رییس مرکز ملی فرش: این یک اقدام ظالمانه است

گروه بازرگانی - رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف می‌گوید، دولت آمریکا واردات هر نوع فرش دستباف ایرانی به این کشور را از هفتم مهرماه امسال (۲۹ سپتامبر ۲۰۱۰) ممنوع کرده است. از سوی دیگر رییس مرکز ملی فرش این اقدام را «ظالمانه» می‌خواند. «اکبر هریسچیان» در گفت‌وگو با «ایرنا» از آمریکا به عنوان اصلی‌ترین واردکننده فرش دستباف و بزرگ‌ترین بازار صادراتی ایران نام برد و گفت: ‌زمان پایان این تحریم مشخص نیست.

وی در عین حال تصریح کرد که ‌گروهی از صادرکنندگان با اطلاع از تصمیم اخیر آمریکا در ماه‌های اخیر محموله‌های بسیاری را برای صادرات به آمریکا تدارک دیدند و در زمان حاضر فرش بسیاری برای صادرات در گمرک وجود دارد.

به گفته این فعال بخش خصوصی، در زمان تحریم فرش دستباف ایران، تاجران ‌کالای خود را از طریق کانادا به آمریکا ارسال می‌کردند.

هریسچیان با بیان اینکه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش نگران اقدام مشابه اروپا به عنوان دومین بازار صادراتی بودند، افزود: ‌خوشبختانه اروپا تاکنون اقدامی در این خصوص نکرده و فرش ایران برای ورود به این قاره ممانعتی پیش رو ندارد.

او یادآور شد: در زمان حاضر واردات پسته و خاویار ایرانی هم به آمریکا ممنوع است.

وی درباره افزایش ۴۱ درصدی صادرات فرش دستباف در چهار ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن نیز گفت: عمده دلیل افزایش مربوط به تلاش تجار برای صادرات بیشتر فرش دستباف به آمریکا است. به گزارش «دنیای اقتصاد»، آمار مرکز ملی فرش ایران نشان می‌دهد که میزان صادرات فرش دستباف ایران به آمریکا در سال ۱۳۵۰، به ارزش وزنی، یک میلیون و ۱۹۲ هزار و ۶۳۲ کیلوگرم و به ارزش ریالی، ۴۴۳ میلیون و ۴۵۵ هزار و ۱۰۹ ریال بوده است.این آمار پس از یک دهه، یعنی در سال ۱۳۶۰، به ترتیب به ۱۲۱ هزار و ۹۹۰ کیلوگرم و ۶۴۰ میلیون و ۴۳۲ هزار و ۲۹۵ ریال تغییر یافت.آمار صادرات فرش دستباف ایران به آمریکا در سال ۱۳۷۰ نیز حاکی است که کشورمان در این سال، ۱۲ هزار و ۱۰۴ کیلوگرم فرش دستباف را به ارزش ریالی ۱۱۳ میلیون و ۲۵ هزار و ۲۱۰ ریال به آمریکا صادر کرده است.

همان‌طور که می‌بینیم، در این سال، صادرات فرش دستباف ایران به آمریکا، هم به لحاظ ارزش وزنی و هم به لحاظ ارزش ریالی، کاهش داشته است. در دوران «رونالد ریگان»، رییس‌جمهوری اسبق آمریکا یعنی همزمان با دهه ۶۰ شمسی، واردات فرش ایران ممنوع بود که پس از ۱۴ سال این ممنوعیت رفع شد.

در سال ۱۳۸۰ نیز، آمار صادرات فرش دستباف ایران به آمریکا نشان می‌دهد که در این سال، ایران به لحاظ ارزش وزنی، ۴ میلیون و ۳۷۸ هزار و ۱۲۹ کیلوگرم فرش به آمریکا صادر کرده که ارزش این میزان به لحاظ ریالی، ۱۸۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون و ۸۰ هزار و ۲۹۵ ریال و به لحاظ دلاری، ۱۰۳ میلیون و ۲۴۷ هزار و ۹۰۹ دلار بوده است.

بر اساس آمار مرکز ملی فرش ایران، به‌رغم فراز و فرودهایی که در میزان صادرات فرش دستباف ایران به آمریکا در سه دهه گذشته وجود داشته، این کشور در سال‌جاری شمسی، بنابر آمار جمع آوری شده چهار ماه اول سال، در رتبه نخست رده‌بندی ۲۱ کشور منتخب جهان که ایران به آنها فرش دستباف صادر می‌کند، قرار داشته و بنابر این آمار، صادرات فرش دستباف ایران به این کشور، ۳/۸۹۹ تن بوده که ارزش دلاری آن نیز، حدود ۳۳ میلیون دلار برآورد شده است.

