طرح تحول، شوک قیمتی به همراه دارد

عکس‌ها: نگار متین‌نیا

وعده دیدار صادرکنندگان با مسوولان کشوری و وزرا برای رفع مسائل صادرات

گروه بازرگانی- نخستین نشست وزیر بازرگانی روز گذشته در محل وزارت بازرگانی در حالی برگزار شد که وزیر بازرگانی به رسم وزرای گذشته در ابتدا به ارائه آماری در خصوص کاهش و افزایش واردات و صادرات طی ۶ ماهه گذشته که پیش از آن گمرک آمار را منتشر کرده بود، پرداخت. «مهدی غضنفری» به واردات ۷/۲۳میلیارد دلاری طی ۶ ماهه گذشته اشاره کرد و اظهار داشت: این رقم در سال گذشته افزون بر ۳۰میلیارد دلار بود، همچنین ارزش صادرات غیرنفتی در شش ماه نخست امسال ۴/۱۱میلیارد دلار برآورد شده، که بیانگر کاهش ۱۵ درصدی در صادرات است.

وی معتقد است: با نگاهی به وضعیت واردات و صادرات کشور براساس آخرین آمار رسمی گمرک می‌توان به‌خوبی دریافت که در مدت مورد بررسی تجارت کشور در شرایط مناسبی قرار داشته است.

وزیر بازرگانی گفت: مجموع اهداف پیش بینی شده برنامه چهارم در حوزه صادرات غیرنفتی تا پایان شهریور ماه سال ۸۸ برابر ۵/۴۶‌میلیارد دلار بوده، درحالی که رقم تحقق یافته افزون بر ۳/ ۶۶‌میلیارد دلار بدون احتساب میعانات گازی است.

وی تصریح کرد: مجموع صادرات غیرنفتی با احتساب میعانات گازی تا شش ماه نخست امسال ۱/۸۳‌میلیارد دلار برآورد شده است. همچنین رشد صادرات غیرنفتی از ابتدای برنامه چهارم تا پایان ماه گذشته با احتساب میعانات گازی ۱۷۳ درصد و بدون احتساب آن ۱۴۰ درصد بوده است.

سیستم انقباضی بانک‌ها فقط برای صادرکنندگان نیست

وزیر بازرگانی شعار روز ملی صادرات امسال را «صادرات پایدار؛ محور توسعه» اعلام کرد و ادامه داد: این مراسم مانند سال‌های گذشته با حضور رییس‌جمهور و در محل سالن اجلاس سران برگزار شود و صادرکنندگان نمونه امسال از بخش‌های کشاورزی، صنایع و معادن، خدمات و غیره خواهند بود.

غضنفری ادامه داد: از مجموع برگزیدگان پنج شرکت صادرکننده نمونه در بخش فناوری برتر (تجهیزات پزشکی، الکترونیکی و مخابراتی، صنعت برق و خدمات فنی و مهندسی) معرفی می‌شوند.

وزیر بازرگانی تاکید کرد: هماهنگی جهت دیدار صادرکنندگان نمونه با مقامات مسوول و وزرای اقتصادی برای تبیین مسائل و یافتن راه‌حل‌ها از جمله برنامه‌های حاشیه‌ای روز ملی صادرات به شمار می‌رود.

وی درباره مشکلات صادرکنندگان در خصوص تسهیلات بانکی گفت: سیستم انقباضی بانک‌ها فقط شامل صادرکنندگان نمی‌شود، بلکه بسیاری از بخش‌ها را تحت‌شعاع قرار داده است.

وزیر بازرگانی با ابراز امیدواری از اینکه راه‌های دسترسی بیشتر صادرکنندگان به تسهیلات بانکی مورد توجه قرار گیرد، از فعال شدن کارگروهی برای بررسی مشکلات آنها دراین وزارتخانه خبر داد.

