بزرگ‌ترین منطقه تجاری آمریکای لاتین

اشاره: موقعیت جغرافیای مناسب منطقه آزاد تجاری کولون، یکی از مهمترین عوامل موفقیت این منطقه در دنیا است. دسترسی آسان به آب‌های اقیانوس آرام و کشورهای آمریکای شمالی و اروپا در سال‌های اخیر از فاکتورهای مهم توفیق فعالیت‌های این منطقه در تجارت‌های جهانی شده است. مدیریت منطقه آزاد کولون سعی دارد تا این منطقه تجاری، اصلی‌ترین مرکز پخش و توزیع کالا در دنیا شود. به همین منظور با بازسازی و مدنیزه کردن سیستم انبارداری، کشتی‌رانی و ترانزیت، ‌انواع کالا تحت جدیدترین تکنولوژی‌های روز به این منطقه وارد و خارج یا در آن نگهداری می‌شود. موقعیت استراتژیک جغرافیایی

منطقه آزاد تجاری کولون به دلیل قرار گرفتن در نزدیکی کانال پاناما و راهیابی به اقیانوس‌های اطلس و آرام، ‌قابلیت دسترسی به تمام نقاط دنیا را دارد. از عمده‌فروشان گرفته تا مغازه‌داران،‌ همگی برای تجارت به این منطقه سفر می‌کنند، زیرا هر خریداری با هر میزان کالای مورد نیاز می‌تواند مایحتاج خود را در منطقه آزاد تجاری کولون بیابد. اجناس از طریق کانتیندها به منطقه وارد می‌شود و بخشی، در همان اندازه‌های کل به فروش می‌رسند.

قسمتی نیز در داخل منطقه به قسمت‌های کوچک‌تری تقسیم شده و در اختیار خرده‌فروشان و مغازه‌داران گذاشته می‌شود.

از سال‌های پیش این منطقه، اراضی خود را در اختیار واردکنندگان کالا قرار داده است تا تحت شرایط حذف مالیات و عوارض گمرکی از منطقه آمریکای لاتین با تمام دنیا تجارب کنند. این منطقه به دلیل پیشینه تجاری مناسب و عدم وجود موانعی چون تعرفه‌های گمرکی، به سرعت توسعه پیدا کرده و براساس شرایط متناسب تجاری، با استاندارد‌های دنیای‌ تجارت هماهنگ شده است. هم‌اکنون نیز به دلیل ورود به بازار‌های تجارت جهانی، سرعت و کارآمدی ترانزیت کالا و قیمت‌های رقابتی، این منطقه شهرت زیادی یافته است.

فواید

منطقه آزاد تجاری کولون، شرایط ویژه‌ای دارد که می‌تواند فعالیت‌های اقتصادی و حمل و نقل کالا در درجات مختلف را به خوبی پوشش دهد. پاناما دارای چهار فرودگاه بین‌المللی و پنج بند بزرگ است که همگی مجهز به مدرن‌ترین امکانات حمل و نقل انواع کالا هستند. ترانزیت محموله‌ها از طریق خطوط هوایی و دریایی امکان‌پذیر است. هرساله بالغ‌بر ۱۴هزار کشتی با محموله‌های گوناگون، از ۸۴کشور دنیا و از طریق کانال پاناما به این منطقه آمد و شد می‌کنند. پاناما بزرگ‌ترین ناوگان دریایی حمل و نقل کالا را دارد که متشکل از ۹هزار کشتی است و مقصد بسیاری از این کشتی‌ها، منطقه آزاد کولون است.

فرودگاه بین‌المللی تاکومن (TOCUMEN) گذرگاه مردم زیادی از ۳۸ ملیت متفاوت و انواع محمولات تجاری است. قسمت عمده محموله‌های منطقه کولون و خطوط هوایی باری، پرواز‌های زیادی را در این فرودگاه به خود اختصاص داده‌اند. بانک بین‌المللی پاناما با ۷۵شعبه در سراسر دنیا، بالغ‌بر ۳۴بیلیون دلار آمریکا سپرده دارد که سود سرشاری به این سپرده تعلق می‌گیرد. از این شعبات فقط ۲۵بانک در این منطقه آزاد به فعالیت می‌پردازند.

