غولهای تجاری آمریکا به مخالفت برخاستند
سد اقتصادی در برابر تحریم
دنیای اقتصاد – محمد نهاوندیان، رییس اتاق بازرگانی ایران ضمن استقبال از مواضع اخیر فعالان اقتصادی آمریکا در مخالفت با تحریم اقتصادی ایران اعلام کرد که چنانچه شرکتهای آمریکایی مایل به حضور در پروژههای بزرگ اقتصاد ایران باشند، منعی برای حضور آنها وجود ندارد.
دنیای اقتصاد - محمد نهاوندیان، رییس اتاق بازرگانی ایران ضمن استقبال از مواضع اخیر فعالان اقتصادی آمریکا در مخالفت با تحریم اقتصادی ایران اعلام کرد که چنانچه شرکتهای آمریکایی مایل به حضور در پروژههای بزرگ اقتصاد ایران باشند، منعی برای حضور آنها وجود ندارد.
به گفته نهاوندیان، این حقیقت که ایجاد محدودیت در روابط اقتصادی در شرایط بحران اقتصاد جهانی بسیار زیانبار است از چشم فعالان اقتصادی دور نمیماند.اتاق بازرگانی آمریکا اخیرا به همراه شش تشکل قدرتمند اقتصادی در آمریکا ازجمله انجمن کارخانهداران و شورای تجار خارجی طی نامهای به مقامات کاخ سفید هشدار دادند که تحریم بیشتر ایران، منافع اقتصادی و امنیتی آمریکا را در حد زیادی تضعیف کرده و موجب تنش اقتصادی و حقوقی با متحدان ایالاتمتحده میشود.دو غول صنعتی و نفتی بوئینگ و اکسونموبیل از جمله حامیان این نامه انتقادی خطاب به سیاسیون آمریکا هستند.
استقبال نهاوندیان از مواضع اتاق بازرگانی آمریکا
مخالفت بخش خصوصی آمریکا با تحریم ایران
گروه بازرگانی - در شرایطی که کنگره آمریکا مشغول نهایی کردن دور تازه تحریمهای یکجانبه علیه ایران است، 20 شرکت بزرگ آمریکایی از جمله شرکت هواپیمایی بویینگ و شرکت نفتی موبیل اعمال تحریمهای یکجانبه از سوی آمریکا علیه ایران را به زیان منافع اقتصادی بخش خصوصی آمریکا اعلام کردهاند.
شرکتهای بویینگ و نیز شرکت نفتی «اکسون موبیل» جزو ۲۰ شرکتی هستند که تلاش میکنند تا لایحه تحریم ایران که در سال ۱۹۹۶ در کنگره به تصویب رسیده است به مورد اجرا در نیاید.
از سوی دیگر، رییس اتاق بازرگانی ایران با استقبال از مواضع اخیر اتاق بازرگانی آمریکا در مخالفت با تحریم اقتصادی ایران، گفت: اگر شرکتهای آمریکایی مایل به حضور در پروژههای بزرگ اقتصادی ایران باشند، منعی برای حضور آنها وجود ندارد.
محمد نهاوندیان در گفتوگو با «مهر» افزود: این حقیقت که ایجاد محدودیت در روابط اقتصادی در شرایطی که اقتصاد جهانی به طور کامل از بحران خارج نشده، بسیار زیانبار است و از چشم فعالان اقتصادی دور نمیماند.
شرکتهای آمریکایی و برخی دیگر از شرکتهای بزرگ نفت و گاز بینالمللی دارای لابی در کنگره آمریکا تلاش دارند تا لایحه مجازات شرکتهایی را که با ایران همکاری دارند از سوی دولت آمریکا به مورد اجرا در نیاید.
به گزارش بلومبرگ، انجمن ملی تولیدگران آمریکا مطالعهای درباره آثار سوءاقتصادی مجازات شرکتهای خارجی نشان میدهد که تحریم شرکتهای بزرگ نفت و گاز از سوی دولت آمریکا سالانه ۲۵ میلیارد دلار از صادرات شرکتهای آمریکایی خواهد کاست.
