دنیای‌اقتصاد- با تداوم روند افزایشی واردات کالا در سال ۸۵، حجم واردات در این سال با ۱/۴درصد افزایش به ۴/۴۱میلیارد دلار رسید. این رقم برای سال ۸۴ حدود ۷/۳۹میلیارد دلار، برای سال ۸۳ معادل ۳۸میلیارد دلار، برای سال ۸۲ معادل ۵/۲۹میلیارد دلار و برای سال ۸۱ معادل ۲۲میلیارد دلار بوده است. نگاهی به روند افزایش واردات حاکی از آن است که مهم‌ترین متغیر تعیین‌کننده حجم واردات، دلار‌های نفتی کشور بوده و دولت فعلی نیز در این زمینه دنباله‌رو دولت سابق بوده است. البته بررسی آمار فوق نشانگر کاهش رشد واردات در دو سال اخیر است. به عبارت دیگر، رشد واردات در سال ۸۲ حدود ۳۴ درصد، در سال ۸۳ حدود ۲۹درصد و در سال‌های ۸۴ و ۸۵ حدود ۴درصد بوده است. درآمد‌های نفتی کشور در سال‌های ۸۱ تا ۸۴ نیز به ترتیب معادل ۹/۲۲، ۴/۲۷، ۳/۳۶ و ۹/۴۸میلیارد دلار بوده است و برآورد می‌شود که این رقم در سال ۸۵ به ۶۰میلیارد دلار بالغ شود. مهم‌ترین اقلام وارداتی کشور در سال گذشته چدن، آهن‌آلات و فولاد بوده است که با سهمی ۱۱درصدی در کل واردات رقمی معادل ۵/۴میلیارد دلار از واردات را به خود اختصاص داده است. آمار تجارت خارجی ایران در سال ۱۳۸۵ اعلام شد

۱۶‌میلیارد‌‌دلار صادرات، ۴۱‌میلیارد‌دلار واردات

گروه بازرگانی - در سال گذشته صادرات غیرنفتی با ۲/۴۷‌درصد افزایش در ارزش به رقم ۱۶‌میلیارد و ۳۰۰‌‌میلیون و ۸۰۰‌هزار‌دلار رسید در همین سال ۴۲‌‌میلیون و ۱۹۴‌هزار و ۸۰۰‌تن انواع کالا به ارزش ۴۱‌میلیارد و ۳۹۰‌‌میلیون و ۳۰۰‌هزار‌دلار وارد کشور شد که به لحاظ وزنی ۲/۲۳‌درصد و از حیث ارزش ۱/۴‌درصد افزایش یافت.

به گزارش روابط عمومی گمرک ایران میزان وزنی صادرات غیرنفتی ۳۳‌‌میلیون و ۱۲۹‌هزار و ۲۰۰‌تن بوده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲/۴۸‌درصد افزایش نشان می‌دهد. در ادامه این گزارش آمده است : از مجموع کل صادرات غیرنفتی ۴۴۳‌‌میلیون و ۴۰۰‌هزار‌دلار از محل بازارچه‌های مرزی و ۴۸‌‌میلیون و ۷۰۰‌هزار‌دلار از محل تجارت چمدانی صادر شده است. براساس این گزارش، بیشترین میزان صادرات غیرنفتی به لحاظ وزنی و ارزش به کالاهای صادراتی بخش پتروشیمی اختصاص یافت که ۲/۴۲‌درصد از وزن و ۶/۳۸‌درصد از ارزش کل صادرات غیرنفتی را به خود اختصاص داد. پس از آن کالاهای صادراتی زیرگروه بخش صنعت با ۲/۲۱‌درصد از وزن و ۲/۳۲‌درصد از ارزش، کالاهای بخش کشاورزی با ۵/۴‌درصد از وزن و ۱/۱۳‌درصد از ارزش و کالاهای معدنی با ۳/۲۵‌درصد از وزن و ۴/۵‌درصد از ارزش و فرش و صنایع دستی با اختصاص ۱/۰‌درصد از وزن و ۳/۳‌درصد از ارزش کل صادرات غیرنفتی در رده‌های بعدی قرار گرفتند.

