منطقه‌ای برای تبدیل فکر به ارزش

گروه بازرگانی - نشست مطبوعاتی نخستین سمینار «بازشناسی فرصت‌های سرمایه‌گذاری ارس» با پیام توسعه این منطقه آزاد تجاری و با هدف دعوت از اندیشمندان، صاحبنظران و سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی در محل دانشگاه تبریز برگزار شد. به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد از تبریز، مهندس جلیلی، رییس هیات‌مدیره و مدیرعامل منطقه آزاد تجاری ارس که نخستین ناطق این نشست بود، به محورهای این سمینار اشاره کرد و گفت: شناسایی مزیت‌های منطقه آزاد تجاری ارس در هدایت توانمندی‌های کشور به سمت صادرات، اولین موضوع برگزاری این سمینار است.

مهندس جلیلی سپس توجه به نقاط قوت و فرصت‌های پیش‌رو برای منطقه آزاد ارس در بهره‌گیری از تکنولوژی‌های برتر، پیش‌بینی فرصت‌ها و ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری در ارس و مزیت این منطقه آزاد در اقتصاد جهانی را از دیگر محورهای سمینار مذکور برشمرد.

به گفته وی راهکارهای جلب سرمایه‌گذاری خارجی در ارس، راهبردهای بازاریابی سازمان منطقه آزاد ارس در کشورهای همجوار، نحوه جذب و استفاده بهینه از فاینانس و سایر منابع مالی و راه‌ها و مکانیزم‌های جذب سرمایه‌های مردمی در ارس از دیگر محورهای اصلی این سمینار خواهد بود.

مهندس جلیلی همچنین به موقعیت جغرافیایی منطقه آزاد ارس که در برگزاری این سمینار نقش به‌سزایی دارد، اشاره کرد و افزود: منطقه آزاد ارس با مرکزیت جلفا در استان آذربایجان شرقی در فاصله ۱۴۷ کیلومتری تبریز و ۷۶۱کیلومتری تهران قرار دارد و به دلیل همجواری با کشورهای آذربایجان، ارمنستان و جمهوری خودمختار نخجوان از موقعیت خوبی برخوردار است.

مدیرعامل منطقه آزاد ارس در ادامه تصریح کرد: ۲سال از زمان شکل‌گیری منطقه آزاد ارس می‌گذرد. یکی از کارهای اساسی ما در این منطقه، طرح راهبردی و تعیین استراتژی‌های منطقه است که هر چه تلاش از نظر فعالیت‌های علمی و آموزشی و پژوهشی بیشتر باشد، زودتر فرصت‌های پیش روی منطقه شناسایی می‌شود و به سمت پیشرفت خواهیم رفت. به همین منظور علاوه‌ بر مطالعات و یافته‌هایی که از طرف گروه مشاوران و همکارانمان در مرکز مطالعات راهبردی سازمان به دست می‌آوریم از اطلاعات اندیشمندان کشورمان و علاقه‌مندان به توسعه کشور به نحو مطلوب استفاده می کنیم. بنابراین تصمیم گرفتیم در مسیر تهیه این طرح راهبردی و تدوین استراتژی منطقه این سمینار را برنامه‌ریزی کنیم تا به اهداف موردنظر برسیم.

مهندس جلیلی با اظهار امیدواری از این که «توسعه منطقه آزاد ارس، توسعه استان‌های همجوار نیز خواهد بود»، خاطرنشان کرد: این سمینار با همکاری دانشگاه تبریز از دهم تا دوازدهم آبان‌ماه ۱۳۸۵ برگزار خواهد شد.

مهندس جلیلی با اشاره به تفاهمنامه بین منطقه آزاد ارس و دانشگاه تبریز گفت: ارتباط منطقه، بعد از برگزاری سمینار با دانشگاه تبریز در مسیر جدی‌تری قرار خواهد گرفت و با توجه به قراردادی که امضا کردیم، راه‌اندازی مجتمع آموزش عالی و ایجاد رشته‌های تحصیلی، توسعه علمی و تحصیلی را در منطقه و کشور در پی خواهد داشت.

دکتر سرورالدین، رییس دانشگاه تبریز نیز در این نشست، گفت: می‌خواهم در ابتدا به توانمندی‌های دانشگاه تبریز اشاره کنم و کارهایی که می‌توانیم با سازمان منطقه آزاد ارس انجام دهیم. دانشگاه تبریز از نظر قدمت دومین دانشگاه کشور بعد از دانشگاه تهران است که در سال ۱۳۲۵ تاسیس شده است.

دانشگاه تبریز امروز در ۸۵ رشته کارشناسی دانشجو تربیت می‌کند و در ۶۲مقطع دکترای تخصصی دانشجو می‌پذیرد.

دکتر سرورالدین خاطرنشان کرد که دانشگاه تبریز اکنون در ۶رشته علمی در کشور به عنوان قطب علمی شناخته شده است.

رییس دانشگاه تبریز به اتفاق مهمی اشاره کرد و افزود: یک دانشگاه بین‌المللی در منطقه آزاد ارس ایجاد خواهد شد که زیرنظر دانشگاه تبریز فعالیت خواهد کرد.

وی ادامه داد: در‌حال‌حاضر منتظر اجرای مطالعات مقدماتی دانشگاه ارس هستیم که کار خود را شروع کنیم.

دکتر محمدعلی شفیعا، مشاور مدیرعامل ارس و دبیر سمینار مذکور نیز سخنان خود را این‌گونه آغاز کرد که فعال شدن منطقه آزاد ارس یعنی چه؟ آیا قرار است زمینه‌های اندیشیدن را فعال کنیم یا زمینه‌های ایجاد فکر را؟ زیرا که ارزش این دو بسیار متفاوت است.

وی افزود: از هرصدکاری که ما انجام می‌دهیم شاید هشتاد کار نه به درد خودمان می‌خورد و نه به درد دیگران، یعنی ارزش افزوده اصلا ندارد و چیزی حدود ۱۹ کار از آن صدکاری که انجام می دهیم اگر به درد ما بخورد به درد دیگری نمی‌خورد و یا اگر به درد دیگری بخورد به درد ما نمی‌خورد و فقط یک کار از این صدکار است که هم به درد ما و هم به درد دیگران می‌خورد.

وی خاطرنشان کرد: ما باید به مناطق آزاد دیگر کشور نگاه کنیم و ببینیم کجا ایستاده‌ایم و کجا می‌خواهیم برویم.

به نهاد‌های فکری تکیه نکردن، نتیجه‌اش این می‌شود که مناطق آزاد، به مکانی برای ورود کالا تبدیل شده نه صادرات.

دکتر شفیعا ادامه داد: آنچه که منطقه آزاد ارس را به یک دانشگاه توانمندی چون دانشگاه تبریز وصل می‌کند، چگونگی تولید فکر و تبدیل آن به ارزش است و تنها مولفه‌ای که می‌تواند این ارزش را به وجود آورد تشکیل یک تیم تحقیقی است که در منطقه آزاد ارس شکل گرفته است.