گروه بازرگانی - روز گذشته همایش «آشنایی با فرصت‌های تجاری ایران در افغانستان» با حضور سفیر افغانستان در کشورمان در محل این سازمان برگزار شد. در این مراسم بر اساس روال چنین نشست‌هایی، دو طرف به ارائه آمار و ارقام مبادلات تجاری کشورشان با طرف مقابل پرداختند و برای گسترش مبادلات میان دو کشور ابراز امیدواری کردند. بابک افقهی در همایش «آشنایی با فرصت‌های تجاری ایران در افغانستان» گفت: دولت اجازه نمی‌دهد که برخی صادرکنندگان کالاهای بی‌کیفیت خود را به افغانستان صادر کنند.

معاون وزیر بازرگانی افزود: براساس آخرین آمار، تراز بازرگانی بین دو کشور یک میلیارد دلار بوده که در این میان، افغانستان یک بیستم صادرات غیرنفتی ایران را به خود اختصاص داده است.

به گفته افقهی، در حال حاضر شاخص‌های اقتصادی افغانستان رو به بهبود است تا جایی که شاخص GDP این کشور به سمت صنعتی شدن میل دارد و رتبه تغییرات شاخص GDP افغانستان با رشد ۴/۳ درصدی به رتبه ۱۱۵ در جهان رسیده است.معاون وزیر بازرگانی اظهار داشت: به‌رغم وجود برخی شیطنت‌ها، در سال گذشته میزان صادرات کشورهای توسعه یافته؛ به افغانستان بیش از ۱۳درصد و میزان صادرات کشورهای در حال توسعه به افغانستان ۵/۷ درصد کاهش یافته در حالی که صادرات ما به افغانستان در چنین شرایطی با رشد ۱۶ درصدی مواجه شده است.

وی اظهار داشت: در حال حاضر وجود برخی موانع نظیر مشکلات بانکی، حمل‌و‌نقلی، عدم صدور ویزا و عدم تامین اعتبارات لازم برای صدور کالا و خدمات به این کشور مانع تقویت روابط اقتصادی میان دو کشور شده است.

رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران در خصوص میزان صادرات و واردات افغانستان به تمامی کشورهای دنیا گفت: میزان صادرات افغانستان به جهان ۳۲۰میلیون دلار و میزان واردات این کشور از سایر کشورهای دنیا ۴.۸ میلیارد دلار می‌باشد و سهم صادرات ایران به بازار افغانستان در سال ۲۰۰۷، ۲۰۴ میلیون دلار بوده است.

وی خاطرنشان کرد: میزان صادرات ما به افغانستان در سال گذشته ۸ درصد از مجموع صادرات ایران به دیگر نقاط جهان را تشکیل داده که این رقم در مقایسه با سال ۲۰۰۷ رشد ۳۰ درصدی را نشان می‌دهد.

افقهی با اشاره به تاسیس آرین بانک در افغانستان گفت: با تشکیل این بانک روابط بانکی میان دو کشور تسهیل شده و ما امیدواریم ایران بتواند یکی از عمده‌ترین تامین‌کنندگان کالای مورد نیاز افغانستان باشد تا جایی که در حال حاضر صادرات روغن سبک ۵۰ درصد، داروهای خرده فروشی ۴۸ درصد و سیمان ۱۲۰۰ درصد رشد داشته است.

در ادامه این مراسم سفیر ایران در افغانستان حجم صادرات ایران به افغانستان از سال گذشته تاکنون را رو به افزایش اعلام کرد و گفت: صادرات ایران به افغانستان ۵۰۰ هزار دلار در سال ۸۷ و به مرز یک میلیارد دلار در سال ۸۸ رسیده است.

فداحسین مالکی افزود: سفر ریاست‌جمهوری به افغانستان و افتتاح مرکز تجاری جمهوری اسلامی ایران در این کشور هم بسیار حائز اهمیت بوده و سطح روابط حسنه در هر دو کشور را ارتقا داده است. همچنین همایش‌هایی که با کشور افغانستان برگزار کردیم توانست زوایای تجاری بسیار بیشتری را برای ما روشن کند.

وی افزود: بسیاری تصور می‌کنند که افغانستان هیچ منابعی ندارد و سرمایه‌گذاری در آن را کاری بیهوده می‌دانند، در صورتی که این کشور دارای منابع عظیم معدنی است که بسیاری کشورها خواهان آن هستند و سرمایه‌گذاری‌های هنگفتی در این کشور می‌کنند.

مالکی گفت: متاسفانه ما از این منابع و سرمایه‌گذاری‌ها غافل بوده‌ایم و تاکنون نتوانسته‌ایم آن طور که شایسته است از آنها بهره‌برداری کنیم ما با کمک بانک اطلاعاتی می‌توانیم سرمایه‌گذاران را به منطقه بیاوریم و مطمئنا سود بسیاری عاید هر دو کشور خواهد شد.

وی در پایان گفت: تاکنون این تبلیغات توانسته شرکت‌هایی در حوزه‌های سد‌سازی و آب را به این منطقه سوق دهد و باعث سرمایه‌گذاری‌های خوبی در این بخش بوده است که امیدواریم در آینده هم ادامه یابد.