نرخ گوشت قرمز با افزایش واردات پایین می‌آید

دلیلی نمی‌بینم که مسوولان، اطلاعات درست ندهند

سارا صفاری - در حالی مصرف سرانه گوشت قرمز در کشور به طور متوسط حدود ۱۲ کیلوگرم برآورد شده که این میزان از میانگین مصرف جهانی ۶ کیلوگرم کمتر است، افزایش یکباره نرخ گوشت قرمز در تهران و شهرهای بزرگ، عرضه‌کنندگان و مصرف‌کنندگان را غافلگیر کرده است. تجربه بازار مواد خوراکی و مصرفی در سال‌های گذشته نشان می‌دهد که اگر قیمت کالایی گران شود بازگشت آن به نرخ پیشین اگر نه محال که سخت و دشوار است، این در حالی است که خبرها حاکی از فراگیری تب برفکی و ممانعت از انتقال دام زنده به تهران است که احتمالا بر روند افزایش قیمت‌ها اثرگذار خواهد بود. از سوی دیگر با دستور محمدرضا رحیمی، معاون اول رییس‌جمهوری، استاندار سیستان و بلوچستان مسوول تصمیم‌گیری برای واردات دام زنده از طریق بازارچه‌های مرزی و انتقال دام و گوشت گرم از این استان به سایر نقاط کشور شده است. رییس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی تهران نیز از صدور مجوز واردات لاشه گوسفندی به پنج شرکت داخلی خبر داده است که بر اساس این مجوز هر شرکت می‌تواند سه هزار تن لاشه گوسفند به کشور وارد کند. با این حال محمد علی ضیغمی که از ماه گذشته جایگزین محمد صادق مفتح شده، معتقد است که با تامین کالا «گرانی» از بین می‌رود. گفت‌وگوی «دنیای اقتصاد» با معاون داخلی وزیر بازرگانی را بخوانید.

اظهارات نماینده سمنان در خصوص واردات بی‌رویه مرغ و میوه که منجر به ضرر و زیان مرغداران و کشاورزان شده صحت دارد؟

ما معمولا به سوالات نمایندگان با دقت و بر اساس آمار و ارقام رسمی جواب می‌دهیم، واردات میوه به دلیل انواع مختلف آن طیف وسیعی را در بر می‌گیرد؛ بنابراین باید نوع میوه را بدانیم؛ اما در مورد مرغ این چنین نیست، میزان کل واردات مرغ در سال گذشته حدود ۹ هزار تن بوده که همین عدد در سال ۸۷، ۱۹ هزار تن و در سال ۸۶، ۳۲ هزار تن بوده یعنی میزان واردات مرغ در سال گذشته نسبت به سال ماقبل آن بیش از ۴۰ درصد کاهش یافته است؛ بنابراین دلایل عنوان شدن این مطلب را نمی‌دانم، صادرات مرغ در سال ۸۸، ۱۶۵ هزار تن و در سال ۸۷، ۱۰ هزارتن بوده است و این آمار نشان‌دهنده آن است که به‌رغم اینکه میزان واردات در سال گذشته به‌طور چشمگیری کاهش یافته میزان صادراتمان ۱۶۰ درصد رشد داشته است.

مصرف روزانه گوشت در پایتخت چقدر است؟

مصرف روزانه گوشت در تهران حدودا ۴۵۰ تن است که از این میزان تقریبا ۵۰ درصد در استان تهران و مابقی در سایر استان‌ها تولید می‌شود، بخشی از گوشت به صورت دام زنده و بخشی به صورت لاشه تامین می‌شود. این در حالی است که تامین‌کنندگان و توزیع‌کنندگان ترجیح می‌دهند دام زنده را وارد کرده و در کشتارگاه‌های تهران کشتار کنند. متاسفانه در حال حاضر میزان کشتار دام در تهران ۴۰ درصد کاهش یافته است و از ۴۵۰ تنی که خدمتتان عرض کردم به ۲۶۰ تن در روز رسیده که این عامل در بالا رفتن قیمت گوشت تاثیر گذاشته است.