تحریم صادرات فرش دستباف ایران، اقدامی «ظالمانه»

رییس مرکز ملی فرش ایران در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد»، ممنوعیت واردات فرش دستباف ایرانی را به شدت محکوم و تصریح کرد: ما از این تحریم استقبال نمی‌کنیم و آن را رویکردی «ظالمانه» می‌پنداریم.

مرداسی با تاکید بر اینکه فرش دستباف، یک محصول صرفا تجاری نیست، بلکه محصولی «فرهنگی و هنری» است، اظهار کرد: ممنوعیت واردات فرش دستباف ایران از سوی آمریکا، در حقیقت، ممنوع کردن ملتی از «یک هنر و تاریخ عظیم» است.

رییس مرکز ملی فرش ایران در عین حال خاطرنشان کرد که به‌رغم اعمال این محدودیت برای فرش دستباف ایران، صادرکنندگان فرش ایرانی، با غیرت و توانمندی خود و حضور در بازارهای جدید، حجم صادرات این محصول ارزشمند ایرانی را در سطح مطلوب حفظ می‌کنند تا آثار این تحریم، هرچه کمرنگ‌تر شود.

او همچنین در پاسخ به پرسشی در مورد سرنوشت جوایز صادراتی معوقه صادر‌کنندگان فرش دستباف و برخی اعتراضاتی که در این زمینه مطرح شده است، عنوان کرد: مرکز ملی فرش ایران در تعامل با سازمان توسعه تجارت، هم از طریق «بسته حمایتی توسعه صادرات» و هم از طریق پیگیری «اولویت دادن به صادر‌کنندگان نمونه فرش در پرداخت جوایز صادراتی» این موضوع را دنبال می‌کند.

یک پنجم صادرات فرش ایران به آمریکا می‌رود

محمد رضا عابد، مدیرعامل شرکت سهامی فرش دستباف ایران هم در گفت‌وگویی با «دنیای اقتصاد» پیرامون آغاز ممنوعیت واردات فرش دستباف ایران به آمریکا از هفتم مهر ماه، با اعلام اینکه یک پنجم صادرات فرش دستباف ایران به «آمریکا» صورت می‌گیرد، عنوان کرد: راهکارهایی برای کم اثر کردن این تحریم در نظر گرفته شده که یکی از آنها، صادرات فرش دستباف به آمریکا از طریق خاک برخی کشورهای نزدیک آمریکا، از جمله کانادا و مکزیک است. راهکاری که در دوره تحریم‌های پیشین نیز اجرایی می‌شده است.

او با اعتقاد به اینکه با توجه به راهکارهای اندیشیده شده، تحریم مذکور، تاثیر چندانی در صادرات فرش دستباف ایران نخواهد داشت، تصریح کرد: یکی از دلایل اعتقاد به این موضوع، رشد روزافزون صادرات فرش دستباف ایران به کشورهای جایگزین از جمله «چین» و «ژاپن» است.

مدیرعامل شرکت سهامی فرش ایران همچنین در پاسخ به پرسشی در مورد عملی شدن بیمه فرشبافان، عنوان کرد: سازمان بیمه تامین اجتماعی، کمتر از یک ماه پیش، قانون بیمه فرشبافان را به اداره کل‌های بیمه تامین اجتماعی سراسر کشور ابلاغ کرد و آنها نیز هماهنگی‌های لازم را با تشکل‌های فرش انجام دادند تا فرشبافان از طریق شرکت در آزمون مورد نظر سازمان فنی‌و‌حرفه‌ای، نسبت به دریافت کارت مهارت اقدام کنند و از آن طریق، تحت شمول بیمه تامین اجتماعی قرار گیرند.

او بر این اساس اعلام کرد که طبق بودجه در نظر گرفته شده از سوی دولت برای بیمه فرشبافان، ۲۰۰ هزار بافنده کشور تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار خواهند گرفت.

یک عضو اتاق فکر فرش ایران نیز معتقد است که باید حمایت‌ها را به سمت تولیدکنندگان برتر فرش سوق دهیم.

به گفته عبدالله احراری؛ ثابت بودن نرخ ارز و تورم در چند سال اخیر از جمله عواملی است که روند تولید فرش را با کاهش روبه‌رو کرده است.

بر اساس گزارش مرکز ملی فرش ایران، «آمریکا»، «آلمان» و «امارات»، به ترتیب در رتبه‌های اول تا سوم واردات فرش دستباف ایران قرار دارند.