بادکنک رنگارنگ قیمتها در شب عید
ذخایر میوه کی از انبارها بیرون میآید؟
گروه بازرگانی - روز گذشته متن خبری روی سایت خبرگزاری رسمی «ایرنا» قرار گرفت که تیتر آن تکاندهنده بود. خبرگزاری رسمی دولت با این تیتر که «قیمت میوهها در آستانه نوروز پنج رقمی شد»، گزارشی را به نظر مخاطبان خود رساند که نشانگر سیر صعودی قیمت کالاهای مصرفی مختلف به خصوص میوه و ترهبار در روزهای پایانی سال و حذف شدن این محصولات از سبد کالای شهروندان تهرانی است. اینکه در شهرستانها چه خبر است و قیمتها در چه وضعیتی قرار دارند لابد خود موضوع یک گزارش دیگر باید باشد. عکس:سامان دزیانیان
در گزارش «ایرنا» آمده است: نرخ میوهها این روزها در تمامی نقاط شهر از شمال تا جنوب به قدری افزایش یافته که تفاوت چندانی میان نرخها در شمال شهر با جنوب شهر نیست و پرتقال تامسون در جنوب شهر و محله نازی آباد ۱۲هزار ریال به ازای هر کیلو عرضه میشود که این رقم در بازار روز تجریش نیز بین ۱۴هزار تا ۱۸ هزار ریال است.
مغازهداران تهرانی این روزها بهخاطر نبود نظارتی کافی بر فعالیت آنها، قیمتهای دلخواه خود را ارایه میکنند و فریاد اعتراض شهروندان از گرانی کم سابقه نرخ میوه و ترهبار نیز در هیاهوی شهر پنهان میماند.
براساس آخرین گزارشها از سطح شهر، هماکنون نرخ میوه و ترهبار در مناطق میانی نسبت به سال گذشته حداقل ۲۰ تا ۳۰درصد افزایش یافته به گونهای که «پرتقال ۱۴هزار ریال، کیویهای وار ۱۵هزار، نارنگی ۱۳هزار و ۵۰۰ریال و سیب قرمز ۱۵هزار ریال» به ازای هر کیلوگرم عرضه میشود.
هر کیلو موز مرغوب نیز به قیمت ۱۱هزار ریال، انار ساوه ۱۳هزار ریال، خیار ۹۰۰ریال و انگور یاقوتی ۱۸هزار ریال در مغازههای پایتخت به فروش میرسد.
این درحالی است که آخرین گزارش اداره آمار اقتصادی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران از افزایش ۹/۱درصدی نرخ میوههای تازه در تهران خبر میدهد.
وزارت بازرگانی به عنوان تامینکننده بازار داخلی میوه برای کاهش مشکلات مردم در تهیه میوه اقدام به ذخیرهسازی ۴۰هزار تن سیب و پرتقال برای توزیع در سراسر کشور کرده که از این میزان هفت هزار تن در تهران با نرخ مصوب هر کیلو هفت هزار ریال توزیع میشود.
اما از آنجا که نیاز مصرف میوه شهروندان در شب عید افزایش زیادی پیدا میکند، ذخیرهسازی میوه مشکل چندانی را بر طرف نکرده و بسیاری از شهروندان از تهیه آنها باز ماندهاند.
شهرداری تهران که مسوولیت اصلی توزیع میوه و ترهبار در شهر تهران را دارد نیز در میادین با حضور انبوه شهروندان مواجه شده که متقاضی میوه با نرخ و کیفیت مطلوب هستند.
برخی از شهروندان تهرانی در روزهای اخیر و با توجه به افزایش بیرویه نرخ میوه و ترهبار، به میادین عرضهکننده میوه و ترهبار مراجعه کرده که از آنجا هم دست خالی برگشتهاند.
نرخ اقلام عرضه شده در این میادین به ظاهر کمتر از مغازههای سطح شهر است، اما به لحاظ کیفیت، هرگز مورد قبول خانوارهای تهرانی نیست.
اغلب میوهها در این میادین «ریز، نارس یا گندیده» هستند که برای میهمانیهای روزهای نوروز مناسب شهروندان تهرانی نیست.
براساس آخرین قیمتهای عرضه میوه و ترهبار در میادین تهران، تا ۲۰درصد میان نرخ عرضه میوه در مغازهها تفاوت است اما به دلایل گفته شده شهروندان استقبالی از این میادین نمیکنند.
به سراغ «حاجی ارزونی» خیابان جمهوری میرویم، صاحب مغازه در پاسخ به سوال خبرنگار «ایرنا» در مورد نرخ بالای میوه و ترهبار در تهران میگوید: «ما هم میوه و ترهبار را از میادین تهیه میکنیم و بیشتر از ۱۵ تا ۲۰درصد روی قیمتها نکشیدهایم.»
