زمینه‌سازی برای تحول تولید و عرضه چای در کشور

عکس: دنیای اقتصاد

گروه بازرگانی - بخش‌های خصوصی ایران و آلمان در آخرین روز هفته گذشته قرارداد تجاری مهمی در زمینه، تولید، فرآوری، بسته‌بندی و عرضه چای امضا کردند. در مراسمی که به مناسبت انعقاد این قرارداد در سالن همایش‌های مرکز آموزش و پژوهش وزارت امور خارجه با حضور مدیران دو شرکت «ت کانه» و «به پخش» برگزار گردید، بر توسعه و گسترش روابط تجاری بخش‌های خصوصی دو کشور تاکید شد.

مهرداد بائوج لاهوتی، نماینده لنگرود در این مراسم با اشاره به اینکه واردات بی‌رویه و غیر‌کیفی چای موجب آسیب‌پذیری تولید این محصول در کشور شده است، تصریح کرد: سالانه نزدیک به ۱۵ هزار تن چای به صورت قانونی و با مجوز وزارت بازرگانی وارد کشور شده و از سوی دیگر شاهد واردات قاچاقی حدود ۷۵ هزار تن چای هستیم.

نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی در ادامه یادآور شد: از سال گذشته مسوولان کشور برخورد جدی با پدیده شوم قاچاق را در پیش گرفته‌اند که تاثیر مثبتی در این روند داشته است.

این نماینده مجلس با بیان اینکه «تنها واردات قاچاق نیست که به تولید چای کشور ضربه می‌زند»، از فقدان تنوع در تولید و خلأ کیفیت بسته‌بندی به عنوان دیگر عوامل موثر در زمین گیر کردن چای ایرانی که به گفته وی «بهترین نوع چای در دنیا است»، نام برد. لاهوتی تاکید کرد: به منظور تحول در ساختار تولید و نظام عرضه چای، باید فن‌آوری‌های نوین و آموزش علمی چایکاران در دستور کار وزارتخانه‌های صنایع، کشاورزی و بازرگانی قرار گیرد.

وی با اظهار نگرانی از اینکه چای از گردونه تولیدات کشاورزی خارج شده و کشاورزان از این موضوع رنج می‌برند، عقد قرارداد همکاری مشترک میان شرکت «به پخش» و «ت‌کانه» را زمینه‌ساز رویکردی متفاوت به صنعت چای کشور ارزیابی کرد.

لاهوتی در ادامه گفت: من به نمایندگی از نمایندگان استان‌های شمالی کشور قول می‌دهم که از این همکاری مشترک که موجب تولید بیشتر و ارتقای کیفیت بسته‌بندی و عرضه چای در کشور می‌شود، حمایت کنیم.

مهندس رضا صحرایی، مدیرعامل «به‌پخش» که جزو بزرگ‌ترین شرکت‌های عرضه کالا در آسیا محسوب می‌شود، دیگر سخنران این مراسم بود که گفت: تولید متنوع چای که با ذائقه ایرانی سازگار باشد، می‌تواند جایگزین نوشیدنی‌های مصنوعی و غیر‌مفید شود.

وی با اشاره به سابقه ۵۵ ساله فعالیت شرکت «به‌پخش» توضیح داد: در اختیار داشتن امکانات مدرن و برخورداری از شبکه گسترده عاملان پخش که بیش از ۷۰ هزار نفر را در بر می‌گیرد از جمله مواردی است که توفیق ما را در توسعه تجارت داخلی و خارجی چای تضمین می‌کند.

صحرایی با اشاره به اینکه عرضه روشمند چای، در جلوگیری از امر قاچاق تاثیر بسزایی خواهد داشت، افزود: تاکنون میزان تولید چای در ایران به مراتب کمتر از میزان مصرف بوده که همین موضوع در واردات غیرقانونی آن نقش داشته است.