تمامی این خصوصیات به همراه برابری نرخ پول رایج این کشور (Balboa) با دلار آمریکا و عدم نیاز به تبدیل این دو واحد پولی به یکدیگر، فضای مناسب تجاری این منطقه را بیش از پیش مساعد می‌کند. سیستم مدرن ارتباطی و صنعت توریسم فعال در منطقه آزاد تجاری کولون، سالانه تعداد زیادی تاجر و توریست را به منطقه می‌کشاند.

نگاهی اجمالی به منطقه آزاد کولون

منطقه آزاد تجاری کولون با ۴۰۰هکتار وسعت و دربرگیری ۲هزار کمپانی گوناگون، پس از هنگ‌کنگ بزرگ‌ترین منطقه آزاد تجاری دنیا است. موقعیت جغرافیایی و تسهیلات حمل و نقل کالا در این منطقه، کولون را کارآمدترین منطقه آزاد تجاری دنیا کرده است. استفاده از دلار آمریکا در کنار وجه رایج کشور، تجارت در این منطقه را برای سرمایه‌گذاران سهل‌تر می‌کند. منطقه آزاد کولون دارای پنج بندر بزرگ بوده که خود، توجه بسیاری از تجار را جلب می‌کند. سالانه قریب به ۱۰میلیارد دلار ارز از طریق واردات و صادرات مجدد کالا در کولون جابه‌جا می‌شود.

شرایط کاری منطقه باعث جذب ۱۵هزار نیروی متخصص با تسلط به دو زبان شده که اغلب آنان از آمریکای مرکزی به این ناحیه نقل مکان کرده‌اند. کولون سالانه تقریبا میزبان ۲۵۰هزار خریدار، توریست و تاجر است. مبدا اصلی کالاهای وارداتی هنگ‌کنگ، ژاپن و ایالات متحده بوده و بازار کالاهای صادراتی از کولون کشورهای کلمبیا، برزیل، ونزوئلا، اکوادور و دیگر کشورهای آمریکای مرکزی و جنوبی هستند.

سپرده منطقه آزاد کولون نزد بانک مرکزی پاناما در سال گذشته ۵۷۸میلیون دلار آمریکا و میزان اعتبار بانک مرکزی برای این منطقه ۷۴۲میلیون دلار گزارش شده است. همچنین در این منطقه قوانین محکمی درباره سرمایه اندونزی از را‌ه‌های غیرقانونی اعمال می‌شود.

جذب سرمایه‌گذاران از طریق تسهیلات مالیاتی

معافیت از مالیات، کلید توفیق منطقه آزاد کولون است که شامل اغلب معاملات در این منطقه می‌شود و موسیقی دل‌‌‌انگیزی است که گوش بسیاری از سرمایه‌داران را می‌نوازد.

حراج‌ها و کالاهای تولیدی معاف از مالیات هستند. مواردی دیگر همچون حذف مالیات از درآمدهایی که در خارج از منطقه کنترل می‌شوند و نیز حذف هر گونه عوارض و تعرفه‌های گمرکی در امر واردات و صادرات مجدد کالا از منطقه به کشورهای خارجی از این مزیت‌ها به شمار می‌آیند، اما مالیات بر درآمد شرکت‌های تاسیس شده درمنطقه آزاد کولون همانند مالیات بر درآمد دیگر شرکت‌های داخل کشور محاسبه می‌شود.

حراج‌ها در منطقه کولون برای توزیع‌کنندگان کالا در محدوده جمهوری پاناما، واردات محسوب شده و بر همین اساس مالیات به آن تعلق می‌گیرد. از سود حاصل از حراج‌ها تا سقف ۳۰هزار دلار، حدودا ۲۰درصد و تا سقف ۵۰۰هزار دلار حدودا ۵۰درصد مالیات کسر می‌شود. سود سهام فروشندگان دور از منطقه ساحلی معاف از مالیات است. دولت پاناما بابت توسعه منطقه آزاد، مالیاتی دریافت نمی‌کند. در چارچوب قوانین منطقه کولون، هیچ مالیاتی بابت خدمات شهرداری یا منطقه‌ای اخذ نمی‌شود. کشتیرانی به منظور حمل و نقل کالا معاف از مالیات است.

تمامی شرکت‌های پانامایی و خارجی ملزم به بیمه‌کردن (تامین اجتماعی) حقوق‌بگیران خود هستند.

ترجمه: نوشین غبرایی