به گفته این مغازه دار تهرانی، با اینکه تمامی مغازهداران، قیمتهای خود را بر روی «اتیکت» نصب کرده و مسوولان آنها را میبینند، ایرادی به افزایش قیمتها گرفته نمیشود.
مدیرعامل سازمان میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران در این باره میگوید: شهرداری هیچ دخالتی بر قیمتهای بازار آزاد ندارد و فقط نرخ میادین میوه و ترهبار را تعیین میکند.
«عبدالرحمان چراغعلی» اظهار داشت: تغییرات جوی شش ماهه دوم سال، عامل موثر در افزایش قیمت میوه و ترهبار در تهران است و این وظیفه سازمان بازرسی است که به نرخها توجه کند.
وی افزود: ما به هیچ عنوان شاهد افزایش قیمت در سال جاری بر محصولات عرضهای خود نیستیم و همواره قیمتها را کنترل میکنیم.
چندی پیش وزیر بازرگانی در گفتوگو با خبرنگاران گفته بود: در سال ۸۵ ذخیره سازی از سوی بخشهای مردمی انجام شده است و تاکید میکنم که دولت وارد بازار نشده! نه یک کیلو میوه وارد کرده و نه یک کیلو ذخیره سازی انجام داده است.
دکتر میرکاظمی افزود: با توجه به همکاری بخشهای مردمی و تسهیلاتی که به منظور تنظیم بازار در اختیار آنان قرار داده شد دولت وارد ذخیره سازی حتی یک کیلو میوه نشده و آنچه انجام شده از سوی تشکلهای مردمی بوده است.
میرکاظمی همچنین بر تلاش وزارت بازرگانی و تشکلها برای ارائه خدمات بهتر به مردم در روزهای پایانی سال تاکید کرده بود.
معاون باغبانی وزیر جهاد کشاورزی از دیگر مسوولانی است که پیشا پیش از ثبات قیمتها در شب عید خبر داده بود.
حسین یوسفی در هفته اول اسفند ماه تولید میوه را تا پایان سال ۸۵ نزدیک به ۱۵میلیون و ۸۰۰هزار تن پیشبینی کرد و گفت: امیدواریم با توجه به تدابیری که وزارت بازرگانی اندیشیده با مشکل خاصی در شب عید برای تامین و جلوگیری افزایش قیمت میوه مواجه نشویم.
ذخیره سازی گوشت، وعدهای دیگر
معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی، میزان ذخایر گوشت مرغ و تخم مرغ را بیش از نیاز مصرف کشور در اسفند ماه و به ویژه شب عید، اعلام کرد.
سیدنظامالدین سجادی گفت: وزارت جهاد کشاورزی برای تامین نیاز گوشت مرغ، تخم مرغ و نیز گوشت قرمز کشور در روزهای پایانی سال جاری آمادگی کامل دارد و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
بهگفته وی، این وزارتخانه آماده است حواله محصولات غذایی را که از سوی وزارت بازرگانی در اختیار شبکه توزیع قرار گرفتهاست، به طور کامل تامین و جهت توزیع در بین مردم در اختیار این شبکه قرار دهد.
وی سپس قیمت هر کیلوگرم تخم مرغ را که براساس حوالههای صادره از سوی وزارت بازرگانی در اختیار شبکه توزیع قرار میگیرد، هشت هزار و ۳۲۰ ریال اعلام کرد و افزود: شبکه توزیع نیز موظف است هر کیلوگرم تخم مرغ را به قیمت ۹هزار و ۵۰۰ ریال در اختیار مصرفکنندگان قرار دهد.
سجادی همچنین قیمت کنونی هر کیلوگرم گوشت مرغ گرم را در بازار ۱۷هزار و ۵۰۰ تا ۱۷هزار و ۸۰۰ ریال اعلام کرد و گفت: این قیمت با توجه به هزینههای تولید، قیمت مناسبی است.
معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی همچنین از آمادگی این وزارتخانه جهت تامین کالاهایی که هیات وزیران به عنوان سبد کالای مصرفی کارمندان شاغل و بازنشسته دستگاههای دولتی و نیروهای مسلح تصویب کرده است، خبر داد.
هیات وزیران اخیرا اعتباری معادل ۹۰۰میلیارد ریال را بابت تهیه سبد یادشده، اختصاص داد.
براساس این مصوبه، هیات وزیران تمام وزارتخانهها، موسسهها و شرکتهای دولتی و نیروهای مسلح را موظف کرد که نسبت بهتهیه سبد کالای مصرفی از طریق وزارت بازرگانی به ارزش سرانه حداکثر ۳۱۸هزار و ۶۰۰ ریال برای توزیع بین کارمندان شاغل و بازنشسته خود که حقوق و مزایای مستمر و یا مستمری ماهانه کمتر از چهار میلیون ریال دریافت میکنند، اقدام کنند.
ارسال نظر