گروه بازرگانی- روز گذشته متن گزارشی با موضوع عملکرد وزارت بازرگانی در همین صفحه درج شد که در واقع چند و چون برخی رویدادهای این وزارتخانه را در نیمه دوم سال 86 نشان می‌داد. آنچه می‌خوانید توضیح تکمیلی و البته متفاوت روابط‌عمومی وزارت بازرگانی در باب عملکرد بازرگانی کشور است.

توسعه صادرات غیرنفتی
ارزش صادرات کالاهای غیرنفتی در سال 1384 معادل 1/11میلیارد دلار بوده بدین ترتیب صادرات غیرنفتی نسبت به سال قبل یعنی 6/7 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی در سال 1383، 46درصد رشد داشته و 30درصد فراتر از هدف برنامه بوده است.
ارزش صادرات کالاهای غیرنفتی در سال ۱۳۸۵ معادل ۳/۱۶میلیارد دلار بود که نسبت به سال قبل از آن ۲/۴۷درصد رشد داشته و ۷۳درصد فراتر از هدف برنامه تحقق یافته است.
ارزش صادرات کالاهای غیرنفتی در یازده ماهه نخست سال 1386 معادل 8/18میلیارد دلار برآورد شده که در مقایسه با مدت مشابه سال 85، 9/15درصد افزایش یافته است.
* رشد صادرات خدمات فنی مهندسی نیز چشمگیر و قابل‌توجه بوده است.
* 321 فقره ضمانت‌نامه و بیمه‌نامه صادراتی از طریق صندوق ضمانت صادرات ایران به ارزش حدود 890میلیون دلار صادر شده به گونه‌ای که در سال 84 در حدود 180میلیون دلار، سال 85 حدود 275میلیون دلار (53درصد رشد نسبت به سال قبل) و در 11 ماهه سال گذشته حدود 435میلیون دلار (58درصد رشد) حاصل شده است که در طول این مدت 187میلیارد ریال خسارت به صادرکنندگان پرداخت شده است.
* پرداخت مبلغ ۵/۸۰۷میلیارد ریال جایزه یارانه در سال ۱۳۸۴ و ۵/۱۴۹میلیارد ریال نیز در سال ۱۳۸۵ به صادرکنندگان و نیز پرداخت ۱۲۷میلیارد ریال جایزه یارانه صادراتی در یازده ماهه سال ۱۳۸۶ بیانگر عزم جدی دولت در حمایت از صادرات کالاهای غیرنفتی و هدفمندسازی جوایز صادراتی است.
تنظیم بازار و هدفمندسازی یارانه‌ها
* تنظیم بازار میوه در ایام نوروز سال ۱۳۸۵ (برای نخستین بار) و نوروز سال ۱۳۸۶ انجام شده است. در سال جاری و نزدیک به ایام نوروز به‌رغم مشکلات (مثل سرمازدگی باغ‌های میوه) شرایط آرامی بر بازار حاکم بوده است.
* همچنین از طریق همکاری موثر با اصناف از جمله تشکیل نمایشگاه عرضه مستقیم کالا در سراسر ایران، بازار در هنگام بازگشایی مدارس و تب عید به نحو موثری کنترل شده که رضایت مردم را به دنبال داشته است. لازم به ذکر است در دولت‌های قبل حداکثر در 20 استان آن هم در یک نمایگشاه مرکزی استان در ایام پرتراکم بازار برگزار می‌شد. در سال گذشته برای ماه رمضان و شروع سال تحصیلی حدود 150 نمایشگاه با 13000 غرفه برگزار و برای ایام نوروز 21800غرفه در حدود 300 نمایشگاه در سطح کشور توسط اصناف برگزار شده است که براساس بررسی‌های انجام شده رضایتمندی بالای 70درصد مردم را به همراه داشته است.
* میزان توزیع کالای کالابرگی بدون کاهش وزن و میزان و ثابت ماندن قیمت در سال ۸۴، ۸۵ و ۸۶ ادامه پیدا کرد و در سال ۸۶ دو کالا برگ روغن و شکر نسبت به سال‌های گذشته اضافه شد.
* خرید فوری و نقدی گندم از کشاورزان
* خارج کردن چرخه خرید و تولید گندم و آرد از انحصار دولتی و فعال کردن بخش‌خصوصی. از ابتدای سال ۱۳۸۶ خرید بخشی از گندم طی تفاهمنامه با بانک ملت و بانک کشاورزی به بخش‌خصوصی محول شده است.
