راه‌اندازی منطقه آزاد تجاری اکو تا سال 2015

دبیرکل سازمان همکاری‌های اقتصادی (اکو) اعلام کرد که تا سال ۲۰۱۵ منطقه آزاد تجاری اکو تشکیل می‌شود.

وی با بیان اینکه در سال ۲۰۰۶ تولید ناخالص داخلی منطقه اکو به ۸۹۱‌میلیارد دلار و میانگین رشد اقتصادی آن به ۹/۶‌درصد رسید، تصریح کرد: ما باید از تمام توانمندی‌های منطقه استفاده کنیم و برای این منظور از زیربنا و راهکارهای لازم برخوردار هستیم. موافقتنامه‌های گوناگونی بین ما امضا شده و در زمینه‌های تجارت و سرمایه‌گذاری، حمل‌ونقل، صنعت، انرژی، کشاورزی، محیط‌زیست و سهولت روادید تصمیمات مهمی اتخاذ کرده و برای ادامه و تقویت این همکاری نشست‌های مختلف در سطوح مختلفی برگزار کرده‌ایم که از جمله آنها تنها در سال جاری باید به شش نشست وزرای کشاورزی، صنعت، کشور، محیط زیست و اقتصاد اشاره کنم. انور ادامه داد: تجارت مهم‌ترین اولویت ما در اکو است و در همین راستا هدف ما تشکیل منطقه آزاد تجاری تا سال ۲۰۱۵ است. براساس موافقتنامه تجاری اکو (اکوتا) تعرفه‌ها بر روی ۸۰‌درصد کالاهای تجاری می‌باید در خلال هشت سال به ۱۵‌درصد کاهش یابد. تلاش می‌کنیم تا موانع غیرتعرفه‌ای را نیز از میان برداریم و به همین منظور با یونیدو همکاری داریم. همچنین اجرای اکوتا توسط یک شورای همکاری که سالیانه و ترجیحا در سطح وزرا گردهم می‌آیند نظارت می‌شود.

دبیر کل اکو در پاسخ به سوال ایسنا در خصوص چالش‌های مهم ایجاد منطقه آزاد تجاری در منطقه گفت: اولین گام در ایجاد منطقه تجارت آزاد اکو امضای این موافقتنامه از سوی حداکثر کشور‌های عضو است، از لحاظ تخصصی حتی با موافقت پنج کشور نیز قابل اجراست، اما برای موفقیت منطقه آزاد تجاری در اکو باید حداکثر موافقت‌ها به دست بیاید و خوشبختانه پاسخ‌های مثبتی از سوی کشور‌ها دریافت کرده‌ایم.

وی در ادامه تصریح کرد: یکی دیگر از چالش‌های پیش روی این امر این است که تمام کشور‌های عضو اکو در یک سطح توسعه قرار ندارند. برخی از کشور‌ها همچنان سیاست‌های حمایتی دارند که برطرف کردن این مشکل نیز زمان‌بر است.

انور گفت: کشور‌های عضو اکو پتانسیل‌های بالایی دارند و آمار‌های منتشر شده نشان می‌دهد که ارزش تجارت میان منطقه بدون وجود منطقه آزاد تجاری در حدود ۲۹‌میلیارد دلار است که رقم قابل‌ملاحظه‌ای بوده و باعث ترغیب می‌شود. باید گفت که به رغم وجود چالش‌ها ایجاد منطقه آزاد تجاری فرصت‌های زیادی نیز به وجود خواهد آورد.

خورشید انور در خصوص تلاش‌های اکو برای افزایش تجارت میان کشورهای عضو گفت: دو نهاد مهم برای افزایش تجارت منطقه‌ای در اکو ایجاد شده است؛ بانک تجارت و توسعه اکو با سرمایه اولیه ۳۰۰‌میلیون دلار هفته گذشته کار خود را در استانبول آغاز کرد.