انتقاد به رفتار دولت با بخش خصوصی

شبنم آذر- آخرین نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران در سال‌جاری بعد از ظهر دیروز حاشیه‌های بسیاری داشت. در این نشست که با حضور اکثر اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران برگزار شد علاوه بر بررسی نقاط قوت و ضعف اتاق طی یک سال گذشته از سوی حاضران و بررسی اجمالی برنامه و بودجه سال آینده اتاق درخواست‌های صریح و جمعی درباره بازپس‌گیری شکایت اتاق بازرگانی تهران از محمدرضا بهزادیان و حل مشکل تایید اعتبار کارت بازرگانی و نیز حضور علی‌نقی خاموشی در نشست‌های اتاق بازرگانی تهران مطرح شد. عکس: آکو سالمی

همچنین در این نشست اعضا از وزارت صنایع درخواست کردند تا نمایندگان خود را برای حضور در جلسات اتاق و شنیدن مشکلات بخش‌خصوصی معرفی کنند. در این نشست همچنین از سوی کمیسیون انرژی ایران درخواست شد تا این کمیسیون برای کارآمدی بیشتر به اتاق تهران منتقل شود.

در این نشست نمایندگان به اجماع نسبت به رفتار دولت با بخش‌خصوصی اعتراض داشته و از عوامل مهم گره‌افتادگی در کار صنایع را بوروکراسی سخت دولتی دانستند.

در این نشست همچنین تصمیمات اخیر دولت درباره بنزین طرح شد و حاضران به اتفاق بر این عقیده بودند که اگر دولت در مورد مساله بنزین از پیشنهادهای کارشناسی اتاق استفاده می‌کرد این تصمیم که مدت‌ها مردم را در تعلیق قرار داده بود هشت ماه پیش گرفته می‌شد.

در ابتدای این نشست یحیی آل اسحاق رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران در تشریح امضای منشور همکاری میان اتاق بازرگانی و قوه قضائیه گفت: دکتر نهاوندیان به نمایندگی از اتاق‌های بازرگانی و حجه‌الاسلام رییسی معاون اول قوه قضائیه، منشور همکاری میان اتاق‌های بازرگانی و قوه قضائیه را امضا کردند.

یحیی آل اسحاق در ادامه اظهاراتش با اشاره به تدوین و تنظیم چند گزارش مهم در مورد مسایل روز اقتصاد کشور که در کمیسیون‌های اتاق تهران تهیه شده است، گفت: مرکز تولید فکر اتاق تهران با پیگیری و تاکیدهای مکرری که داشته‌ایم، ایجاد شده و این مرکز در نخستین گام، گزارش جامعی از دلایل بروز تورم در اقتصاد ایران تهیه کرده و در عین حال راهکارهای مناسبی هم ارائه داده است که این گزارش جامع برای رییس‌جمهوری و اعضای اقتصادی کابینه ارسال شده است.

وی گفت: رییس‌جمهوری گزارش جامع اتاق در مورد تورم را مطالعه کرده و در مورد لزوم توجه به دیدگاه‌های اتاق بازرگانی، دستوراتی داده‌اند که نشان می‌دهد گزارش تهیه شده در اتاق تهران، گزارش خوبی بوده است.

فرهاد فزونی در این نشست از اعضایی بود که نسبت به تکمیل نبودن تعداد هیات‌ نمایندگان اتاق به هیات رییسه تذکر داد و گفت: بعد از اعلام خاموشی مبنی بر اینکه در جلسات حضور نمی‌یابد، پی‌گیری از سوی اتاق نشده و باید برای استفاده از تجربه و موقعیت نمایندگی در جلسات حضور یابند، لذا اعضا درخواست دارند که خاموشی در این خصوص تجدید نظر کند.

وی افزود: نمایندگان وزارت صنایع در جلسات اتاق حضور ندارند، بنابراین هیات رییسه باید از وزیر صنایع بخواهد تا اظهار لطف کرده و نمایندگانش را معرفی کند.

