جزئیات پل عظیم خلیج فارس
دنیای اقتصاد- معاون رییسجمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد کشور در گفت و گوی اختصاصی با «دنیای اقتصاد» از آغاز اجرای مقدمات راهاندازی پل عظیم ترانزیتی خلیج فارس خبر داد. احداث این پل که قرار است قشم را به بندرعباس متصل کند، اماراتیها را نگران کرده است. بنادر جنوبی ایران در حال حاضر تنها میتوانند کشتیهایی با ظرفیت حداکثر ۱۰۰ هزار تن را پذیرش کنند. از این رو، کشتیهای خارجی حملکننده کالا به مقصد ایران، به جای پهلوگیری در بنادر جنوبی کشورمان، راهی اسکلههای اماراتی میشوند تا محمولهها را از آنجا مجددا با کشتیهای کوچکتر به ایران ارسال کنند. معاون رییسجمهور در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» خبر داد
آغاز اجرای مقدمات راهاندازی «پل عظیم ترانزیتی خلیج فارس»
نفیسه آفرینزاد - معاون رییسجمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد کشور از آغاز اجرای مقدمات راهاندازی شبکه جامع ارتباطی خلیج فارس یا همان «پل عظیم ترانزیتی خلیج فارس» خبر داد.
مهندس حمید بقایی در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار «دنیای اقتصاد» از انتشار متن مناقصه «پل خلیج فارس» برای دومین بار در روزنامههای کثیرالانتشار امروز جهت دعوت از متقاضیان سرمایهگذاری داخلی و خارجی در قالب فاینانس خبر داد و در تشریح جزئیات این طرح ۶۵۰ میلیون یورویی، به حمایت جدی دولت از سرمایهگذاری در احداث پل خلیج فارس به عنوان یک پروژه ملی تاثیرگذار در اقتصاد منطقه و کشور اشاره کرد و گفت: دولت در بحث تعهد سپرده فاینانس در خصوص پل بزرگ خلیج فارس، ۱۵ درصد از ضوابط اجرایی بودجه را عملیاتی خواهد کرد.
بر اساس این گزارش، احداث پل عظیم خلیج فارس که قرار است قشم را به بندرعباس متصل کند، اماراتیها را که با تامین ظرفیت پهلوگیری کشتیهای ۲۵۰ هزار تنی در بنادر «جبل علی» و «فجیره»، گوی سبقت را در این حوزه از ایران ربودهاند، نگران کرده است.
بنادر جنوبی ایران در حال حاضر تنها میتوانند کشتیهایی با ظرفیت حداکثر ۱۰۰ هزار تن (چابهار ۱۰۰ هزار تن، اسکله شهید رجایی ۶۰ هزار تن، اسکله شهید کاوه قشم ۱۰۰ هزار تن و اسکله بندر امام در خرمشهر، کمتر از ۵۰ هزار تن) پذیرش کنند. از این رو، کشتیهای خارجی حملکننده کالا به مقصد ایران، به جای پهلوگیری در بنادر جنوبی کشورمان، راهی اسکلههای اماراتی میشوند تا محمولهها را از آنجا مجددا با کشتیهای کوچکتر به ایران ارسال کنند و کالاهای صادراتی ایران هم برای بار شدن بر کشتیهای بالای ۱۰۰ هزار تن، ابتدا به امارات میروند و از آنجا به نام صادرات مجدد امارات، راهی نقاط مختلف جهان میشوند.
بر اساس برخی ارزیابیها، اجرای این پروژه، بهبود ۴۰ درصدی در سرعت انتقال کالاها به ایران و از ایران و صرفهجویی ۳۰ درصدی در هزینه ورود کالا به کشورمان را به همراه خواهد داشت؛ چرا که از این طریق، محمولههای تخلیه شده در قشم، به سرعت وارد ناوگان حملونقل جادهای و ریلی ایران میشوند و محصولات صادراتی ایران هم با سرعت به ترمینال دریایی صادرات میرسد.
معاون رییسجمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور تاکید کرد: بر اساس اصول چشمانداز سند ۲۰ ساله، ایران باید در بخش ترانزیت و حملونقل کالا به قطب اول در منطقه تبدیل شود که در این زمینه، احداث پل خلیج فارس که موجب خروج قشم از حالت «جزیره بودن» میشود، زمینهساز تحولی شگرف خواهد بود.
بر اساس این گزارش، اجراى طرح جامع شبکه ارتباطی خلیج فارس یا پل قشم، به سرمایهگذارى ۶۵۰ میلیون یورویی نیاز دارد که ۱۵ درصد آن از طریق بودجه دولت و ۸۵ درصد از طریق سرمایهگذاریهاى داخلى و خارجى جذب میشود.
این پروژه چهار طرح بزرگ احداث پل خلیج فارس بین قشم و بندرعباس به طول تقریبی دو هزار و ۲۰۰ متر، توسعه و تجهیز بندر بینالمللی کاوه، احداث راهآهن از بندر کاوه تا اتصال به شبکه راهآهن سراسری در محدوده بندرعباس و تکمیل و احداث بزرگراه زمینی از بندر کاوه تا اتصال به بزرگراه سراسری از بندرعباس را شامل میشود.
آغاز اجرای بانکرینگ قشم از اول ۹۰
معاون رییسجمهور از اجرای طرح بانکرینگ (سوخترسانی دریایی به کشتیهای عبوری) در منطقه آزاد قشم از ابتدای سال آینده نیز خبر داد.
بقایی با اشاره به جزئیات پروژه نفتی منطقه آزاد قشم، اعلام کرد: برنامهای که در پیش گرفتهایم این است که در ابتدای سال ۱۳۹۰، اولین سرویسدهی سوختی به کشتیهای عبوری ایرانی انجام شود.
معاون رییسجمهور با بیان اینکه در حال حاضر عمده کشتیهای عبوری در بندر «فجیره» سوختگیری میکنند، اظهار کرد: تاکنون درخواست سوختگیری دو هزار فروند کشتی در این پروژه ثبت شده، اما برنامه اصلی ما این است که در سال آینده، در گام اول طرح، سوخترسانی به کشتیهای ایرانی انجام شود و در سال بعد از آن، سوخترسانی به کشتیهای سایر کشورها آغاز خواهد شد.
بنابراین گزارش، در حال حاضر، بیش از ۱۲ هزار کشتی عبوری از تنگه هرمز، برای سوختگیری به بندر فجیره، یکی از بنادر اماراتی که ۴۰ مایل با مسیر تردد کشتیها فاصله دارد، گسیل میشوند و این در حالی است که فاصله مسیر تردد این کشتیها تا ایران یعنی جزیره قشم، صرفا پنج مایل است.
نکته جالب اینجا است که سالانه از مراجعات همین کشتیها به بندر فجیره، میلیاردها دلار نصیب امارات میشود.
اتمام دوره، علت تغییر مدیران
اما دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور در ادامه این گفتوگو در واکنش به برخی حاشیهسازیها نسبت به تغییرات مدیریتی اخیر در مناطق آزاد کشور نیز بیان کرد: این تغییرات مدیریتی از جمله تغییر مدیریتی منطقه آزاد قشم عمدتا به دلیل اتمام دوره مدیریتی سه ساله این مناطق رخ دادهاند و دلیل دیگری در این امر دخیل نبوده است.
گفتنی است پس از تغییر مدیران مناطق آزاد چابهار، کیش و انزلی، مدیر منطقه آزاد قشم نیز اخیرا تغییر کرد.
عکس: حمید جانیپور
ارسال نظر