اقلام عمده کالاهای صادراتی شامل میعانات گازی (پروپان، بوتان و ...) با ۴‌میلیارد و ۲۰۷‌‌میلیون دلار، آهن‌آلات و فولاد با یک‌میلیارد و ۱۰۰‌‌میلیون و ۳۰۰‌هزار دلار، پسته و مغز پسته با یک‌میلیارد و ۶۸‌‌میلیون و ۵۰۰‌هزار‌دلار و فرش دستباف با ۴۰۵‌‌میلیون و ۴۰۰‌هزار‌دلار بوده است. همچنین شمش مس با اختصاص ۲‌درصد، مصنوعات مسی با ۹/۱‌درصد، پلی اتیلن و روغن - گریس هر کدام با ۸/۱‌درصد، سنگ و کنسانتره مولیبدن با ۷/۱‌درصد و مصنوعات پلاستیکی و ملامین با ۶/۱‌درصد از ارزش کل صادرات در رده‌های بعدی قرار گرفتند.

ده قلم عمده کالاهای صادراتی در سال گذشته ۶/۵۳‌درصد از ارزش و ۸/۳۶‌درصد از وزن کل کالاهای صادراتی را به خود اختصاص دادند. در این مدت بیشترین میزان کالا به لحاظ ارزش از طریق گمرک منطقه ویژه عسلویه صادر شده است به طوری که ٥/٢٢‌درصد از ارزش کل صادرات از این گمرک به خارج از کشور صادر شد. پس از آن گمرک شهید رجایی با ۵/۱۹‌درصد از حیث ارزش در رده بعدی قرار گرفت.

عمده‌ترین خریداران کالاهای ایرانی

بیشترین میزان صادرات در این مدت به کشور امارات متحده عربی صورت گرفت. در ۱۲ ماه سال گذشته ۵‌‌میلیون و ۲۰۷‌هزار و ۳۰۰‌تن کالا به ارزش ۲‌میلیارد و ۵۴۴‌‌میلیون و ۶۰۰‌هزار‌دلار به امارات متحده عربی صادر شد.

این گزارش می‌افزاید: چین با واردات یک‌میلیارد و ۷۲۳‌‌میلیون و ۶۰۰‌هزار‌دلار کالا از ایران دومین خریدار کالاهای ایرانی در بین دیگر کشورهاست.

براساس این گزارش، عراق، ژاپن، هند، سنگاپور، ایتالیا، افغانستان، آلمان و هلند از دیگر کشورهای عمده خریدار کالاهای ایرانی هستند. در مجموع ۸/۶۰‌درصد از ارزش کل صادرات ایران به ده کشور مذکور صادر شد.

صادرات کالاهای صنعتی

سال گذشته ۷‌‌میلیون و ۱۴۷‌هزار و ۹۰۰‌تن انواع کالاهای صنعتی به ارزش ۵‌میلیارد و ۹۹‌‌میلیون و ۸۰۰‌هزار‌دلار به خارج از کشور صادر شد که این میزان به لحاظ وزنی ۴/۲‌درصد و از حیث ارزش ۲/۱۸‌درصد افزایش یافت.

قیمت صادرات هر ‌تن کالای بخش صنعت در این مدت ۵/۷۱۳‌دلار بود که ۵/۱۵‌درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشت.

آهن‌آلات و فولاد، شمش مس، مصنوعات مسی، روغن - گریس و مصنوعات پلاستیکی و ملامین ۵ قلم عمده کالاهای صادراتی بخش صنعت بوده‌اند. ۹/۴۳‌درصد از ارزش کل صادرات بخش صنعت در این مدت به ۵ قلم فوق‌الذکر اختصاص دارد.

صادرات کالاهای پتروشیمی

در این مدت ۱۴‌‌میلیون و ۲۳۶‌هزار و ۸۰۰‌تن انواع محصولات پتروشیمی به ارزش ۶‌میلیارد و ۱۱۰‌‌میلیون‌دلار به خارج از کشور صادر شد، که این میزان به لحاظ وزنی ۷/۱۱۵‌درصد و از حیث ارزش ۸/۱۴۰‌درصد افزایش یافت.

