فراسو - در اولین همایش «زنان و تجارت» پیشبینی شد
سبقت زنان از مردان در فضای آینده کسب و کار
گروه بازرگانی- رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران با اشاره به برتری میزان حضور زنان در مراکز آموزشی، گفت: اگر این افق را نشانهای از فضای کسبوکار بدانیم، حضور زنان در آینده فضای کسبوکار رشد بیشتری نسبت به مردان خواهد داشت. به گزارش «دنیای اقتصاد»، محمد نهاوندیان در افتتاحیه اولین همایش و نمایشگاه تخصصی «زنان و تجارت» که با هدف معرفی توانمندیهای جامعه زنان تولیدکننده و کارآفرین کشور برگزار شد، گفت: حضور زنان در فضای کسبوکار ایران رشد کرده و وضعیت کار بانوان از کارجویی به کارآفرینی ارتقا پیدا کرده است که شاهد مثال آن، افزایش حضور زنان در اتاق بازرگانی ایران نسبت به دو دوره قبل است که رشد ورود آنها به عرصههای صنعت، حملونقل، مدیریت کشاورزی و صادرات و واردات را حکایت میکند.
او با استناد به این موفقیتها، تصریح کرد: ملاکها و اقتضاهای عمومیرفع موانع کسبوکار از جمله پیاده سازی سیاستهای پولی، مالی و تجاری در فضای کسب و کار و تغییر این فضا از دخالت دولتگرایانه، زن و مرد نمیشناسد و آثار آن نصیب هر دو گروه میشود.
رییس پارلمان بخش خصوصی با اذعان به این که «در واحدهای تحت مدیریت بانوان، توجه به سرمایه انسانی به طور نسبی بیشتر است و مناسبات مدیریتی بیشتر مورد توجه قرار میگیرد»، بیان کرد: متاسفانه در گذشته در دنیا با اعمال نگاههای تبعیضی، به اقتضاهای کارآفرینی بانوان کمتر توجه میشد و برخی محدودیتهای بیپایه در برابر کارآفرینی آنها وجود داشت. حال با توجه به تبعات منفی این موضوع، ما هر جا این نوع محدودیتها را برای کارآفرینی بانوان میبینیم، باید برای رفع آنها حرکت ایجابی کنیم.
مقابله با تبعیض جنسیتی در محیطکار
نهاوندیان که «نگریستن به مسائل زنان بدون توجه به جنبههای عمیق اجتماعی» را «اشتباه» میداند، یادآور شد: مادران وظیفه مادری خود را بسیار جدی میگیرند، در عین حال که در صورت داشتن پست مدیریتی، نمیخواهند که از مسوولیت مدیریتی خود نیز کم بگذارند که جمع بین این دو، چالش مضاعفی برای بانوان کارآفرین است که باید به آن توجه شود؛ ضمن این که توجه به فیزیک محیط کار، شکل مناسبات کاری و تامین احساس تکریم و احترام در محیط کار برای بانوان نیز ضروری است.
او با تاکید بر این که «هرگونه تاکید اضافی بر جنبه جنسیتی در فضای کسب و کار، لطمهزننده به کرامت انسانی است»، ریشه عفاف و شکل تفکیک جنسیتی را از این اصل دانست که «زن و مرد در محیط کار یکسان هستند و صرفا «جنبه انسانی» در این محیط مهم است.»
به اعتقاد رییس اتاق بازرگانی ایران، بر این اساس، با هرگونه تبعیض جنسیتی در محیط کار که مانع تجلی توانمندیهای علمی و فکری کارآفرینان باشد، باید مقابله کرد. از این منظر، حساسیتهای اشتباه که زن و مرد را تفکیک میکنند، مشکلآفرین و برخی ارجحیت دادنهای جنسیتی در استخدام اشتباه است؛ چرا که بانوان از استعدادهایی برخوردارند که باید بگذاریم تجلی یابد و فضای رقابتی برابری برای مردان و زنان ایجاد کنیم.
او در این باره خاطرنشان کرد: در قرآن، بر حق مالکیت زنان به صراحت تاکید شده است. از این رو زمینهسازی برای شرکت آنها در اقتصاد مولد بسیار مهم است که از جمله آن، تقویت حضور زنان در تشکلهای اقتصادی است.
مهدی فاخری، معاون امور بینالملل اتاق بازرگانی ایران هم در ادامه، با تاکید بر موضوع اشتغال و کارآفرینی، متذکر شد: نیمی از جمعیت فارغالتحصیلان دانشگاهی ایران را زنان تشکیل میدهند و باید از این ظرفیت در ایجاد اشتغال بهره برد که این موضوع در متن برنامه پنجم توسعه ایران که ایجاد ۸۰۰ هزار فرصت شغلی را هدفگذاری کرده، مورد تاکید قرار گرفته است.او در عین حال با بیان این که از ۴۸هزار عضو اتاقهای بازرگانی، فقط ۴ هزار و ۴۰۰ نفر عضو زن هستند، بر فعالتر شدن حضور زنان در عرصه تجارت تاکید کرد.
پیادهنشدن معاهدات برابری زن و مرد
همچنین مریم مجتهدزاده، رییس مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری نیز در همایش «زنان و تجارت»، گفت: زنان ایران در سایه منطق بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران به میادین بزرگ اجتماعی، اقتصادی و سیاسی فراخوانده شدهاند. اگرچه امروز با ارتقای شاخصهای رفاه در کشورهای توسعه یافته و رشد اقتصادی، محل کار و خانواده از یکدیگر جدا شده و زنان در برابر سیل خواستهها قرار میگیرند. این درحالی است که معاهدات جهانی در تامین برابری زنان و مردان در عمل موفق نبودهاند، در صورتی که استحکام بنیان خانواده با تامین فرصتهای اجتماعی و اقتصادی برای زنان مهیا میشود.
او در عین حال توجه به خانواده را بهانهای برای به حاشیه راندن بانوان از صحنه اجتماعی ندانست.
زنان، ۶۶ درصد نیروی کار با ۱۷ درصد دستمزد کمتر از مردان!
در ادامه «کانسوئلو ویدال»، نماینده دبیرکل برنامه عمران سازمان ملل متحد در ایران و هماهنگکننده سازمان ملل متحد نیز به برخی آمارهای جهانی فعالیتهای اجتماعی زنان اشاره و عنوان کرد: زنان ۶۶ درصد نیروی کار و ۵۰ درصد تولیدکنندگان مواد غذایی را تشکیل میدهند؛ در حالی که آنها صرفا ۱۰ درصد درآمدهای اقتصادی و تنها یک درصد مالکیت جهانی را دارا هستند و دستمزد زنان ۱۷ درصد کمتر از مردان است.
او با اشارهای به وضعیت اشتغال زنان در ایران هم گفت: در سال ۱۹۹۹، نسبت زنان شاغل به بیکار در ایران ۷/۲۳ درصد بود که این میزان در سال ۲۰۰۸ به ۲۸ درصد ارتقا پیدا کرد.
در نمایشگاه «زنان و تجارت» انجمن ملی زنان کارآفرین، پایگاه اطلاعرسانی زنان بازرگان و کارآفرین، مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، کمیسیون بانوان بازرگان اتاق اهواز، کمیسیون بانوان بازرگان اتاق اصفهان، پژوهشکده زنان دانشگاهالزهرا، تعاونی نحل میهن، روغننباتی ارجان نوین، شرکت سپاهان سپهر آسیا و پناه عصر، موسسه خیریه محک و نیلفام شیمی حضور داشتند.
ارسال نظر