موضعگیری نایب رییس اتاق ایران در برابر «خصوصیسازی»
خرید نمایشگاه بینالمللی منتفی شد
نفیسه آفرین زاد - «واگذاری نمایشگاه بینالمللی عملی نشد. » این خبر را نایب رییس پارلمان بخش خصوصی در شرایطی به خبرنگار دنیای اقتصاد اعلام کرد که تنها شش روز به فرارسیدن موعد واگذاری نمایشگاه بینالمللی به بخش خصوصی باقی مانده است.
رییس سازمان خصوصیسازی: واگذاری نمایشگاه قطعی است
نفیسه آفرین زاد - «واگذاری نمایشگاه بینالمللی عملی نشد. » این خبر را نایب رییس پارلمان بخش خصوصی در شرایطی به خبرنگار دنیای اقتصاد اعلام کرد که تنها شش روز به فرارسیدن موعد واگذاری نمایشگاه بینالمللی به بخش خصوصی باقی مانده است. بر این اساس، ظاهرا حکایت واگذاری نمایشگاه بینالمللی پایان یافتنی نیست. اقدامی که اگرچه با استقبال فراوان در بخشهای مختلف مواجه بود و سازمان خصوصیسازی حتی از عملی شدن ۱۰۰ درصدی این واگذاری به بخش خصوصی، از طریق مزایده، تا پایان خرداد ماه خبر داده بود، اما اندکی مانده به زمان وعده داده شده، نماینده اتاق بازرگانی ایران به عنوان نماینده بخش خصوصی، خبر از عملی نشدن واگذاری شرکت بینالمللی نمایشگاهها به دلیل آنچه که «اعلام قیمتهای غیرقابل بحث و در نتیجه، به صرفه نبودن» این اقدام خوانده شده، میدهد.
هر دم از این باغ بری میرسد...
ابراهیم جمیلی، نایب رییس اتاق بازرگانی ایران در گفتوگویی با دنیای اقتصاد پیرامون «عملی نشدن واگذاری نمایشگاه به نمایندگان بخش خصوصی» یعنی اتاقهای بازرگانی و تعاون، بحث خود را با گفتن این که «هر دم از این باغ بری میرسد...» آغاز کرد و گفت: سرنوشت واگذاری نمایشگاه بینالمللی مصداق بارز این مصرع است.
او سپس، به سناریوی واگذاری شرکت نمایشگاههای بینالمللی به سازمان بازنشستگی نیروهای مسلح (ساتا) که در آبان ماه سال گذشته، مطرح و به دلیل اعمال مخالفتهای جدی، ابطال شد، اشاره کرد و گفت: همزمان با مطرح شدن بحث واگذاری نمایشگاه به ساتا در سال گذشته، بخش خصوصی واگذاری نمایشگاه بینالمللی را دنبال میکرد که پیگیریهای انجام شده، به این موضوع انجامید که بنا بر گفته رییس سازمان توسعه تجارت، بحث واگذاری مدیریت نمایشگاه بینالمللی به صورت «پیمان مشارکتی» به اتاقهای تعاون و بازرگانی مطرح شود و بر اساس آن، یک نماینده از اتاق بازرگانی و یک نماینده از اتاق تعاون در هیاتمدیره این شرکت حضور پیدا کند.
نایب رییس پارلمان بخش خصوصی ادامه داد: این که بخش خصوصی باید در «مدیریت» نمایشگاه بینالمللی و در نتیجه، در برگزاری نمایشگاهها، مشارکت عملی داشته باشد، موضوعی است که در قانون اتاق بازرگانی هم مورد تاکید قرار گرفته است و لذا در این مورد هیچ بحثی وجود ندارد.
نایب رییس اتاق بازرگانی ایران گفت: اما آنچه که مورد بحث است، واگذاری «مالکیت» نمایشگاه است که همواره در کانون توجه بخش خصوصی قرار داشته است. موضوعی که اگرچه طبق وظایف ذاتی اتاقهای بازرگانی و تعاون به عنوان نمایندگان بخش خصوصی و نیز بر اساس قانون تدوین شده، نکتهای پذیرفته شده و لازمالاجرا است، اما متاسفانه در مورد عملی شدن آن، تاکنون عنایتی به بخش خصوصی نشده است.
همه دولتیها خواستار حفظ مالکیت نمایشگاه بینالمللی هستند
«سند مالکیت نمایشگاه به نام سازمان توسعه تجارت است و شرکت سهامی نمایشگاهها صرفا یک «برند» است. بر این اساس، حاکمیت نمایشگاه بینالمللی واگذار نخواهد شد. »
این موضوع، موضوعی است که از زمان مطرح شدن بحث واگذاری نمایشگاه بینالمللی، بارها از زبان نمایندگان وزارت بازرگانی، از شخص وزیر گرفته تا رییس سازمان توسعه تجارت، مورد تاکید قرار گرفته است.