میعانات گازی (پروپان، بوتان و...)، پلی‌اتیلن، متانول، بنزن و انواع آن و انواع قیر ۵ قلم عمده کالاهای صادراتی بخش پتروشیمی بوده‌اند. ۸۱‌درصد از ارزش کل صادرات بخش پتروشیمی به این ۵ قلم اختصاص داشت.

صادرات محصولات کشاورزی

در این مدت ۲‌میلیارد و ۶۹‌‌میلیون و ۸۰۰‌هزار‌دلار انواع کالاهای کشاورزی به خارج از کشور صادر شد که ۴/۲۵‌درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش نشان می‌دهد. میزان وزنی صادرات محصولات کشاورزی یک‌ ‌میلیون و ۵۲۹‌هزار و ۲۰۰‌تن بوده که ۸/۴۳‌درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافت.

پسته و مغز پسته، کشمش و انواع آن، پوست و انواع سالامبور، خرمای تازه و خشک و زعفران ۵ قلم عمده کالاهای صادراتی در بخش کشاورزی بوده‌اند که ۵/۷۰‌درصد از ارزش کل صادرات این بخش را به خود اختصاص دادند.

صادرات فرش و صنایع دستی

صادرات انواع کالاهای صنایع دستی طی سال گذشته با ٧/١٧‌درصد کاهش در ارزش به رقم ۵۲۷‌‌میلیون و ۵۰۰‌هزار ‌دلار رسید. در این مدت ۴۰۵‌‌میلیون و ۴۰۰‌هزار‌ دلار فرش دستباف به خارج از کشور صادر شد که ۴/۱۲‌درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داشته است. سنگ‌های قیمتی و فلزات گرانبها از دیگر کالای عمده صادراتی این بخش بود.

صادرات مواد معدنی

در این مدت ۸۴۹‌‌میلیون و ۵۰۰‌هزار ‌دلار انواع مواد معدنی به خارج از کشور صادر شد که ۱/۹۱‌درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافت.

سنگ و کنستانتره مولیبدن، سنگ و کنستانتره روی، سنگ و کنستانتره سرب ۳ قلم عمده کالای صادراتی در بخش مواد معدنی بودند که ۳/۷۰‌درصد از ارزش کل صادرات این بخش را به خود اختصاص دادند.

واردات

چدن، آهن‌آلات و فولاد با اختصاص ۱۱‌درصد، لوازم صنعتی برقی با ۲/۶‌درصد، مواد پلاستیکی و اشیاء ساخته شده از آن با ۴/۳‌درصد، مواد شیمیایی با ۹/۲‌درصد، شکر با ۴/۲‌درصد، کاغذ و مقوا با ۹/۱‌درصد، محصولات دارویی با ۶/۱‌درصد، انواع کود شیمیایی با ۶/۱‌درصد، ذرت با ۲/۱‌درصد و محصولات صنایع شیمیایی با ۱/۱‌درصد از ارزش کل واردات در این مدت ده قلم عمده کالاهای وارداتی به کشور بودند.

بیشترین میزان کالاهای وارداتی در این مدت از طریق گمرکات شهید رجایی و بندر امام خمینی(ره) وارد کشور شده است. سال گذشته امارات متحده عربی، آلمان، چین، سوئیس، فرانسه، جمهوری کره، ایتالیا، انگلستان، هند و هلند ده کشور عمده صادرکننده کالا به ایران بودند. این گزارش می‌افزاید ۷۰‌درصد از ارزش کل واردات از طریق ده کشور مذکور صورت گرفت. همچنین سال گذشته تعداد ۳۰‌هزار و ۳۱۹ دستگاه خودرو به ارزش ۵۲۵‌‌میلیون و ۷۹۴‌هزار‌دلار وارد کشور شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲/۹۹‌درصد رشد داشت.