«رییس»، «وزیر» می‌شود

گروه بازرگانی- قرار گرفتن نام مهدی غضنفری در فهرست کابینه پیشنهادی دهم «پیشنهاد»ی است که انتظار آن می‌رفت. رییس فعلی سازمان توسعه تجارت، طی چهار سال گذشته در سازمانی مشغول به کار بوده که نبض تجارت خارجی کشور درآنجا می‌زند‌. دکتر غضنفری طی‌این مدت بسیار سفر کرده و دیده و شنیده‌های او در کنار دانش آکادمیک‌اش اسباب وزیرشدنش را فراهم کرده است. از سوی دیگر، وزیر فعلی نیز جای دور نمی‌رود، او راهی وزارت نفت می‌شود‌؛ همان وزارتخانه‌ای که بنای کج اقتصاد دولتی بر شالوده آن استوار شده و سید مسعود میرکاظمی ‌‌اگر نمایندگان مجلس با او موافق باشند چهار سال‌ آینده را در‌این وزارتخانه کلیدی به سر خواهد آورد. او که با شعار مهندسی مجدد بازرگانی کشور در دولت نهم به صدارت و وزارت رسید، از جمله وزرای مقبول نظر دکتر احمدی‌نژاد است تا جایی که رییس دولت نهم در مناظره تلویزیونی با محسن رضایی‌، از دکتر سید مسعود میرکاظمی ‌به عنوان یک «نخبه اقتصادی» یاد کرد. میرکاظمی‌‌ در سال ۸۴ چند ماهی پس از آنکه سکان کشتی بازرگانی کشور را در دست گرفت، اتاق‌های بازرگانی را به «قهوه‌خانه» تشبیه کرد که‌این اصطلاح او به مذاق نمایندگان سنتی اتاق‌ایران از جمله علینقی خاموشی که در آن زمان هنوز «رییس اتاق» بود، خوش نیامد‌. با‌ این حال در تعامل و هم اندیشی میرکاظمی‌‌با بخش خصوصی جای تردید نیست، هر چند که در چند و چون آن سخن بسیار است. از سوی دیگر، اگر چه رشد صادرات غیرنفتی از زبان مسوولان وزارت بازرگانی با ارقام سه رقمی‌بیان می‌شود، اما واقعیت‌این است که کلیت صادرات غیر نفتی کشور در مقایسه با توانمندی‌های کشور همواره پرسش‌برانگیز بوده و هنوز نیز هست. مهدی غضنفری به ‌این وضعیت آگاهی انتقادی دارد. او تجربه حضور در جمع هیات نمایندگان بخش خصوصی در اتاق‌ایران و تهران را نیز در کارنامه خود ثبت کرده و به نظر می‌رسد از لابی قوی رییس اتاق تهران نیز برخوردار بوده است، چرا که یحیی آل اسحاق هم دوست نزدیک غضنفری است و هم هر دو منتسب به جناح اصولگرا هستند. گفته می‌شود که رییس ذی نفوذ اتاق تهران از جمله حامیان به وزارت رسیدن دکتر غضنفری بوده است.

رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران نیز دیروز در گفت‌وگو با «ایرنا»‌، یکی از محورهای توفیق وزارت بازرگانی در راستای اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ قانون اساسی را تقویت تشکل‌های اقتصادی دانست.

محمد نهاوندیان تاکید کرد: رویکرد تقویت تشکل‌های اقتصادی در منشور توافقی میان وزیر کنونی با اتاق ایران مورد توجه بوده و امید آن می‌رود این امر مورد اهتمام جدی وزیر بازرگانی دولت دهم قرار گیرد.

نهاوندیان به موضوع پیوستن ایران به سازمان جهانی تجارت اشاره کرد و گفت: طبعا وزارت بازرگانی به عنوان دستگاه مسوول در این زمینه لازم است به طور جدی این مانع را از سر راه واحدهای اقتصادی فعال در ایران بردارد.

رییس اتاق ایران در توضیح مطلب خود به ذکر مثالی پرداخت و گفت: اگر واحدهای اقتصادی موجود‌، در کشوری دیگر که به عضویت سازمان تجارت جهانی درآمده‌، مشغول فعالیت باشند‌، به طور قطع از تعرفه کمتری برای ورود به بازار جهانی برخوردار خواهند شد‌.