* در هفته‌های گذشته آمار متناقضی در زمینه قیمت گوشت گوساله و گوسفند اعلام شده، تا جایی که میان آمار رسمی و غیر‌رسمی هزاران تومان تفاوت دیده شده، از این رو این ابهام وجود دارد که چرا وزارت بازرگانی افزایش قیمت‌ها را با تعلل بسیار می‌پذیرد؟

تاکید می‌کنم قیمت گوشت در کشور افزایش نیافته و تنها در تهران حدود سه درصد بیشتر شده. توجه داشته باشیم که میزان مصرف گوشت در کشور دو برابر تولید آن است. میانگین قیمت گوشت گوسفندی مخلوط در تهران ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان و میانگین آن در کل کشور ۱۱ هزار و ۷۸۰ تومان است، همچنین میانگین گوشت گوساله در پایتخت ۱۱ هزارو ۳۰۰ تومان و در کل کشور

۹ هزار و ۲۰۰ تومان است. باید توجه داشت که در بسیاری از استان‌ها یا تغییر قیمت نداشتیم یا روند نزولی نرخ گوشت را شاهد بودیم.

چرا از ابتدای سال‌جاری نرخ گوشت افزایش داشته؟

علت اصلی این است که به دلیل بیماری تب برفکی کنترل‌های بهداشتی و محدودیت‌هایی برای جابه‌جایی دام به وجود آمده و به همین دلیل میزان کشتار کم شده است که این روند کاهشی، مستقیما روی قیمت تاثیر داشته است.

در این شرایط آیا واردات تنها راهبرد عملی وزارت بازرگانی برای جلوگیری از افزایش نرخ گوشت است؟

از اوایل سال گذشته با افزایش نرخ گوشت مواجه شدیم، اما در انتهای سال گذشته با برخی از اقدامات و همکاری وزارت جهاد کشاورزی توانستیم رشد قیمت این محصول را کنترل کنیم گوشت گرم را از کشورهای همجوار با قیمت مناسب وارد کردیم و توانستیم با تعامل سازمان دامپزشکی دام زنده وارد کنیم که این اقدام تاثیرگذار بود، در این مدت گوشت منجمد نیز مطابق روال وارد کشور شد، اما از ابتدای امسال به دلیل کنترل‌های بهداشتی که از سوی سازمان دامپزشکی صورت گرفت عملا جابه‌جایی دام زنده در داخل با محدودیت مواجه شد. در واقع اقدام موثر وزارت بازرگانی در مورد کنترل قیمت هر کالایی باید بر اساس موجودی کالا و شبکه‌های توزیع صورت گیرد و مهم‌ترین بخش برای کاهش قیمت، وجود کالا است که در مورد گوشت به دلیل محدودیت‌هایی که وجود داشت نتوانستیم گوشت مورد نیاز را وارد پایتخت کنیم.

خبرهایی در خصوص رایزنی وزارت بازرگانی با سازمان دامپزشکی شنیدیم، جریان چه بود؟

بله، ما نهایت تلاش مان این بود که بتوانیم از طریق وزارت جهاد کشاورزی و سازمان دامپزشکی میزان واردات گوشت را با رعایت موازین بهداشتی تسهیل کنیم، در این رابطه سازمان دامپزشکی قول‌هایی داده، اما هنوز عملیاتی نشده است. هر چند ممنوعیت جابه‌جایی دام بین استان‌ها اعلام شده، اما هنوز شکل عادی پیدا نکرده و میزان کشتار دام افزایش نیافته است.

در این مدت از سایر کشورها چقدر گوشت وارد شده؟

ما منابع مختلفی برای تامین گوشت مشخص کردیم و همه پیگیری‌ها توسط بخش خصوصی انجام شده است. با کشورهای مختلف همسایه و کشورهایی دور مذاکراتی صورت گرفته و آمادگی لازم برای این کار وجود دارد، اما مشکل ما محدودیت‌های بهداشتی داخلی است.

پس شرایط سازمان دامپزشکی اعلام شده، اما هنوز اجرایی نشده است؟

در صورت اجرای دستورالعمل سازمان دامپزشکی قیمت گوشت کم می‌شود.

چرا برخی مسوولان بازرگانی هر گونه افزایش نرخ گوشت را تکذیب می‌کنند؟

من دلیلی نمی‌بینم که مسوولان اطلاعات درست ندهند و شاید در بیان و انتقال مطالب اشتباهی صورت گرفته است، اما ما در تهران با مساله کمبود گوشت مواجهیم و البته قائل به این هستیم که این مساله قابل مدیریت است و مستقیما وابسته به تامین کالا است. من به شما قول می‌دهم به محض ورود به اندازه گوشت، قیمت‌ها متعادل می‌شود.