طی سال گذشته بیش از ۴۹‌هزار پرونده قاچاق کالا تشکیل شد که در پی آن بیش از ۶۴‌هزار متهم به قاچاق کالا در بیش از ۱۰‌هزار پرونده محکوم شده، ۳۵۰‌میلیارد تومان جریمه شدند. به گزارش «فارس»، در سال گذشته تعداد پرونده‌های قاچاق کالای کشف ‌شده‌، حدود ۴۹۸۱۴ پرونده به ‌ارزش ۲/۱۴۳۶‌میلیارد ریال بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر تعداد، حدود ۵/۲۲‌درصد و از نظر ارزش، حدود ۱/۹‌درصد کاهش نشان می‌دهد .

تعداد پرونده‌های زیر ۱۰میلیون ریال در مدت مذکور حدود ۴۰۷۲۵ پرونده به ارزش ۱/۱۹۳‌میلیارد ریال بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر تعداد‌، ۸/۲۶‌درصد و از نظر ارزش‌، حدود ۳/۴۰‌درصد کاهش نشان می‌دهد. از تعداد کل پرونده‌های قاچاق در مدت ذکر شده حدود ۸/۸۱‌درصد مربوط به پرونده‌هایی با ارزش زیر ۱۰میلیون ریال بوده است‌، ولی از نظر ارزش تنها ۵/۱۳‌درصد از ارزش کل مربوط به پرونده‌های زیر ۱۰‌میلیون ریال بوده است‌. کل جریمه وصولی از پرونده‌های قاچاق حدود ۲/۱۵۱‌میلیارد ریال بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل حدود ۳/۳۲‌درصد افزایش نشان می‌دهد‌. این میزان جریمه وصولی در سال ۱۳۸۵ حدود ۶/۱۰‌درصد از کل ارزش پرونده‌ها را به خود اختصاص داده‌، در حالی که در مدت مشابه سال قبل این رقم حدود ۳/۷‌درصد بوده است‌. در مدت مذکور تعداد پرونده‌های تبرئه شده ۸۰۷۴ پرونده به ارزش ۶/۱۶۴‌میلیارد ریال بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر تعداد حدود ۶/۳۴‌درصد و از لحاظ ارزش حدود ۸/۸‌درصد کاهش داشته است‌. سهم تعداد و ارزش پرونده‌های تبرئه شده نسبت به کل پرونده‌ها در سال ۱۳۸۵ به ترتیب معادل ۲/۱۶ و ۵/۱۱‌درصد بوده در حالی که در مدت مشابه سال قبل به ترتیب معادل ۲/۱۹ و ۵/۱۱‌درصد بوده است‌.

در سال ۱۳۸۵ تعداد پرونده‌های محکوم شده حدود ۱۰۴۳۱ پرونده به ارزش ۱/۷۶۷‌میلیارد ریـال بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر تعداد ۶/۲۴‌درصد کاهش و از لحـاظ ارزش حدود ۴/۱۷۵‌درصد افزایش نشان می‌دهد‌.

برهمین پایه در سال ۱۳۸۵ سهم تعداد و ارزش پرونده‌های محکوم شده نسبت به کل پرونده‌های قاچاق به ترتیب معادل ۲۱‌درصد و ۵/۵۳‌درصد بوده در حالی که در مدت مشابه سال قبل به ترتیب معادل ۶/۲۱‌درصد و ۷/۱۷‌درصد بوده است . در همین مدت ارزش کالای از دست رفته حدود ۵/۲۸۵‌میلیارد ریال بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۳/۱۳‌درصد کاهش نشان می‌دهد .

همچنین تعداد متهمان در مدت یاد شده ۶۴۷۶۲ نفر بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۲۱‌درصد کاهش نشان می‌دهد‌. بر همین اساس کل جریمه تعیین‌شده حدود ۴/۳۵۰۶‌میلیارد ریال بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۸/۶۲‌درصد افزایش داشته است . در این مدت تقریبا روزانه ۱۳۶ پرونده قاچاق در گمرکات کشور ثبت شده است.

آمار پرونده‌های قاچاق کالا

در بین گمرکات استان‌های کشور بیشترین تعداد پرونده‌های قاچاق مربوط به گمرکات استان سیستان و بلوچستان با ۱۲۹۷۱ پرونده و سهمی معادل ۲۶‌درصد بوده است‌. بعد از سیستان و بلوچستان‌، گمرکات استان خراسان رضوی با ۲/۱۰‌درصد و استان آذربایجان غربی با ۷/۹‌درصد رتبه‌های بعدی را به خود اختصاص داده‌اند‌. از نظر ارزش پرونده‌های قاچاق بیشترین سهم مربوط به گمرکات استان تهران با ۸/۳۴۷‌میلیارد ریال و سهمی معادل ۲/۲۴‌درصد از کل ارزش پرونده‌های قاچاق بوده است‌. بعد از گمرکات استان تهران بیشترین ارزش پرونده‌ها مربوط به گمرکات استان آذربایجان‌غربی با سهمی معادل ۴/۱۱‌درصد و گمرکات استان هرمزگان با ۲/۱۰‌درصد از کل ارزش پرونده‌های قاچاق بوده است‌. بیشترین ارزش کالای از دست رفته مربوط به گمرکات استان تهران با ۶/۱۲۴‌میلیارد ریال یا ۶/۴۳‌درصد بوده است‌. هرمزگان با ۲/۲۶‌درصد و کردستان با ۷/۸‌درصد در رتبه‌های بعدی قرار دارند‌.