فزونی همچنین از حضور نداشتن بهزادیان در جلسات هیات نمایندگان و تایید نشدن کارت بازرگانی وی اظهار تاسف کرد و افزود: حق مدنی هر شهروندی است که کارت بازرگانی داشته باشد و مخالفت‌های شخصی نمی‌تواند مانع از این کار باشد و اینکه وزارت بازرگانی با صدور مجوز موردی اجازه واردات کالاهای یک شهروند را بدهد برای اتاق تهران جای تاسف دارد و باید پاسخ‌ داده شود که دلیل تجدید نشدن کارت بهزادیان در چنین شرایطی چه بوده و البته نباید فراموش کنید که ساختمان و اتاق تهران به همت وی درست شده است، بنابراین بهتر است سعه‌صدر به خرج داده و کارت بازرگانی افراد را معطل سلایق شخصی نکنید.

یحی آل اسحاق، رییس اتاق تهران، در واکنش به این تذکر‌ها و نجوای هیات‌ نمایندگان درباره بازپس‌گیری شکایت اتاق تهران از بهزادیان گفت: قطعا حق نداریم در مسیر تلاش‌های اقتصادی افراد مانعی ایجاد کنیم که در این خصوص نیز در پی حل مشکل کارت بازرگانی ایشان هستیم تا فعالیت اقتصادی خود را از سر گیرند؛ حداقل این هیات رییسه نسبت به هیچ‌کس مخالفتی ندارد و شخصا نیز نسبت به بهزادیان هیچ حساسیتی ندارم. این بحث‌ بارها مطرح شده و معتقدم که تشکیلاتی که این مساله را پیش آورده‌اند باید آن را حل کنند، بنابراین صراحتا می‌گویم که اتهام نداشتن سعه صدر را از ما بردارید و با واقعیت‌ها تطبیق دهید.

وی افزود: اجازه بدهید مساله آقای بهزادیان مراحل قانونی خود را طی کند و خارج از ضوابط رفتار کردن مشکل کسی را حل نمی‌کند.

آل اسحاق افزود: برای تکمیل شدن اعضای هیات نمایندگان نیز در سال آینده با وزارت صنایع و نیز شخص علینقی خاموشی مذاکره خواهیم کرد.

در ادامه این نشست صدرا‌ هاشمی‌نژاد، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران و رییس کمیسیون بانک و بیمه، گزارشی از اثرات تحریم‌های اقتصادی در مسائل بانکی و بیمه‌ای کشور ارائه کرد و افزود: در سالی که گذشت موضوع نرخ بهره‌ بانکی و مسائلی که در حوزه پولی و مالی در بانک مرکزی مطرح بود در کمیسیون مورد بررسی قرار گرفت و یک تیم کارشناسی برای بررسی و ارائه پیشنهادات لازم در این خصوص مشخص شد.

هاشمی‌نژاد افزود: کمیسیون بانک و بیمه اتاق تهران در زمینه حل مشکل پرداخت‌های دولت به طرف حساب‌های خود از محل طرح‌های تملکی، سرمایه‌ای دولت تلاش‌های بسیاری انجام داد و در این خصوص با در نظر گرفتن همه جوانب ظرف یک ماه آینده طرح جامعی ارائه می‌شود.

وی گفت: کمیسیون بانک و بیمه اتاق تهران درباره مسائل پولی، بانکی و نقدینگی، بانکداری، بیمه و بازار سرمایه برنامه‌هایی را برای سال آینده در دستور کار دارد.

هاشمی‌نژاد با تاکید بر لزوم اصلاح ساختار و قوانین بیمه‌ای در کشور عنوان کرد: کشورمان به لحاظ مقررات بیمه‌ای نزدیک به عصر حجر است که از این رو یکی از وظایف اصلی کمیسیون بانک و بیمه اتاق تغییر در این نگرش و کمک به پیشرفت صنعت بیمه در کشورمان است.

همچنین محسن خلیلی، رییس انجمن مدیران صنایع و عضو هیات نمایندگان اتاق تهران، نیز با یادآوری مشکلات پیش روی فضای

کسب و کار در کشورمان از عملکرد پارلمان بخش خصوصی اظهار رضایت کرد و افزود: اعضای اتاق تهران همواره خواستار یک اتاق آزاد بوده‌اند تا اعضا در آن بتوانند اعلام نظر کرده و برای مسائل اقتصادی پیشنهاداتی را ارائه کنند. بنابراین می‌توانم ادعا کنم که مفتخرم عضو اتاقی هستم که دیدگاه‌های کارشناسی در آن قابل احترام است.

