افزایش بی‌رویه قیمت‌ها نگران کننده است

نهمین نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران اگرچه مهمان ویژه‌ای هم چون مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی داشت و اما پیش از ورود «حسینعلی ضیایی» اعضای هیات نمایندگان هم چون گذشته، انتقاد از سیاست‌های اقتصادی دولت را با خودانتقادی تکمیل کردند. بحث داغ نمایندگان بخش خصوصی البته زمانی اوج گرفت که مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی هم به جمع آنها پیوست.

نشست نهم هیات نمایندگان اتاق تهران براساس سنتی قدیمی با نطق یحیی آل اسحاق آغازشد و پس از آن دیگر اعضای هیات نمایندگان به اظهارنظر در مورد مسائل مختلف اقتصادی کشور پرداختند. رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران در ابتدای این نشست، صفحه تورم در اقتصاد ایران را ورق زد وبا اشاره به این که افزایش بی‌رویه قیمت‌ها نگران کننده شده است، گفت: بحث تورم که این روزها به بحثی داغ برای اقتصاد ایران تبدیل شده است با رویکرد‌ها و دیدگاه‌های مختلف تفسیر و تعبیر می‌شود، اما چیزی که اهمیت دارد این است که مدیران اقتصادی کشور راه حلی بیابند تا این معضل به تهدید اجتماعی و اقتصادی تبدیل نشود. یحیی آل اسحاق گفت: بحث تورم از جمله مباحث مهمی است که اتاق تهران در مورد آن دغدغه جدی دارد و در این زمینه تیمی متشکل از چند عضو هیات نمایندگان و چند کارشناس اقتصادی تشکیل داده‌ایم تا همچون خیلی از نهادهای پژوهشی دیگر، ما هم از منظر بخش خصوصی به ریشه‌یابی این معضل بزرگ بپردازیم.

وی افزود: نمایندگان اتاق‌های بازرگانی در مورد تورم باید دغدغه جدی داشته باشند چرا که با وجود تورم بالا، امکان فعالیت اقتصادی و تولید و سرمایه‌گذاری در کشور از بین خواهد رفت.

رییس اتاق تهران گفت: تورم موضوعی نیست که بشود به راحتی از کنار آن گذر کرد و پاسکاری قصور و کم‌کاری‌ها یا سیاست‌های نادرست چه در دولت فعلی و چه در دولت‌های گذشته باری را از روی دوش مردم برنخواهد داشت.

وی افزود: نباید به گونه‌ای سیاست‌گذاری کنیم که گاهی از این طرف بام بیفتیم و گاهی از آن طرف آویزان شویم به طور مثال نباید از مسیری با سیاست‌های انبساطی به سرعت گذر کنیم و مدتی بعد به صورت افراطی به سیاست‌های انقباضی تن دهیم.

رییس اتاق تهران با اشاره به ظهور نشانه‌هایی منفی در اقتصاد ملی گفت: سیاست‌های انقباضی و سه قفله کردن بانک‌ها برای جلوگیری از اعطای تسهیلات به اضافه سیاست‌هایی که به تحریم دامن می‌زند، رفته رفته روی تولید ملی اثرگذار شده است به گونه‌ای که شاهد رکود اقتصادی در شرایط فعلی هستیم و اکنون این پرسش مطرح می‌شود که تولید کننده‌ها با وجود این فشارها، در مقابل کمبود نقدینگی و دشواری‌های تولید باید چه سیاستی را در پیش بگیرند.

رییس اتاق تهران در ادامه اظهارنظرهای خود با پیش کشیدن موضوع بودجه سال ۱۳۸۷ به تشریح دیدگاه‌های خود پرداخت و گفت: درسه ماه باقی مانده از سال، پرداختن به دو موضوع بسیار مهم بودجه و تورم از سوی سیاست‌گذاران بسیار حیاتی و مهم است و همه آنهایی که به نوعی دست‌اندرکار اقتصاد ایران هستند باید به این دو موضوع اهمیت فوق‌العاده ببخشند. وی باز هم به برنامه‌های اتاق تهران در این زمینه اشاره کرد و گفت: در دو بحث بودجه و تورم، حرف‌های زیادی برای گفتن داریم که از طریق کمیسیون‌های مختلف، گزارش‌های کارشناسی جداگانه‌ای تهیه و به دولت و مجلس ارائه خواهیم کرد.

