دنیای اقتصاد- تازه‌ترین آمار رسمی گمرک نشان می‌دهد که صادرات غیرنفتی کشورمان در نیمه اول امسال با 2/15درصد کاهش نسبت به مدت مشابه سال قبل به 4/11میلیارد دلار افت کرده است و این در حالی است که حجم صادرات در همین مدت از نظر وزنی 21درصد افزایش نشان می‌دهد که این معادله به مفهوم دریافت ارز کمتر در ازای صادرات بیشتر است. میزان واردات کشور نیز در نیمه اول امسال معادل 23میلیارد دلار اعلام شده است.

گمرک ایران گزارش بازرگانی خارجی نیمسال گذشته را اعلام کرد
سقوط چشمگیر ارزش صادرات و واردات 6ماهه
ارزش صادرات غیرنفتی در ۶ماهه اول سال جاری بدون احتساب میعانات گازی ۹۷۸/۸ میلیارد دلار و با احتساب این میعانات ۴/۱۱میلیارد دلار بود که به ترتیب ۱۰/۱۵درصد و ۱۵/۱۵درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش نشان می‌دهد
ارزش واردات 6 ماهه گذشته 6/23میلیارد دلار با سقوط 20درصدی همراه بود.
گروه بازرگانی - تازه‌ترین آمارهای گمرک ایران نشان می‌دهد ارزش صادرات غیرنفتی در شش ماهه اول سال‌جاری مانند ماه‌های گذشته روند کاهشی در پیش گرفته و با صادرات نزدیک به ۹ میلیارد دلار بدون احتساب میعانات گازی در این مدت نظام بازرگانی کشورمان شاهد افت ۱۵/۱۰‌درصدی صادرات بوده است. البته آمار واردات نیز در ۶ ماه گذشته با بیش از ۲۰‌درصد کاهش به بیش از ۲۳ میلیارد دلار رسیده است.
قابل ذکر است که وزن صادرات بدون احتساب میعانات گازی20/19‌درصد افزایش داشته ولی به لحاظ ارزش 10/15‌درصد کاهش داشته است.
به گزارش روابط‌ عمومی گمرک ایران، در مدت یاد شده بدون احتساب میعانات گازی ۸‌میلیارد و ۹۷۸‌میلیون دلار انواع کالا صادر شد که وزن این میزان کالای صادراتی ۲۰‌میلیون و ۵۰۰ هزار تن بود. بنابراین گزارش صادرات غیرنفتی در این مدت با احتساب میعانات گازی به ۲۵‌میلیون و ۱۳۱‌هزار و ۱۰۰ تن و به ارزش ۱۱‌میلیارد و ۳۷۵‌میلیون و ۵۹۰‌هزار دلار رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر وزن ۲۵/۲۱‌درصد افزایش و به لحاظ ارزش ۱۵/۱۵‌درصد کاهش داشته است.
همچنین براساس بررسی‌های به عمل آمده در دفتر آمار و فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات گمرک ایران، در شش‌ماهه اول سال‌جاری 23‌میلیون و 122 هزار و 390 تن انواع کالا به ارزش 23‌میلیارد و 668‌میلیون و 940‌هزار دلار وارد کشور شده است. واردات کشورمان در این مدت در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر وزن 88/10‌درصد افزایش و به لحاظ ارزش با کاهش 78/20‌درصدی همراه بود.
کاهش صادرات میعانات گازی و محصولات پتروشیمی
در شش‌ماه اول سال جاری سهم میعانات گازی از کل ارزش صادرات غیرنفتی 08/21‌درصد و سهم محصولات پتروشیمی 96/27‌درصد بود، همچنین در مدت یاد شده 96/50‌درصد از ارزش کل صادرات غیرنفتی نیز به سایر کالاها اختصاص داشته است.
در این مدت صادرات میعانات گازی و محصولات پتروشیمی از نظر وزن به ترتیب ۲۴/۳۱ و ۱۵/۲۲‌درصد افزایش داشت، اما ارزش صادرات این کالاها به ترتیب با ۷۸/۲۹‌درصد و ۴۶/۳۰‌درصد کاهش همراه بود.
این درحالی است که صادرات سایر کالاها در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر وزن 21/19‌درصد و به لحاظ ارزش 98/6‌درصد افزایش یافته است.
همچنین متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی در نیمه نخست سال جاری ۴۳۷ دلار و ۹۵ سنت بود که نسبت به مدت مشابه سال گذشته به میزان ۶۲/۲۴‌درصد کاهش داشته است.
در بخش واردات نیز بیشترین ارزش و سهم واردات در شش‌ماه اول سال‌جاری به «شمش از آهن و فولاد غیرممزوج» اختصاص دارد. در این مدت یک میلیارد و 105‌میلیون و 300‌هزار دلار «شمش از آهن و فولاد غیرممزوج» وارد کشور شد و سهم این کالا از کل ارزش واردات در مدت یاد شده 67/4‌درصد بود. «بنزین» با اختصاص 97/3‌درصد از ارزش کل واردات در رتبه دوم و «گندم» با 70/3‌درصد در رتبه سوم قرار دارد.
عراق همچنان در راس
در مدت یاد شده عراق با واردات یک میلیارد و 781‌میلیون و 660‌هزار دلار انواع کالا از ایران و با اختصاص 84/19‌درصد از ارزش کل صادرات مهم‌ترین شریک تجاری کشورمان در بخش صادرات بود.
همچنین چین با واردات یک میلیارد و ۳۳۰‌میلیون و ۴۸۰‌هزار دلار انواع کالا از ایران و با اختصاص ۸۲/۱۴‌درصد سهم از کل صادرات کشورمان در رتبه دوم قرار دارد و امارات متحده عربی، هند و افغانستان نیز به ترتیب در رتبه‌های بعدی قرار دارند و بیشترین میزان واردات را از ایران در مدت یاد شده داشته‌اند.
امارات بزرگ‌ترین شریک تجاری
بنابراین گزارش، در مدت یاد شده امارات متحده عربی، بزرگ‌ترین شریک تجاری ایران در بخش واردات بود، به طوری که طی شش‌ماه اول سال‌جاری ۴۵/۲۶‌درصد از ارزش کل واردات کشورمان از امارات متحده عربی اختصاص یافته است.
آلمان با اختصاص 92/9‌درصد از ارزش کل واردات در رتبه دوم قرار دارد و چین، کره و سوئیس نیز به ترتیب رتبه‌های بعدی را به خود اختصاص داده‌اند.