پورفلاح یکی دیگر از اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران نیز با ارزیابی عملکرد اتاق تهران در یک سال گذشته عنوان کرد: اتاق تهران پس از تب و تاب‌های اولیه در روند مطلوبی قرار گرفت و انصافا برنامه‌های آن از وضعیتی نظام‌مند برخوردار است که موجب کسب رضایت نسبی اعضا شده است. وی در ادامه درخواست حضور علینقی خاموشی و زمینه‌سازی برای حضور ایشان در جلسات را مطرح کرد.

به گفته او اتاق تهران در زمینه تورم بحث رسوب کانتینرها در بندر شهیدرجایی، انعکاس مشکلات سوخت و سرما در بخش صنعت، گزارش علل تورم، موضع‌گیری منطقی در مسائل اقتصادی، تلاش برای کسب جایگاه بهتر برای اتاق بازرگانی، برگزاری نشست‌های صبحانه با مسوولان و ارائه خدمات برای اعضای اتاق همچنین اجرای ‌طرح‌های جوانان، پژوهش بانوان بازرگان و نیز برگزاری جلسات کمیسیون‌های تخصصی اتاق از عملکرد مطلوبی برخوردار بوده است.

در ادامه بهرامن یکی دیگر از اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران از اهمیت‌ سیاست‌های اصل ۴۴ سخن گفت و تاکید کرد که بخش خصوصی باید این فرصت را غنیمت شمرده و اتاق تهران نیز به عنوان تشکل مدنی بخش خصوصی حضور سنجیده و به موقع در تصمیم سازی‌ها در خصوص اصل ۴۴ یک ضرورت بداند. شمس اردکانی، عضو دیگر هیات نمایندگان و رییس کمیسیون انرژی اتاق ایران نیز با اشاره به عملکرد این کمیسیون از اینکه اتاق بازرگانی و فعالان بخش خصوصی در حوزه‌ انرژی در قیمت‌گذاری گاز نقشی ندارند، انتقاد کرد و افزود‌: در حالی که قیمت گاز نقش مهمی در تولید صنعتی ایفا می‌کند پیشنهاد بخش خصوصی این است که نماینده بخش خصوصی برای دفاع از تولید در قیمت‌گذاری انرژی اظهارنظر داشته باشد و روند به گونه‌ای باشد که قیمت‌گذاری‌های بخش انرژی بدون همراهی بخش خصوصی انجام نشود.

در ادامه فرهاد فزونی نیز خواستار حضور نماینده اتاق ایران در جلسات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز شد و افزود: اگر نهاوندیان به عنوان رییس اتاق ایران قصد حضور در جلسات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز را ندارد پیشنهاد می‌کنیم دبیر سابق این ستاد که در حال حاضر عضو هیات نمایندگان اتاق تهران است (محسن بهرامی ارض اقدس) به عنوان نماینده بخش خصوصی در این جلسات حضور یابد. وی همچنین خواستار انتقال کمیسیون انرژی اتاق ایران به اتاق تهران شد و افزود: معتقدیم با این انتقال کمیسیون انرژی جایگاه مطلوب‌تر و شایسته‌تری خواهد داشت.

در ادامه این نشست یحیی آل‌اسحاق، از حضور وزیر نفت در نشست صبحانه با مسوولان اتاق تهران در سال آینده خبر داد و افزود: انرژی از مسائل حساس و تاثیرگذار در فعالیت بخش خصوصی و حوزه اقتصادی محسوب می‌شود و قطعا اتاق بازرگانی باید نقش مهمی در این خصوص ایفا کند.

وی همچنین با اشاره به انتقاد اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران از عملکرد گمرک در خصوص جلوگیری از ترخیص بدون انتقال ارز کالا گفت: گمرک طی بخشنامه‌ای اعلام کرده بخشنامه‌ قبلی مبنی بر ممنوعیت ترخیص کالا بدون انتقال ارز لغو است.

در ادامه قصاعی، عضو هیات رییسه اتاق تهران نیز از ابلاغ مصوبه هیات وزیران درباره روشن شدن وضعیت تفاوت نرخ ارز برای گشایش اعتباراتی که با یورو انجام شده است خبر داد.

در ادامه این نشست اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران در خصوص برنامه‌های سال ۸۷ و نیز بودجه سال آینده برای اجرایی کردن طرح‌ها و اقدامات خود به بحث و بررسی پرداختند و در نهایت کلیات بودجه سال آینده این اتاق را به تصویب رساندند.