نمای نزدیک - شرح حال نمایشگاه بینالمللی از زبان یک عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی
... و ناگهان سازمان تامین ا جتماعی
سپیده اسفندنو: محل دائمی نمایشگاه بینالمللی همواره مورد مناقشه نهادهای دولتی بوده است.
نمایی از نمایشگاه بینالمللی
سپیده اسفندنو: محل دائمی نمایشگاه بینالمللی همواره مورد مناقشه نهادهای دولتی بوده است. زمانی شهرداری مدعی آن بود، زمانی سازمان توسعه تجارت که حالا در آنجا سکنی گزیده و زمانی آستان قدس رضوی. امروز هم پرونده هیچ یک از این ادعاها بسته نشده است و به عبارت دیگر هر سه مدعی هنوز بر جا هستند. به علاوه اینکه این محل مانند «گوشت قربانی» هر روز برای پرداخت بدهیهای دولت به سازمانهای طلبکار از دولت به یکی واگذار میشود.اما نکته جالب توجه اینکه با وجود تولیت سازمان توسعه تجارت بر این مکان در آخرین اقدام دولت که همانا واگذاری مکان نمایشگاه بینالمللی به سازمان تامین اجتماعی بود، رییس این سازمان خود از این واگذاری ابراز بیاطلاعی کرده و گفته بود: «ما هم تصادفی فهمیدیم.» در این زمینه، تلاشهای خبرنگاران گروه بازرگانی دنیایاقتصاد برای گفتوگو با مسوولان دولتی از جمله مدیرعامل سازمان نمایشگاهها در این خصوص بینتیجه ماند و این مقام مسوول درخصوص قیمت این واگذاری تنها گفت که هنوز در حال قیمتگذاری هستیم.
تنی چند از فعالان بخشی خصوصی نیز که از اعضای اتاق بازرگانی هستند به عنوان اعضای پارلمان بخش خصوصی که از زمره موجهترین متقاضیان خرید این مکان در راستای اجرای سیاستهای اصل ۴۴ بود از چنین معاملهای در دولت ابراز بیاطلاعی کرده و بهتزده شدند. اما در این خصوص محسن بهرامی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی درخصوص پیشنهاد اتاق بازرگانی برای خرید نمایشگاه بینالمللی از دولت میگوید: پیشنهاد بخش خصوصی این بود که مثل همه دنیا که مدیریت نمایشگاههای بینالمللی با اتاقهای بازرگانی است در ایران هم چنین شود. با این شرایط که یک شرکت سرمایهگذاری توسعهای تشکیل شود و بخش خصوصی سهامدار آن باشد. دولت نیز به اندازه ارزش نمایشگاه وامی بلندمدت در اختیار بگذارد.
وی در پاسخ به این سوال که پیش از این مطرح شده بود که توافقات اولیه میان اتاق بازرگانی و سازمان توسعه تجارت انجام شده است؛ گفت: بله، توافقات اولیه صورت گرفته بود، ولی در عمل چنین نشد.
وی ادامه میدهد: در گذشته میان وزارت بازرگانی و آستان قدس رضوی درباره زمین نمایشگاه که وقفی است اختلاف وجود داشت و در دولت اسبق قرار بر این شد که زمین این مکان به آستان قدس رضوی برگردد و ساختمانها و اعیانش در اختیار وزارت بازرگانی باشد.
بهرامی میافزاید: در این راستا، سازمان توسعه تجارت، دو سالن و ساختمان اداری این مکان را در اختیار گرفت و حالا هم مدعی تملک آن است.
وی در ادامه میگوید: در حالی که زمین محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی به آستان قدس رضوی تعلق دارد و سالنهای قابل استفاده و مفید آن نیز در اختیار سازمان توسعه است تنها چند سالن قدیمی یا سالنهای ناکارآمد و فاقد پروانه و پایان کار باقی میماند که برای تجدید بنا نیازمند کسب مجوز شهرداری است.
وی در خصوص ادعای شهرداری درباره نمایشگاه نیز پاسخ میدهد: شهرداری هم جزو مدعیان اسبق و احتمالا جزو مدعیان آتی نمایشگاه خواهد بود، زیرا زمانی که محمود احمدینژاد شهردار بود مدعی بود که این محل، مکان مناسبی برای نمایشگاه نیست و شهرداری فعلی نیز همچنان از ادعای خود از این مکان صرفنظر نمیکند. بهرامی ادامه میدهد: بر اساس اعلام شهرداری فعلی ظرف ۱۸ ماه آینده قرار است که این مکان به مکان دیگری به نام شهر آفتاب منتقل شود.وی در پاسخ به این سوال که آیا واگذاری این مکان به عنوان محلی جهت تجارت و بازرگانی به سازمان تامین اجتماعی که وظایف دیگری برای آن تعریف شده محلی از اعراب دارد یا خیر میگوید: واگذاری این مکان به سازمان تامین اجتماعی که وظیفهاش خدمترسانی درمانی و حفاظت از سرمایه بازنشستگان است کار را پیچیدهتر خواهد کرد. زیرا تاکنون که این مکان در اختیار دولت به عنوان یک دستگاه اجرایی بود مشکلات عدیدهای با بخشخصوصی داشت و حالا که در اختیار یک دستگاه غیرمتخصص است مشکلات تشدید خواهد شد.
وی میگوید: من به عنوان یک عضو کمیسیون صادرات و واردات اتاق نگران ادامه این مسیر هستم، زیرا همین الان هم آثار بلاتکلیفی را احساس میکنیم.
وی در خصوص تغییر مدیریتهای مکرر نمایشگاه بینالمللی در دولت نهم میگوید: در دولت نهم چندین مدیرعامل برای نمایشگاه عزل و نصب شدهاند و در حال حاضر این پنجمین مدیرعامل است که منصوب شده است. وی ادامه میدهد: طی ۴ سال گذشته، آقایان اسپهبدی، قوام شهیدی، سالاری، حسینی چهار مدیرعامل عزل و نصب شده نمایشگاه بینالمللی بودند و در حال حاضر نیز آقای قلیزاده در این سمت قرار گرفته است.
وی تغییر مدیریتهای مکرر را از مهمترین عوامل تنزل و بیثباتی در سیاستهای این مکان میداند.
بهرامی همچنین در خصوص واگذاری این مکان به وزارت دفاع که چندی پیش صورت گرفته بود گفت: زمزمههایی در خصوص این واگذاری شنیده میشد و اطلاع من در این حد است که حدود ۳ ماه پیش این مکان را ابتدا به صندوق بازنشستگی وزارت دفاع واگذار کرده بودند و معامله صورت گرفته بود و حتی میخواستند مدیرعامل منصوب کنند، ولی وزارت دفاع متوجه شده که «سرش کلاه رفته» و آن را مسترد کرد.
وی ادامه میدهد: این واگذاریها به عنوان پرداخت بخشی از طلب دولت به سازمانهای نامبرده صورت میگیرد و این سازمانها متصور هستند که مثلا میتوانند فضاها را مسکونی کنند، ولی موضوع این است که آستان قدس رضوی و شهرداری چنین اجازهای به این سازمانها نخواهد داد.
این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی در پایان میگوید: پیشنهاد ما این است که مدیریت این مکان را در راستای اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ به اتاق بازرگانی بدهند تا با کاربری فعلی و سرمایهگذاری بخش خصوصی به مکان مناسب و استانداردی برای توسعه تجارت کشور بدل شود.
ارسال نظر