به اعتقاد وزیر بازرگانی، با نهایی شدن برنامه پنجم توسعه که در زمان حاضر جزو دستور کار هیات دولت قرار گرفته، راهکارهای ارائه شده طی پنج سال آینده برای حوزه تجارت و صنعت عملیاتی می‌شود و در برنامه پنجم وزارت بازرگانی که در قالب برنامه کلی قرار دارد، تلاش‌های بسیاری شده تا با تحلیل برنامه چهارم توسعه، برنامه پنجم تدوین شود.

غضنفری در پاسخ به پرسشی درخصوص اظهار نظر شماری از صادرکنندگان تحت این عنوان که دولت به‌جای پرداخت جوایز صادراتی تسهیلات مورد نیاز را اعطا کند، گفت: محدود بودن جوایز صادراتی و انتقاد نسبت به وضعیت نرخ ارز، عمده‌ترین موارد انتقادی صادرکنندگان را در بر می‌گیرد.

به گفته وی، تلاش برای دریافت بخشی از اعتبار مورد نیاز جوایز صادراتی از طریق متمم بودجه نخستین گام برای حل مشکلات صادرکنندگان است؛ اما درباره نرخ ارز اظهارنظرهای متعددی وجود دارد که نباید تنها این موضوع از نگاه صادرات تحلیل شود.

وزیر بازرگانی با اشاره به اینکه ارزش‌گذاری پول ملی یکی از پروژه‌های طرح تحول اقتصادی است، ابراز امیدواری کرد: با تصویب و اجرایی شدن قانون هدفمند شدن یارانه‌ها به عنوان سرفصل طرح تحول، به طور خاص به این مسائل نیز پرداخته می‌شود.

وی درپاسخ به پرسشی و بیان دیدگاه‌های خود در خصوص تغییر نرخ ارز تاکید کرد: به دلیل پیچیده و تخصصی بودن موضوع تغییر نرخ ارز هرگونه اظهار نظر تنها، پس از دریافت دیدگاه‌های کارشناسی و تخصصی امکان دارد.

شوک قیمتی همراه طرح تحول

وزیر بازرگانی درپاسخ به پرسشی درباره بسته حمایتی صادرات نیز گفت: وزارت بازرگانی بسته حمایتی خاصی در این خصوص آماده نکرده و صرفا در سطح مطالعه بوده است، یادآور شد: مهم‌ترین بسته حمایتی تدوین شده حمایت از تولید بود که برآن اساس مقرر شد واحدهای تولیدی مشمول استمهال بدهی‌ها قرار گیرند.

وزیر بازرگانی بیان کرد: با وجودی که با ورود کشور به عملیاتی شدن طرح تحول اقتصادی انتظار شوک قیمتی و تورمی می‌رود، اما تلاش بر آن است با کمک بخش خصوصی بازار کنترل شود.

غضنفری گفت: برای اجرایی شدن لایحه هدفمندسازی یارانه‌ها که به زودی به قانون تبدیل می‌شود، قیمت حامل‌های انرژی بالا می‌رود و برهمین مبنا وزارت بازرگانی موظف به ذخیره‌سازی احتیاطی است.

وی این نکته را نیز گفت: هرچند وزارت بازرگانی بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی همچون سیلوسازی و واردات خود را به بخش خصوصی واگذار کرده، اما ذخیره سازی همچنان از سوی این وزارتخانه صورت می‌گیرد.

وزیر بازرگانی همچنین با استناد به گزارش شرکت بازرگانی دولتی از خرید نقدی ۳/۹‌میلیون تن گندم درسال زراعی جاری تا ۱۳ مهر ماه امسال خبر داد.

وی با اشاره به اینکه بانک ملت بانک عامل این طرح انتخاب شده است، گفت: ۲۹هزار‌میلیارد ریال از طریق شبکه جام به کشاورزان پرداخت شده است.

