتیجه رسیدهاند که باید به منظور دستیابی به توافق در خصوص مذاکرات دور دوحه در دیدگاههای خود تجدیدنظر کنند. آنها در راه تحقق نظامی چندجانبه کوشش میکنند و همگی اعتقاد دارند که باید مذاکرات دور دوحه از سر گرفته شود.
لامی، سپس پیوستن ویتنام به سازمان تجارت جهانی را به رهبران این کشور تبریک گفت و تصریح کرد: این یک حرکت مهم برای سازمان و نیز نشانگر تعهد این کشور به همگرایی در مسیر اقتصاد جهانی است. از سوی دیگر، اعضای سازمان تجارت جهانی نیز به اصلاحات اقتصادی و تغییرات سیاسی در این کشور که از حدود ۲۰ سال پیش با عنوان بازسازی اقتصادی (Doi moi) آغاز شده، توجه جدی نشان میدهند.
لامی، ادامه داد: ویتنام ستارهای در حال برآمدن در منطقه است.
رییس سازمان تجارت جهانی سپس از روسیه به عنوان دیگر عضو اپک نام برد که گامهای بلندی در مسیر الحاق به این سازمان برداشته است.
او گفت: توافق روسیه و آمریکا ناشی از روند دو جانبهگرایی است که امیدوارم این کشور به چند جانبهگرایی نیز به عنوان بخشی از فرآیند الحاق توجه کند چرا که هنوز وارد این فرآیند نشده است.
لامی سپس به تاریخچه مذاکرات دور دوحه پرداخت و دلایل ناکامی آن را بر شمرد که از آن جمله میتوان به اختلاف بر سر یارانه محصولات کشاورزی اشاره کرد.
لامی، گفت: بخش کشاورزی کمتر از 8درصد تجارت جهانی را در بر میگیرد، اما کل مذاکرات در این زمینه معطوف به آن شده است، چرا؟ پاسخ به این پرسش آسان است. به دلیل اینکه تولید غذا، بخش خیلی حساس کشورهای ثروتمند و فقیر است.
عکاس آسوشیتدپرس این عکس را در حاشیه نشست اپک و حضور پاسکال لامی در ویتنام گرفته است،
زن ویتنامی کنار خیابان بساط سبزیفروشی پهن کرده و شاید هنوز نمیداند که به سازمان تجارت جهانی پیوسته است
ضمن اینکه ۷۰درصد تهیدستان جهان در مناطق روستایی زندگی میکنند و اینها عمدتا از راه کشاورزی به حیات خود ادامه میدهند.
لامی، اختلاف نظر کشورهای در حال توسعه و پیشرفته بر سر کاهش تعرفههای محصولات کشاورزی را دلیل اصلی شکست دور دوحه دانست. نیمی از تجارت جهانی در اختیار کشورهای عضو اپک است و این موضوع نشان میدهد که رییس سازمان تجارت جهانی با چه انگیزهای در اجلاس سالانه وزرای اپک شرکت کرده است.
لامی در پایان به این مقوله پرداخت که «شورای مشورتی بازرگانی اپک چه کمکی میتواند به دور دوحه بکند؟» او گفت: منطقه آسیا، اقیانوسیه بدون هیچگونه تردیدی، مهمترین نقطه روی کره زمین است و کشورهای عضو اپک با ۶/۲میلیارد نفر جمعیت، حدود ۶۰درصد تولید ناخالص (GDP) و ۵۰درصد تجارت جهانی را در اختیار دارند، بنابراین اپک از نظر اقتصادی بازیگر اصلی دور دوحه است. لامی، از شورای مشورتی بازرگانی اپک خواست که دولتهای خود را به سمت مذاکرات دور دوحه سوق بدهند چرا که این شورا از منافع موفقیت آن بهرهمند خواهد شد.
* جریان بازسازی اقتصادی در ویتنام از سال 1986 آغاز شد و با تغییر و تحول در ساختار متمرکز اقتصادی این کشور امکان سرمایهگذاری بینالمللی و توسعه فراهم شد. از آن زمان تاکنون میلیونها دلار سرمایه خارجی به این کشور وارد شده که بهخصوص در زمینه فناوری کشاورزی، بسیار تاثیرگذار بوده و چهره اقتصاد کشاورزی در این کشور را تغییر داده است. هدف برنامه Doi moi آیندهای بهتر برای مردم ویتنام عنوان شده است.
ارسال نظر