به گفته وی، در حال حاضر تنها یک‌سوم چای داخلی ارزش مصرف دارد که تولید سنتی و غیر‌بهینه دلیل اصلی چنین اتفاقی است.

مدیرعامل به پخش بر ایجاد بستر لازم برای رقابت‌پذیری سالم تاکید کرد و گفت: این نخستین بار است که چنین قراردادی با یک شرکت خارجی در زمینه تولید، بسته‌بندی و عرضه کالا منعقد می‌شود.

پس از این سخنان مدیرعامل «به‌پخش»، راین هلد اشلنزوک، مدیرعامل شرکت «ت کانه» (Teekanee) که به همراه مدیران ارشد این شرکت در این مراسم حضور داشت، پشت تریبون رفت و ضمن برشمردن سابقه درازمدت فعالیت اقتصادی تجاری «ت‌کانه» که در سال ۱۸۸۲ تاسیس شده از آن به عنوان بزرگ‌ترین شرکت فرآوری- توزیعی چای در اروپا نام برد و گفت: با عقد این قرارداد مردم دو کشور ایران و آلمان از تولید کیفی چای بهره‌مند می‌شوند، ضمن اینکه به ارزش افزوده قابل توجهی دست می‌یابند.

اشلنزوک روی‌آوری به فن‌آوری و تجارت مدرن را رمز ماندگاری در بازار‌های جهانی ارزیابی کرد و افزود: ت کانه ۳۷ درصد بازار اروپا و ۱۱ درصد بازار چای آمریکا را در اختیار دارد.

به گفته وی این شرکت برای نخستین بار به تولید چای کیسه‌ای در اروپا اقدام کرده و نزدیک به ۳۹ نوع چای معمولی، سبز و با خواص دارویی تولید می‌کند که به ۶۱ کشور دنیا صادر می‌شود.

اشلنزوک عملکرد قابل قبول شرکت «به‌پخش» را عامل امضای چنین قراردادی تلقی کرد و گفت: باید هر دو طرف به اجرای مفاد این قرارداد متعهد باشیم.

در ادامه ساشا برویر، عضو هیات‌مدیره «ت‌کانه» بر حضور شرکت‌های آلمانی در بازار ایران تاکید و خاطرنشان کرد: ما کار خود را می‌کنیم و توجهی به تحریم‌های سیاسی که زودگذر و ناپایدار است، نداریم.

به گفته وی، دو کشور پیوند اقتصادی و فرهنگی دیرینه‌ای دارند و اینکه گوته، شاعر بزرگ آلمانی دیوان شرقی- غربی خود را به حافظ تقدیم کرده است، نشانه علایق مشترک در روابط دو کشور است.

مهندس ظهیری، قائم‌مقام شرکت «به‌پخش» نیز در این مراسم از برنامه‌ریزی دقیق و هدفمند برای تغییر تولید سنتی چای و عرضه آن خبر داد. به گفته وی شکل گیری برند «ت‌کانه»، «به‌پخش» و حرکت به سمت نوآوری در زمینه‌های فرآوری و بسته‌بندی می‌تواند ضمن تامین منافع مشتریان داخلی، زمینه‌های صادرات این محصول به کشورهای خارجی را فراهم کند.

قرار بود در این مراسم چند تن از معاونان وزرای صنایع و بازرگانی نیز حضور داشته باشند اما نیامدند؛ هر چند که عقد چنین قراردادی می‌تواند مصداق بی‌توجهی بخش خصوصی آلمان به «تحریم‌های سیاسی» دولت‌های اروپایی تلقی شود.

به گزارش اتاق آلمان و ایران ارزش مبادلات تجاری دو کشور طی ۴ ماه نخست سال‌جاری با بیش از ۲۰ درصد افزایش به ۸/۱ میلیارد دلار رسیده است. در سال ۸۸ آلمان با سهم ۴۸/۸ درصدی سومین شریک تجاری (واردات) ایران بود.