شرکتهای بویینگ و نیز شرکت نفتی «اکسون موبیل» جزو 20 شرکتی هستند که تلاش میکنند تا لایحه تحریم ایران که در سال 1996 در کنگره به تصویب رسیده است به مورد اجرا در نیاید.
بر اساس قانون تحریم تصویب شده در سال ۱۹۹۶ هر شرکتی که بیش از ۲۰ میلیون دلار در صنایع نفت و گاز ایران سرمایه گذاری کند مشمول تحریمهای ایالات متحده خواهد شد.
این قانون در 14 سال گذشته اجرایی نشده است، اما در دسامبر سال گذشته میلادی مجلس نمایندگان آمریکا تصویب کرد که دولت اوباما میتواند شرکتهایی را که با ایران همکاری دارند، مورد مجازات قرار دهد.
این لایحه در ۱۱ مارس سال جاری میلادی نیز در سنا تصویب شد و اکنون این تنها رییسجمهور آمریکا است که میتواند در صورت صلاحدید شرکتهای خارجی را که با ایران همکاری دارند، مجازات کند.
بر اساس این مجازات دولت آمریکا و شرکتهای آمریکایی حق انعقاد قرارداد با این شرکتها را نخواهند داشت، بانکهای آمریکایی حق پرداخت وام به این شرکتها را نخواهند داشت و نیز صادرات کالا از سوی این شرکتها به بازار داخلی آمریکا محدود
خواهد شد.
شرکتهای آمریکایی میگویند که در صورت اجرایی شدن این قانون، مبادلات تجاری آنها با شرکتهای روسی، اروپایی و چینی آسیب خواهد دید و تجارت خارجی آنها محدود خواهد شد.
«ویلیام رینش»، رییس شورای تجارت خارجی آمریکا ( که این شورا در واقع گروهی متشکل از دو شرکت اکسونموبیل و بویینگ است) در این باره میگوید که در صورت مجازات شرکتهای اروپایی و چینی، تجارت مشروع شرکتهای آمریکایی با این شرکتها هدف قرار میگیرد و این به ضرر منافع شرکتهای آمریکایی خواهد بود.
رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران میگوید: اتاق بازرگانی آمریکا نیز همواره موضع ضد تحریم داشته است و ملاحظه شد که اخیرا نامهای توسط 7 موسسه اقتصادی آمریکا از جمله اتاق بازرگانی آمریکا تهیه و به کنگره ارسال شد؛ ضمن اینکه در همین چند روز اخیر نیز نامهای را به پیشنهادکنندگان تشدید تحریمها نوشتهاند که این امر کاملا نشانگر آن است که ضررهای تحریم، محدود به تحریم شونده نیست؛ بلکه تحریمکننده را نیز در محدودیت قرار میدهد به خصوص در شرایط کنونی به اقتصاد جهانی نیز لطمه میزند.
وی تصریح کرد: طبعا به سبب اینکه بخش خصوصی در همه جای دنیا سعی دارد از منظر اقتصادی به مسائل نگاه کند، در مقابل تحمیل اهداف سیاسی بر موضوعات اقتصادی موضع میگیرد و موضعگیری اتاق بازرگانی آمریکا نیز کاملا از این زاویه قابل فهم و قابل تقدیر است.
به گفته نهاوندیان، به سبب اینکه چنین علاقهمندی در شرکتهای آمریکایی و غیرآمریکایی وجود داشته است، ایران همواره این سیاست را داشته که در پروژههای بزرگ اقتصادی کشور، اگر شرکتهای آمریکایی مایل باشند شرکت کنند، منعی برای آنها نبوده است. وی معتقد است: این دولت آمریکا بوده است که از حضور شرکتهای ایرانی در پروژهها ممانعت میکرده است.
