رییس مرکز امور اصناف وزارت بازرگانی گفت: هیچ ارتباطی میان شرکت‌های بازاریابی شبکه‌ای و هرمی که به صورت غیرقانونی فعالیت می‌کنند، وجود ‌ندارد و نباید یک شبکه قانونی را به مجموعه‌ای غیرقانونی مرتبط کرد. حسن رادمرد، در گفت‌وگو با «ایرنا»، با بیان اینکه شرکت‌های بازاریابی شبکه‌ای به جابه‌جایی کالا اقدام می‌کنند و در واقع به کسب و کار و تجارت به صورت واقعی می‌پردازند، افزود: شرکت‌های هرمی همان طور که بارها مقامات مسوول اعلام کرده‌اند، غیرقانونی هستند و با آنها برخورد می‌شود.

رادمرد با بیان اینکه تمام شرکت‌های بازاریاب که تاکنون فعالیت می‌کردند باید برای دریافت مجوز براساس آیین‌نامه مصوب اقدام کنند، تصریح کرد: برای تاسیس شرکت‌های جدید نیز باید مجوز صادر شود. وزارت بازرگانی آذرماه گذشته آیین‌نامه جدیدی تحت عنوان «دستورالعمل نحوه صدور مجوز و نظارت بر فعالیت بازاریابی شبکه‌ای» را شامل ۱۱ ماده و ۹ تبصره با هدف ساماندهی نظام توزیع کالاهای داخلی و وارداتی به بازرگانی استان‌های سراسر کشور ابلاغ کرد. در این آیین‌نامه تصریح شده، ارائه خدمات واسطه‌گری به صورت شبکه‌ای باید به گونه‌ای باشد که خریداران کالا نسبت به بازاریابی و جذب خریداران جدید اقدام کرده و درصدی از قیمت فروش کالا به وسیله بازاریابان زیر مجموعه شبکه متصل به خود را از صاحب کالا به عنوان پاداش یا پورسانت خدمات بازاریابی دریافت کنند.

رییس مرکز امور اصناف و بازرگانان وزارت بازرگانی با اشاره به اینکه درخواست‌های صدور مجوز در کمیته نظارت با حضور وزارت بازرگانی، دادستانی انقلاب اسلامی، وزارت اطلاعات و نیروی انتظامی مورد بررسی قرار خواهد گرفت، افزود: در زمان حاضر بیش از هشت شرکت بزرگ در یکی از استان‌های کشور درخواست صدور مجوز کرده‌اند.

این مقام مسوول در وزارت بازرگانی تاکید کرد: کالاهای قابل عرضه توسط بازاریابان شبکه‌ای با اخذ تاییدیه کمیته نظارت می‌تواند از تنوع و تعدد برخوردار باشد.

رادمرد با بیان اینکه این آیین‌نامه به سازمان‌های بازرگانی سراسر کشور ارسال شده، افزود: به زودی و پس از نشست کمیته نظارت فرصت زمانی درخواست صدور مجوز و شرایط آن اعلام می‌شود. به گفته رییس مرکز امور اصناف و بازرگانان وزارت بازرگانی، هر شرکت بزرگ بازاریاب تعداد بسیاری زیرمجموعه را در خود جای داده است.

وی یادآور شد: شرکت باید دارای دفاتر قانونی و صورت‌های مالی شفاف باشد و کلیه عملیات مالی خود شامل درآمدها، پرداخت پورسانت، خرید محصولات و غیره را از طریق حساب‌های مشخص و قابل نظارت انجام دهد.

رییس مرکز امور اصناف و بازرگانان با تصریح اینکه شرکت‌های بازاریابی شبکه‌ای به صورت مجازی نیز می‌توانند فعالیت داشته باشند، افزود: در صورت فعالیت مجازی، متن نرم‌افزار اطلاع‌رسانی درختواره‌های مشتریان (شبکه) و وجوه واریزی به حساب آنها باید قبلا به تصویب کمیته نظارت رسانده شود.

وی تصریح کرد: سامانه اینترنتی مزبور باید در شرکت‌های میزبان داخلی راه‌اندازی شود و به‌روز‌رسانی آن بدون مجوز کمیته ممنوع است. بر اساس آیین‌نامه وزارت بازرگانی، شرکت‌های بازاریابی حق جذب مشتری از خارج کشور را خواهند داشت؛ اما حساب‌های مربوط به مشتریان مذکور باید به صورت جداگانه در دفاتر حسابداری نگهداری شود.