غضنفری با بیان اینکه در پیش گرفتن سیستم پیشگیرانه به‌جای جریمه و کنترل قبل از بازرسی باید در برنامه‌های آتی سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان قرار گیرد، گفت: این نوع اقدامات در کاهش تخلفات تاثیرگذار است و رصد قیمتی و تحلیل بازار، پیش‌بینی بحران‌ها به‌علت کاهش عرضه و ارائه راهکار‌های مناسب از جمله برنامه‌های سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان است.

هدف اصلی اصلاح یارانه نان است

موضوع یارانه نان فانتزی‌ها نیز یکی دیگر از پرسش‌های خبرنگاران بود که در این خصوص وزیر بازرگانی گفت: مسوولان شرکت بازرگانی دولتی در این خصوص توضیحات مفصلی را ارائه می‌دهند؛ این در حالی است که پیش از این شرکت بازرگانی دولتی اعلام کرده که یارانه فانتزی ها پلکانی کاهش یابد؛ ضمن اینکه هدف اصلی که همان ضرورت انجام اصلاحات در حوزه یارانه نان است، نباید مورد بی‌توجهی قرار گیرد.

وزیر بازرگانی در پاسخ به پرسشی در خصوص وضعیت سنجش میزان آلودگی برنج‌های وارداتی، گفت: براساس توافق‌های حاصله مقرر شده ۱۰۰ نوع برنج در آزمایشگاه‌های ویژه و تخصصی وزارت بهداشت با همکاری موسسه استاندارد به روش‌هایی که مورد قبول دو دستگاه است، انجام شود. غضنفری افزود: در مدت بررسی نیز افرادی برای ثبت نام تمام مراحل انجام کار حضور دارند.

وی بابیان اینکه وزارت بازرگانی در انتظار پاسخ دستگاه‌های تخصصی است، افزود: هرگونه اظهار نظر در این خصوص به بعد از بررسی‌های کاملا تخصصی ارجاع شد.

وی درعین حال بر حفظ حقوق مصرف‌کننده تاکید کرد و گفت: اظهارنظرهای مختلف بر قیمت بازار تاثیر می‌گذارد.

روابط عمومی، وزیر، رسانه‌ها

روز گذشته نخستین نشست وزیر بازرگانی در حالی برگزار شد که تاکید روابط عمومی این سازمان طرح سوالاتی از سوی خبرنگاران بود که صرفا مرتبط با روز ملی صادرات باشد؛ اما محدودیت برای طرح سوال در اولین نشست وزیری که تا پیش از وزارت و زمانی که در راس سازمان توسعه تجارت بود، بهترین تعامل را با رسانه‌ها داشت دور از توقع بود. روز گذشته وزیر بازرگانی برای تاکید بر نقش و اهمیت رسانه‌ها و حفظ تعاملات رسانه‌ای علاوه بر ۴سال همکاری متقابل برای توسعه و حمایت از صادرات غیرنفتی و تلاش رسانه‌ها در روزهای رای اعتماد اشاره کرد و گفت: «حفاظت و تشریفات چارچوب‌هایی است که تعامل من را با دوستان محدود می‌کند، اما سعی می‌کنم با حفظ این پروتکل این تعامل را همچنان حفظ کنیم.» در این مراسم سوالات خبرنگاران از حوزه صادرات به طرح موضوعاتی نظیر کاهش یارانه نان صنعتی، برنج‌های وارداتی، فروشگاه‌های زنجیره‌ای خرده‌فروشی، تعیین نرخ ارز و ایستایی سازمان حمایت از مصرف‌کننده که یکی از معاونت‌های وزارت بازرگانی را تشکیل می‌دهد نیز کشیده شد که این مساله باعث شد در خلال مراسم غضنفری از رییس روابط عمومی‌اش که اداره جلسه را برعهده داشت و بر طرح سوالات صادراتی تاکید می‌کرد عذرخواهی کند تا پاسخ خبرنگاران را بدهد و همچنین در از رسانه‌ها پوزش بخواهد تا نقض مجدد خواسته اداره‌کننده جلسه را در پی نداشته باشد.