وزیر بازرگانی گفت: تولید براساس نیاز بازار و حرکت از نظام فشاری به سوی نظام کششی از عوامل مهم و تاثیرگذار در تولید و صادرات فرش دستباف ایرانی و حضور پررنگ‌تر این محصول در بازارهای جهانی است. به گزارش روابط عمومی وزارت بازرگانی، سیدمسعود میرکاظمی در بازدید غیرمنتظره از شرکت سهامی فرش ایران، طرح فروش و تعویض فرش‌های کهنه و ماشینی با فرش دستباف را طرحی نو و مثبت دانست و خواستار استمرار آن در طول سال شد. وی همچنین طرح تبدیل نقاشی کودکان به گبه و توسعه و تبلیغات در این زمینه را کاری مفید دانست و توسعه این طرح از طریق اینترنت و پذیرفتن سفارش‌های اینترنتی را خواستار شد.

از سوی دیگر‌ مدیرعامل شرکت سهامی فرش گفت: کاهش کیفیت مواد اولیه، کیفیت بافت و نبود تنوع در طراحی نقش به یکی از چالش‌های جدی و پیش روی تولید فرش دستباف کشور تبدیل شده است.

سید جلال‌الدین بصام اظهار داشت: درحالی که بسیاری از کشورهای رقیب تلاش می‌کنند تا با ارائه محصولات کیفی، بازار جهانی فرش دستباف را از ایران تصاحب کنند، در پیش گرفتن برخی رویه‌های نادرست روند تولید فرش دستباف را خدشه دار می‌کند. وی اظهار داشت: برخی به غلط تصور می‌کنند که قیمت فرش دستباف ایران بالا است و با کاهش کیفیت نهاده‌های تاثیرگذار بافت، به دنبال کاهش قیمت فرش هستند. بصام در عین حال تصریح کرد: طی‌سال‌های اخیر دستمزد بافنده همچنان ثابت مانده و رشدی نکرده است. مدیرعامل شرکت سهامی فرش با اشاره به اینکه مواد اولیه مرغوب قالی از پشم ایرانی و رنگ گیاهی از قرار کیلویی ۵۰هزار ریال تبدیل به پشم مخلوط با دباغی و حاوی رنگ‌های شیمیایی و کیلویی ۲۷هزار ریال شده، تصریح کرد: استفاده از مواد نامرغوب، کیفیت فرش دستباف را پایین می‌آورد.

بصام با انتقاد از کاهش تنوع نقش و کپی‌برداری‌های متعدد از روی یک نقشه برای بافت چندین قالی، باهدف کاهش هزینه تصریح کرد: براساس استاندارد فرش دستباف باید از هر طرح، فقط سه قالی مشابه بافته شود در حالی که این استاندارد در کشور رعایت نمی‌شود.

این مقام مسوول در وزارت بازرگانی تصریح کرد: اگر یک تولیدکننده پیش از این برای طرح یک فرش سه میلیون ریال هزینه می‌پرداخت، درحال حاضر با کپی‌برداری‌های متعدد و پرداخت تنها ۱۰هزار ریال از روی طرح اصلی کپی‌برداری کرده و به بافت فرش اقدام می‌کند.

مدیرعامل شرکت سهامی فرش افزود: خریدار فرش در دیگر کشورها، وقتی فرش ایرانی را فرشی با پشم مخلوط با دباغی (زود از بین می‌رود)و با رنگ شیمیایی (رنگ آن در مدت زمان کوتاهی سفید می‌شود) مشاهد می‌کند، ترجیح می‌دهد تا تولیدات سایر کشورها را خریداری کند.

بصام سپس به دیگر آثار خارجی این رفتارها اشاره کرد وگفت: در چنین شرایطی بازرگانان پاکستانی و هندی وقتی می‌بینند تولیدکننده فرش به راحتی حاضر است محصول خود را بفروشد، پشم ایرانی مرغوب حاوی رنگ گیاهی را از تولیدکننده داخل خریداری کرده و در کشور خود به فروش می‌رسانند.

وی تاکید کرد: در حال حاضر بسیاری از طراحان نقشه فرش دستباف ایرانی از کشور به دیگر نقاط جهان عزیمت کرده‌اند و در کشورهایی چون چین، هند و پاکستان با دستمزدهای بالا مشغول به کار هستند.