ارزش صادرات، یک‌تریلیون و 580میلیارد دلار
نمایی از بندر شانگهای
گروه بازرگانی- برآوردهای گمرک مرکزی چین نشان می‌دهد که این کشور در سال ۲۰۱۰ برای دومین سال متوالی به مقام بزرگ‌ترین صادرکننده جهان دست یافته است.

براساس این گزارش، ارزش صادرات چین در سال 2010 یک تریلیون و 580 میلیارد دلار برآورد شده که بیش از 380میلیارد دلار نسبت به سال 2009 افزایش نشان می‌دهد. در این سال ارزش تجارت خارجی این کشور (واردات و صادرات) به 2 تریلیون و 970 میلیارد دلار رسیده که بیش از 30 درصد نسبت به سال 2009 بیشتر بوده است. در سال 2010 ارزش صادرات چین 1/31 درصد و ارزش واردات به این کشور 7/34 درصد رشد یافته؛ در حالی که آمار مازاد تجاری این کشور با کاهش 4/6 درصدی، 1/183میلیارد دلار برآورد شده است. رشد اقتصادی چین که طی 30 سال گذشته روند صعودی داشته است، در سال 2010 به 10 درصد رسید. آمریکا، ژاپن، هنگ‌کنگ، کره جنوبی، تایوان و آلمان 6 شریک اصلی تجاری این کشور در سال 2010 بوده‌اند که بیش از 50 درصد حجم تجارت بین‌المللی این کشور را به خود اختصاص داده‌اند. در سال گذشته ارزش مبادلات تجاری چین و اتحادیه اروپا 71/479 میلیارد دلار برآورد شده که نشانگر 8/31درصد رشد در مقایسه با سال پیش از آن است. در سال گذشته ارزش مبا دلات چین با آمریکا و ژاپن به ترتیب 3/385 و 7/297 میلیارد دلار برآورد شده است. میزان رشد تجاری با آمریکا و ژاپن نیز 2/29 و 2/30 درصد بوده است. در سال گذشته همچنین گروه کشورهای آسیای جنوب شرقی، موسوم به آ سه آن، از جمله شرکای تجاری اصلی چین بوده اند که ارزش مبادلات خود با این کشور را با 5/37 درصد رشد به 78/292 میلیارد دلار رسانده‌اند. در آغاز سال 2010 منطقه تجارت آزاد آسه آن کلید خورد که این آمار حاکی از اثرگذاری این منطقه تجارت آزاد است. به گفته وزیر بازرگانی چین، این آمار به مراتب بهتر از میزان پیش‌بینی‌ها است. همچنین یک پژوهشگر موسسه مطالعات تجارت بین‌الملل در پکن، معتقد است که افزایش تقاضا پس از بحران مالی جهانی را باید عامل تعیین‌کننده در رشد تجارت خارجی چین به شمار آورد.
لی ژیان به خبرگزاری شینهوا گفته است که در سال جاری میلادی چین با کاهش یارانه‌ها، حقوق ورودی واردات و تعدیل تعرفه‌ها در راستای عمل به مفاد مقررات سازمان تجارت جهانی، واردات را تسریع خواهد کرد. کارشناسان اقتصادی، تبادلات مالی و تجاری چین با کشورهای جنوب شرق آسیا و کشورهای در حال توسعه (اقتصادهای نوظهور) و پایین نگاه‌داشتن میزان نرخ «یوآن» را عمده‌ترین عامل رشد صادراتی چین عنوان کرده‌اند. اگرچه آمریکا و برخی کشورهای اروپایی که اعضای ذی نفوذ سازمان تجارت جهانی نیز به شمار می‌آیند، منتقد اقدامات اقتصادی چین به ویژه گرایش هدفمند پکن به پایین نگه داشتن ارزش «یوآن» هستند.
از سوی دیگر نایب رییس اتاق ایران و چین اعلام کرد که ارزش مبادلات دو کشور در پایان سال 2010 میلادی به حدود 30 میلیارد دلار رسید.
مجیدرضا حریری که در مراسم گشایش شرکت چینی ایرانیان واروم گروه در منطقه آزاد انزلی سخن می‌گفت، با بیان اینکه هدف دوکشور رسیدن به حجم مبادلات تجاری تا ۵۰ میلیارد دلار است، افزود: در حال حاضر چینی‌ها از ایران مواد اولیه معدنی، پتروشیمی، نفت و مشتقات نفتی خریداری می‌کنند و ما از آنها کالاهای ساخته شده می‌گیریم؛ در حالی که برای رسیدن به هدف ۵۰میلیارد دلار تجارت در سال، چاره‌‌ای نداریم مگر اینکه سرمایه‌گذاری‌های مشترک به طور مستقیم یا شراکتی در ایران و چین صورت بگیرد.