دنیای اقتصاد- تازه‌ترین آمار رسمی از اوضاع تجارت خارجی در نه ماهه اول سال جاری نشان می‌دهد که صادرات غیرنفتی به‌رغم اینکه از نظر وزنی 33 درصد افزایش یافته، ولی از نظر ارزش دلاری، 3/1 درصد کاهش یافته است. واردات کشور در این مدت بالغ بر 38 میلیارد دلار بود که بیش از 26 درصد آن یعنی نزدیک به 10 میلیارد دلار آن از امارات است که تقریبا عمده آن به صورت صادرات مجدد به ایران صادر می‌شود.

گزارش تجارت خارجی کشور در ۹ ماه نخست سال جاری
افزایش وزن، کاهش ارزش
۷/ ۱۴ میلیارد دلار کالای غیرنفتی صادر شد
گروه بازرگانی- تازه‌ترین آمار گمرک نشان می‌دهد که در نه ماه سال جاری ارزش صادرات غیرنفتی ایران با احتساب میعانات گازی به 18 میلیارد و 127 میلیون و 220 هزار دلار رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل 34/1 درصد کاهش داشته است.
به گزارش روابط‌عمومی گمرک ایران وزن این میزان صادرات غیرنفتی ۳۸ میلیون و ۷۲۳ هزار تن بود که از این نظر ۲۱/۳۳ درصد رشد داشته است.
بنابراین گزارش در مدت یاد شده بدون احتساب میعانات گازی، 14 میلیارد و 739 میلیون و 700 هزار دلار کالا صادر شد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 21/4 درصد افزایش نشان می‌دهد.
همچنین وزن صادرات غیرنفتی کشورمان بدون احتساب میعانات گازی ۳۲ میلیون و ۴۷۳ هزار تن بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۷/۳۶ درصد رشد داشت.
واردات
در نه ماه سال جاری ۳۷ میلیارد و ۳۵ میلیون و ۷۴۰ هزار دلار انواع کالا وارد کشور شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۰۸/۱۳ درصد کاهش داشت.
این گزارش حاکی است: وزن این میزان کالای وارداتی 34 میلیون و 178 هزار تن بود که از این نظر واردات کشورمان 42/9 درصد رشد داشته است.
از میعانات تا پسته
در مدت یاد شده سایر گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی عمده‌ترین کالای صادراتی کشورمان بود، به نحوی که این کالا 30/5 درصد از کل صادرات غیرنفتی کشور را در این مدت به خود اختصاص داده و در مجموع طی این مدت 780 میلیون و 500 هزار دلار از کالای یاد شده به سایر کشورها صادر شد.
پسته تازه یا خشک‌کرده با ۶۳۳ میلیون دلار در رتبه دوم قرار گرفت و ۵۰/۴ درصد از صادرات غیرنفتی را به خود اختصاص داد. پلی‌اتیلن گرید فیلم نیز در رتبه سوم قرار گرفت. پروپان و بوتان مایع شده دیگر اقلام عمده صادراتی کشورمان در مدت یاد شده بوده است.
عمده‌ترین کالاهای وارداتی
شمش از آهن و فولاد غیرممزوج عمده‌ترین کالای وارداتی در این مدت بود که با اختصاص ۱۰/۴ درصد از کل ارزش واردات بیشترین سهم را به خود اختصاص داد.
در این مدت یک میلیارد و 517 میلیون و 700 هزار دلار شمش از آهن و فولاد غیرممزوج وارد کشور شد.
بنزین با اختصاص ۱۵/۳ درصد از کل ارزش واردات و ۸۸/۴ درصد از وزن در رتبه دوم قرار گرفت و گندم با اختصاص ۸۲/۲ از ارزش و ۰۵/۱۲ درصد از وزن کل واردات در جایگاه بعدی قرار گرفت.
خریداران اصلی کالاهای ایرانی
در این مدت عراق بزرگ‌ترین خریدار کالاهای ایران بود و ۲۶/۲۰ درصد از کل صادرات غیرنفتی ایران را به خود اختصاص داد.صادرات ایران به عراق طی این مدت دو میلیارد و ۹۷۹ میلیون و ۷۳۰ هزار دلار برآورد شده است.
چین با واردات دو میلیارد و 83 میلیون و 750 هزار دلار انواع کالای ایرانی در جایگاه دوم قرار گرفت و 17/14 درصد از کل صادرات غیر نفتی کشورمان را به خود اختصاص داد.
همچنین امارات متحده عربی با اختصاص ۲۳/۱۳ درصد، هند با اختصاص ۹۱/۵ درصد و افغانستان با ۸۲/۴ درصد از کل صادرات غیرنفتی ایران رتبه‌های بعدی را از این حیث به خود اختصاص داده‌اند.
کشورهای عمده صادرکننده کالا به ایران
امارات‌متحده عربی همچنان بزرگ‌ترین صادرکننده انواع کالا به کشورمان به شمار می‌رود.
براساس بررسی‌های به عمل آمده در دفتر آمار و فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات گمرک ایران این کشور 09/26 درصد از ارزش واردات ایران در مدت یاد شده را به خود اختصاص داد.
آلمان با اختصاص ۴۹/۹ درصد سهم از ارزش واردات کشورمان در جایگاه دوم قرار گرفت و پس از آن، چین رتبه سوم را به خود اختصاص داد.
در مجموع 60/8 درصد از کل واردات کشورمان در این مدت از کشور چین صورت گرفت. جمهوری کره با اختصاص 58/6 درصد و سوئیس با 36/4 درصد از کل ارزش واردات ایران در این مدت به ترتیب رتبه‌های چهارم و پنجم را به خود اختصاص دادند.