مطلبی که جمیلی نیز به آن اشاره و تصریح کرد: «نه تنها وزارت بازرگانی، بلکه همه دولتیها، علاقهمند به حفظ مالکیت نمایشگاه بینالمللی هستند. »
امان از قیمتها...
حکایت واگذاری نمایشگاه بینالمللی به بخش خصوصی آنجا جالبتر میشود که به گفته نایب رییس اتاق بازرگانی ایران، «سازمان خصوصیسازی، خود از واگذاری نمایشگاه بینالمللی به بخش خصوصی، همزمان با مطرح شدن بحث واگذاری مدیریت نمایشگاه به این بخش از سوی وزارت بازرگانی خبر داد، اما قیمتهای بالای اعلامی، از عملی شدن این پیشنهاد جلوگیری میکند. »
او در این باره توضیح داد: یکی از معیارهای عمده قیمتگذاری روی شرکتهایی که در مرحله واگذاری قرار دارند، میزان بازدهی اقتصادی آن شرکتها است. این در شرایطی است که باید توجه داشت که اگر قرار است نمایشگاه بینالمللی به صورت نمایشگاه بماند و تغییر کاربری ندهد، در آن صورت یک قیمت روی نمایشگاه گذاشته میشود و اگر قرار بر تغییر کاربری باشد، یک قیمت. حال ما میبینیم که با توجه به این که نمایشگاه قرار نیست تغییر کاربری دهد، عملا قیمتهایی را برای واگذاری آن تعیین کردهاند که اصلا قابل بحث هم نیست، چه رسد به توافق!
این گفته جمیلی البته در حالی بود که او به دلیل این که دولتیها در این باره اعلام رسمی نداشتهاند، از اعلام قیمتها، خودداری و در عین حال، یادآوری کرد که قیمتهای بسیار متفاوتی در این زمینه اعلام شده است.
نایب رییس پارلمان بخش خصوصی در پایان با یادآوری مجدد این نکته که «بخش خصوصی طبق وظایف ذاتی و قانون اتاق، خواستار مالکیت نمایشگاه بینالمللی است»، این نمایشگاه را شاخصی از آبروی ملی توصیف و تصریح کرد: در کنار بحث واگذاری مالکیت نمایشگاه، این نکته که باید مراکز نمایشگاهی جدیدی در کشور احداث شوند نیز قابل تامل است و از این رو، بحث دیگر مطرح در این حوزه، بحث انتقال سایت نمایشگاه به مناطقی چون شهر آفتاب یا شهر جدید پرند است که متاسفانه هنوز اقدام عملی در این مورد صورت نگرفته و این نیز در حالی است که عملی شدن این اقدام منوط به تشویق و حمایت از بخش خصوصی است.
واگذاری نمایشگاه بینالمللی «قطعی» است
اظهارات نایبرییس اتاق بازرگانی ایران در مورد عملی نشدن واگذاری نمایشگاه بینالمللی به بخش خصوصی در حالی است که غلامرضا حیدری کرد زنگنه، رییس سازمان خصوصی کشور در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار «دنیای اقتصاد»، در پاسخ به این سوال که سرنوشت واگذاری نمایشگاه بینالمللی به بخش خصوصی به کجا خواهد رسید؟، عنوان کرد: واگذاری نمایشگاه بینالمللی چه بر اساس متن قانون و چه بر اساس خواست دولت، «قطعی» است.
او تصریح کرد: بر این اساس، نه دولت مانعی برای اجرایی شدن واگذاری نمایشگاه بینالمللی به بخش خصوصی می بیند و نه در قانون استثنایی در این زمینه در نظر گرفته شده است.
رییس سازمان خصوصیسازی کشور در ادامه، در حالی بر قرار داشتن نمایشگاه بینالمللی در برنامه واگذاری تاکید کرد که در پاسخ به زمان نهایی اجرایی شدن این موضوع، گفت: نمیتوانیم زمان مشخصی برای اجرایی شدن این موضوع اعلام کنیم، اما در هر حال، واگذاری نمایشگاه بینالمللی قطعی است.
او همچنین در پاسخ به علت عملی نشدن وعده پیشین سازمان خصوصیسازی در مورد واگذاری نمایشگاه بینالمللی تا پایان خرداد ماه، عنوان کرد که واگذاری نمایشگاه بینالمللی، بیش از آن که به «زمان» وابسته باشد، به «برنامه» وابسته است.
شایان ذکر است که اظهارات رییس سازمان خصوصیسازی در مورد قطعی بودن واگذاری نمایشگاه بینالمللی بر اساس متن قانون و خواست دولت، در شرایطی است که نایب رییس پارلمان بخش خصوصی از وجود ارادهای بر حفظ مالکیت نمایشگاه بینالمللی در میان دولتیها، تاکید داشته است.
ارسال نظر