نهاوندیان معتقداست: با توجه به اینکه تصمیم پیوستن کشورمان به سازمان جهانی تجارت از قبل گرفته شده و هم اکنون نیز عضو ناظر این سازمان هستیم‌، لازم است با شروع مذاکرات رسمی‌موضوع، عضویت قطعی به طور جدی تر پیگیری شود.

نهاوندیان بر استمرار جهش صادراتی کشور در چهار سال آینده تاکید کرد و افزود: وزیر بازرگانی آینده ضروری است، تولید صادرات گرا را در کشور مورد تشویق قرار دهد.

وی ادامه داد: لازمه تولید صادراتی آن است که تولید کننده‌ای که در ایران برای بازار صادراتی فعالیت می‌کند در مقایسه با رقیب خارجی خود از فضای کسب و کار مساعد برخوردار باشد.

رییس اتاق صنایع و معادن ایران با بیان اینکه با شناسایی موانع می‌توان بسیاری از موانع حوزه تولید‌، صادرات و کسب و کار را رفع کرد‌، افزود: وزارت بازرگانی در تقویت فضای رقابتی نقش بسیار جدی ایفا می‌کند‌.

رییس اتاق بازرگانی وصنایع ومعادن ایران با تصریح این مطلب که ادغام به صورت شکلی چاره ساز نیست‌، افزود: اگر از طرح ادغام، انطباق سیاست‌های تجاری و صنعتی را که همان اتخاذ رویکرد استراتژیک تجاری است دنبال کنیم، در آن صورت ادغام می‌تواند اثر بسیار مثبتی در توانمند سازی واحدهای کشور داشته باشد‌.

نهاوندیان توضیح داد‌: در موضوع ادغام باید نخست برنامه ادغام را مورد توجه و تعمیم قرار داد و سپس در مورد اتصال سازمان‌ها یا تبیین مسوول واحد درآن باره برنامه‌ریزی کرد.

به گفته رییس اتاق ایران‌، «بی‌توجهی به برنامه ادغام بدان معنا است که فقط با یک منگنه دو ساختمان را به هم متصل کرده باشیم که نه تنها باری از روی دوش سایر بخش‌ها برداشته نمی‌شود‌، بلکه مشکلات بیش از گذشته آشکار می‌شود.».

نهاوندیان افزود: اگر وزیر واحد نتواند به اندازه کافی به مسائل ادغام توجه داشته باشد، به دلیل کمی ‌وقت مشکلاتی همانند آنچه که در ادغام قبلی در وزارت صنایع و معادن پیش آمد مطرح می‌گردد؛ چرا که به باورتشکل‌های معدنی در شکل جدید توجه کافی و لازم به بخش خصوصی صورت نگرفت‌.

رییس فراکسیون صادرات غیرنفتی مجلس شورای اسلامی‌ نیز معتقد است: ‌معرفی مهدی غضنفری به عنوان وزیر بازرگانی بهترین گزینه رییس جمهوری در کابینه دهم است‌.

پیمان فروزش ‌از غضنفری به عنوان فردی برجسته و توانمند در حوزه اقتصاد و سیاست‌های بازرگانی کشور نام برد‌.

وی با ابراز امیدواری از اینکه‌،‌ وزیر پیشنهادی بازرگانی بالاترین رای اعتماد را از نمایندگان مجلس شورای اسلامی‌کسب کند، تصریح کرد:‌حضور وی درکابینه دهم نکته امیدی در حوزه اقتصاد خواهد بود‌.

فروزش با بیان اینکه، «رییس جمهوری، سیاست‌های بلند مدت و هوشمندانه‌ای در حوزه بازرگانی ‌ارائه کرده»، ‌افزود:‌ استراتژی‌های تجاری ‌وی باعث شد تا کشور سال به سال از اهداف برنامه چهارم در توسعه صادرات غیرنفتی جلوتر حرکت کند‌.

به گفته‌ این نماینده مجلس‌، انتظار نمایندگان از وزیر پیشنهادی بازرگانی آن است که پس از کسب رای اعتماد از مجلس شورای اسلامی‌روند رو به رشد صادرات غیرنفتی تداوم یابد.