* فعال کردن بخش خصوصی در سرمایه‌گذاری احداث سیلو به گونه‌ای که ظرف 5/2 سال گذشته تاکنون حدود 11میلیون تن ظرفیت ایجاد سیلو توسط بخش خصوصی در دست بررسی بوده و در طول این مدت حدود 4/1میلیون تن به بهره‌برداری رسیده و 332هزار تن نیز آماده بهره‌برداری است و در سال 1386 نیز عملیات اجرایی حدود 3/1میلیون تن آغاز شده است.
* افزایش ظرفیت ذخیره‌سازی گندم در سال ۱۳۸۶ بالغ بر ۶/۱میلیون تن
* پرداختی یارانه گندم و آرد (اعتبارات ردیف 503019) به میزان 8/24577میلیارد ریال در سال 84 و 65/25869میلیارد ریال در سال 85 و 2/23946میلیارد ریال تا بهمن ماه 1386.
* پرداختی یارانه تامین کالاهای کالابرگی و سهمیه اقشار آسیب‌پذیر و مددجویان کمیته امداد و سازمان بهزیستی (اعتبارات ردیف ۵۰۳۶۵۹) به میزان ۶/۹۱۲۲میلیارد ریال در سال ۸۴، ۱۳۱۹۵میلیارد ریال در سال ۱۳۸۵ و ۵۳/۱۰۲۲میلیارد ریال تا بهمن ماه سال ۱۳۸۶.
* افزایش سهم یارانه کالاها و خدمات در بودجه عمومی دولت از 6/8درصد در سال 1383 به 4/9درصد در سال 1384 و 98/9درصد در سال 1385 که در سال 1386 نیز این سهم تقریبا حفظ شده است.
* پوشش یارانه‌ای ۱۵میلیون نفر جمعیت در هشت استان محروم کشور با اعلام کالابرگ جداگانه (علاوه بر کالابرگ سراسری) در سال ۱۳۸۴ و ۹میلیون نفر در سال ۱۳۸۵ (تخصیص سهمیه‌های ویژه به اقشار آسیب‌پذیر، تخصیص سهمیه به اقشار کم‌درآمد، تخصیص سهمیه ویژه به مناطق کمتر توسعه یافته)، در سال ۱۳۸۶ تخصیص سهمیه به اقشار کم‌درآمد به ۱۲میلیون نفر تغییر و افزایش یافت.
*افزایش سهمیه توزیع شیر رایگان مدارس از 112هزار تن در سال 1383 با رشدی معادل 34درصد به 150هزار تن در سال 1384 و 165هزار تن در سال 1385و 175هزار تن در سال 1386
توسعه فن‌آوری‌ها
توسعه تجارت الکترونیکی در شبکه بازرگانی کشور
*طراحی و فعال‌سازی بیش از ۲۵سیستم و پایگاه اطلاعاتی ملی از جمله:
*طراحی و آماده‌سازی سیستم کدینگ ملی کالا و توسعه اطلاعات پایه زنجیره تامین کالا
*فعال‌سازی مرکز صدور گواهی دیجیتال (CA) و طراحی و اجرای سیستم‌های صدور گواهی الکترونیکی ریشه و گواهی الکترونیکی میانی بازرگانی
*طراحی و پیاده‌سازی سیستم ثبت سفارشات الکترونیکی با هدف تسهیل امور ثبت سفارش و اجرای آزمایشی در سازمان‌های بازرگانی کشور
*طراحی و پیاده‌سازی سیستم مکانیزه مدیریت توزیع سیمان (CDMS)
*طراحی و پیاده‌سازی سیستم مکانیزه مدیریت توزیع میوه (FDMS)
*طراحی و پیاده‌سازی سیستم مکانیزه بسیج اقتصادی کشور
*طراحی سیستم مکانیزه پرداخت جوایز صادراتی
*استقرار سیستم مکانیزه خرید فوری گندم در سراسر کشور
* استقرار سیستم مکانیزه توزیع آرد
*استقرار سیستم توزیع شیر بر روی شبکه نیز در دست اجرا است
*راه‌اندازی پرتال اطلاع‌رسانی فرش دستباف
*راه‌اندازی بانک اطلاعات قیمت کالا
*استقرار سیستم مکانیزه مدیریت انبارهای کالاهای اساسی کل کشور
*استقرار پایگاه‌ اطلاع‌رسانی اصناف و بازرگانان
*اقدام در جهت فرهنگ‌سازی و آموزش تجارت الکترونیکی با طراحی بسته‌های آموزشی برای مخاطبان مختلف و نیز توزیع لوح فشرده آموزشی در کشور
*مکانیزاسیون سیستم کارت بازرگانی و بانک اطلاعات صادرکنندگان