نوآوری در تولید مهم‌ترین اصل بازارسازی و ماندگاری کالاهای ایرانی در بازارهای هدف است.

محمدباقر مجتبایی، مشاور رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران کم‌توجهی به نوآوری را مهم‌ترین ضعف کالاهای صادراتی کشور بیان کرد و گفت: اگر قرار است جهش صادراتی و ماندگاری کالاهای ایرانی در بازارهای هدف شکل بگیرد باید تولیدکنندگان به موضوع نوآوری توجه ویژه‌ای داشته باشند. به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه تجارت ایران، وی افزود: با وجود ۶‌هزار و ۴۰۰ بنگاه صادراتی در کشور، تنها حدود دو هزار بنگاه به معنای واقعی به امر صادرات غیرنفتی اشتغال دارند و سایر بنگاه‌ها در طول فعالیت خود به طور محدود به صادرات پرداخته‌اند.

به گفته مجتبایی، بخش عمده بنگاه‌ها در بخش تحقیق و توسعه دچار مشکل هستند و این درحالی است که نوآوری و تحقیق مهم‌ترین نیاز آنها است که به آن بی‌توجهی می‌شود.

وی افزود: هم‌اکنون بسیاری از کشورهای موفق دنیا سالانه به طور میانگین ۳ تا ۵‌درصد فروش خود را برای تحقیق و توسعه هزینه می‌کنند. به عنوان مثال، شرکت‌های «تویوتا» در ژاپن و «اوراکل» در آمریکا سالانه به ترتیب ۵ و ۳‌میلیارد دلار صرف تحقیق و توسعه می‌کنند.

مشاور رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران، ایجاد تنوع در تولید داخلی را یکی دیگر از راه‌های مهم در توسعه صادرات کشور بیان کرد و گفت: اگر بخواهیم فقط تولید سنتی داشته باشیم و بازارهای پیرامونی را به جهت مزیت‌های حمل‌و‌نقل و یا فرهنگی حفظ نماییم، ولی به موضوع ایجاد تحول در بنگاه‌ها بی‌توجه نمانیم، به طور قطع در بازار کالاهای صادراتی با مشکل جدی مواجه خواهیم شد.

وی افزود: در صورتی که قادر به ایجاد نوآوری و تنوع در تولید با کاربری‌های متفاوت نباشیم، دورنمای صادرات کشور در تجارت جهانی دچار چالش خواهد شد. از این رو بنگاه‌های تولیدی و صادراتی کشور می‌بایست به طور اصولی به تغییر رویکردهای خود بپردازند در غیر این صورت نگاه بازار محور و تولید صادراتی که رمز بقای بنگاه‌ها است به نتیجه‌ای نخواهد رسید و دوران افول و تعطیلی بنگاه‌ها را به مرور شاهد خواهیم بود.