رییس پارلمان بخش خصوصی در خصوص راهاندازی شورای مشترک تجاری میان ایران و آمریکا نیز خاطرنشان کرد: تصمیمی که در اتاق بازرگانی برای تاسیس شورای مشترک ایران و آمریکای شمالی گرفته شد، برای این بود که فرصتی برای تبادل اطلاعات بین شرکتهای ایرانی و شرکتهایی که در سه کشور آمریکایشمالی حضور دارند، فراهم شود.
وی ابراز امیدواری کرد که توجه هرچه بیشتر به منطق اقتصادی بر این گونه سماجتها و نزدیکبینیهای سیاسی فائق آید و فرصت برای تبادلات اقتصادی براساس اصل منافع مشترک، رشد یابد.
نهاوندیان گفت: در رابطه با راهاندازی شورای مشترک ایران و آمریکا، توجه به حساسیتها و مراقبتهایی که باید صورت گیرد، کار را به گونهای پیش میبرد که باید گامها را سنجیده برداشت. البته اعلامیهای که از سوی اتاق آمریکا منتشر شد، طبعا میتواند کمکی در پیشرفت این فرآیند داشته باشد. به هرحال به زودی خبرهای خوبی در این مورد خواهیم شنید، اما کار طبق برنامهریزی پیش میرود.
رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص تاثیر نامه نمایندگان مجلس به سه وزیر مبنی بر اینکه روابط تجاری ایران با برخی کشورها نظیر انگلیس محدودتر شود، گفت: اصولا باید اجازه داد که روابط اقتصادی براساس منطق اقتصادی حرکت کند؛ لیکن در شرایطی که تحمیلهای سیاسی از یک سو صورت میگیرد، طبعا طرف مقابل نیز برای اینکه از ابزار سیاسی استفاده کند، انگیزه مییابد.
به گفته نهاودیان، ادامه این مسابقه یا کارزار حتما به ضرر دو طرف از نظر اقتصادی است. به همین جهت همواره از سیاستمداران باید خواست که منازعات خود را در همان حوزه سیاسی حفظ کنند و با تحمیل آن بر حوزه اقتصاد، بر هزینهها نیفزایند؛ اما در شرایطی که به هرحال مسائل امنیت ملی و مصالح عالیه کشور در مخاطره قرار گیرد، طبعا شرایط استثنایی پیش میآید و باید بر خلاف قاعده عمل کرد.
اوایل هفته گذشته، اتاق بازرگانی آمریکا به همراه شماری دیگری از گروههای تجاری این کشور در نامهای به کاخ سفید هشدار دادند که تحریم بیشتر ایران، منافع اقتصادی و امنیتی آمریکا را به صورت جدی تضعیف میکند.
در این نامه آمده بود: تحریمهای پیشنهادی موجب تنش اقتصادی، دیپلماتیک و حقوقی با متحدان آمریکا میشود.
یاد آور میشود که مبادلات تجاری ایران و آمریکا طی سه ماه نخست سال جاری میلادی با 19 درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل به 93 میلیون دلار رسیده است. .
بر اساس گزارش دفتر آمار آمریکا در سه ماه نخست ۲۰۱۰ افزون بر ۳/۷۳ میلیون دلار کالا به ایران صادر شده که این رقم نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۰۹، ۲۲ درصد رشد داشته است. واردات آمریکا از ایران نیز در این مدت با رشد ۷ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۷/۱۹ میلیون دلار رسیده است.
مبادلات تجاری ایران و آمریکا طی چند سال اخیر پر نوسان بوده است، به طوری که در سال 2008 مجموع مبادلات دو کشور به 2/787 میلیون دلار رسید که تراز مثبت 579 میلیون دلاری را برای آمریکا رقم زد. در سال 2009، اما مبادلات دو طرف با بیش از 50 درصد کاهش به 15/347 میلیوندلار رسید. دارو و وسایل پزشکی مهمترین کالای صادراتی آمریکا به ایران عنوان شده است. از سوی دیگر، این کشور از ایران عمدتا فرش، محصولات دریایی و کشاورزی وارد میکند.
نمایی از ساختمان اتاق بازرگانی آمریکا
ارسال نظر