سپس مهدی پورقاضی عضو همیشه منتقد هیات نمایندگان اتاق تهران نطقی را با مضمون لزوم موضع گیری اتاق بازرگانی در مقابل سیاست‌های اقتصادی دولت ایراد کرد. مهدی پورقاضی، نماینده بخش بازرگانی اتاق تهران گفت: چندی پیش در نشستی که با موکلین خودم داشتم، یکی از آنها از من پرسید که آیا مصاحبه رییس‌جمهوری در مورد گرانی وتورم را شنیده‌ای؟ که ایشان بعد از دو سال به عنوان رییس‌جمهوری پذیرفتند که گرانی هست و تا قبل از این دوسال هر گونه گرانی را کتمان می‌کردند و برای خرید گوجه فرنگی مردم را به نارمک حواله می‌دادند و از گرانی آن متعجب بودند. از من پرسیدند که نظر اتاق تهران در مورد گرانی چیست و در جواب او گفتم که اتاق تهران نظری را تا به حال ارائه نداده است.

پورقاضی که طنز را چاشنی کلام خود کرده بود در ادامه به موضوعات دیگری اشاره کرد، ازجمله این که برداشت از حساب ذخیره ارزی بی‌رویه است یا این که دولت کسری بودجه دارد و سیاست‌های پیش رو نقدینگی‌زا است و باز هم تاکید کرد که اتاق بازرگانی چرا در مورد این گونه مسائل موضع سرسختانه ای اتخاذ نمی‌کند؟

وی هدف از پرسش‌های متعدد خود را این نکته اعلام کرد، چرا اتاق‌های بازرگانی نباید در زمینه مسائل و مشکلات اقتصادی موضع گیری داشته باشند؟ مهدی پورقاضی با اعلام این که شخصا معتقد است مدیریت اتاق محافظه‌کارانه است گفت: چرا نباید به موضوعاتی بپردازیم که ممکن است خوشایند دولت نباشد و بترسیم از این که مبادا مدیران دولتی از انتقادهای ما ناراحت و نگران شوند؟ پورقاضی در ادامه این نطق منتقدانه گفت: اتاق بازرگانی در مقابل رشد ۴۰درصدی نقدینگی و تورم نگران کننده باید واکنشی درحد آتش گرفتن نشان می‌داد، اما در مقابل این قضیه سکوت کردیم و در مورد خیلی از مسائل و مشکلات اقتصادی هم سکوت کرده‌ایم.

اگر با اظهارنظر کارها درست می‌شود من هر روز اظهارنظر می‌کنم

پس از این که نطق انتقادی مهدی پورقاضی به پایان رسید، یحیی آل اسحاق در واکنش به اظهارات وی گفت: من قبول دارم که اتاق باید موضع‌گیری صریحی در مقابل مسائل اقتصادی داشته باشد، اما اعضای هیات نمایندگان توجه ویژه کنند و پیشنهاد کنند که چگونه می‌شود در این گونه مسائل دخالت کرد. اگر اظهارنظر کافی است وبا اظهارنظر کارها درست می‌شود، من هر روز اظهارنظر می‌کنم.

رییس اتاق تهران گفت: استراتژی هیات رییسه این است که اگر قرار است اظهارنظری در مورد مسائل اقتصادی صورت گیرد، این اظهارنظر‌ها مبنای کارشناسی داشته باشد و ما منتظر گزارش کمیسیون‌ها می‌مانیم و در این صورت اگر لازم باشد به دولت هم انتقاد می‌کنیم.