به باور نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی‌، وزیر پیشنهادی رییس‌جمهوری برای دولت دهم در حوزه بازرگانی تاکنون ارتباط مناسبی با تولیدکنندگان‌، صنعتگران و صادرکنندگان داشته و عملکرد موفق وی نشان می‌دهد که تمامی‌ برنامه‌ریزی‌هایش در توسعه صادرات داخلی و خارجی براساس تفکر و تدبیر بوده است‌.

رییس فراکسیون صادرات غیرنفتی به ارتباط نزدیک خود با گزینه پیشنهادی رییس جمهوری برای تصدی وزارت بازرگانی اشاره می‌کند و می‌گوید‌: ‌با نظر هوشمندانه وزیر کنونی و به ویژه غضنفری‌،‌موضوع تشکیل فراکسیون غیرنفتی در مجلس شورای اسلامی‌مطرح شد‌.

وی‌،‌ تحقق اهداف کمی‌ و کیفی در حوزه بازرگانی خارجی را از عمده‌ترین دلایل موفقیت وزیر پیشنهادی رییس جمهوری برای تصدی پست وزارت بازرگانی عنوان کرد‌.

رییس فراکسیون صادرات غیرنفتی از گزینه رییس جمهوری برای تصدی وزارت بازرگانی خواست تا سیاست‌های گذشته خود مبنی برصادرات غیرنفتی را به گونه ای ادامه دهد که کشور در سال‌های آینده شاهد حضور بخش خصوصی فعال و اقتصادی مبتنی بر توسعه صادرات و نه واردات باشد‌.

وی ابراز امیدواری کرد تا وزیر آینده بازرگانی کشور بتواند ضمن حمایت از صنعت و تولید داخل سیاست‌های تنظیم بازار را براساس صادرات اجرا کند‌.

فعال و پر انرژی

یحیی آل اسحاق‌، در گفت و گویی تلفنی با «دنیای اقتصاد» از مهدی غضنفری به عنوان «مدیری پر انرژی و فعال» نام برد که در حوزه مدیریت واردات و صادرات به صورت سیستماتیک عمل کرده و موفق نیز بوده است. به گفته رییس اتاق تهران، رییس فعلی سازمان توسعه تجارت از دیدگاه‌های بخش خصوصی آگاه است و‌این بخش را به خوبی می‌شناسد. بنابراین وزیر شدن او را باید به فال نیک گرفت.

کارنامه مهدی غضنفری

- معاون وزیر در توسعه روابط اقتصادی و رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران وزارت بازرگانی از سال ۱۳۸۴

- عضو کمیته برنامه‌ریزی‌،‌ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ۱۳۸۳- ۱۳۸۱

- رییس دانشکده صنایع دانشگاه علم و صنعت ایران ۱۳۸۳-۱۳۸۱

- مدیر تحصیلات تکمیلی دانشکده صنایع دانشگاه علم و صنعت ایران ۱۳۸۱-۱۳۸۰

- مدیر دفتر برنامه‌ریزی دانشگاه علم و صنعت ایران ۱۳۸۰- ۱۳۷۹

- مشاور سازمان بهره‌وری وزارت صنایع ۱۳۸۰ - ۱۳۷۷

- مدیر گروه تحلیل سیستم دانشگاه علم و صنعت ایران ۱۳۸۰- ۱۳۷۶

- عضو هیات علمی‌دانشگاه علم و صنعت ایران از سال ۱۳۶۹-ادامه دارد

- عضو هیات مدیره انجمن لجستیک

- عضو مجمع شرکت سهامی ‌نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران

- عضو هیات مدیره شرکت سهامی ‌فرش

- عضو هیات مدیره صندوق ضمانت صادرات ایران

- عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع ایران

- عضو هیات نمایندگان انجمن ارگانیک

- عضو هیات نمایندگان اتاق ایران

- عضو هیات نمایندگان اتاق تهران

- تالیف و ترجمه ۱۲ کتاب

- ‌ارائه ۸۵ مقاله در مجلات علمی‌داخلی و معتبر بین‌المللی