نخستین تفاهمنامه بین‌المللی زنان بازرگان بخش‌خصوصی ایران را دولتی‌ها امضا کردند

شبنم آذر- نخستین نشست ره‌آورد سفر شورای بانوان بازرگانی ایران در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در حالی برگزار شد که ریاست جلسه را رفعت بیات، نماینده مجلس شورای اسلامی در زنجان و طارم به عهده داشت و ۳تن از نمایندگان بخش‌خصوصی در اتاق بازرگانی که خود از اعضا هیات ۵نفره این سفر به سوریه بودند در این جلسه حضور نیافتند. عکس: بهاره تقی آبادی

عدم حضور این نمایندگان که به دلیل ماهیت نشست به نظر می‌رسید نقش میزبان را داشته باشند و در کنار آن حضور نماینده مجلس شورای اسلامی در راس جلسه وجهه‌ای دولتی به این نشست که در قلب بخش‌خصوصی برگزار شده بود داد.

به ویژه که امضای نخستین یادداشت تفاهم بخش‌خصوصی زنان بازرگان ایرانی با طرف سوری که می‌بایست به دست مشاور اتاق ایران در امور بانوان و یا یکی از اعضای هیات نمایندگان در اتاق ایران، به عنوان نمایندگان برگزیده بخش‌خصوصی و اقتصاد کشور امضا شود به دست رفعت بیات امضا شد.

در ابتدای این نشست نماینده مجلس شورای اسلامی در زنجان و طارم درباره سفر این هیات ۵نفره به سوریه گفت: در این نشست روسای اتاق‌های بازرگانی بیش از ۱۸کشور و نیز نمایندگانی از سازمان تجارت جهانی و یونسکو حضور یافتند و نتیجه این سفر امضا یادداشت تفاهم همکاری میان بازرگان زن سوری و بازرگانان زن ایرانی بود و طی آن هیات بازرگانان زن سوری نیز ابراز تمایل به حضور فعال در ایران داشتند.

رفعت بیات با اعلام این خبر که در خرداد ماه سال آینده نخستین نمایشگاه دستاوردهای بازرگانان زن در ایران برگزار می‌شود گفت: برگزاری چنین نمایشگاه‌هایی در کشورهای حاضر در همایش سوریه به صورت گردشی از پیشنهادات ایران بود که مورد استقبال قرار گرفت.

وی افزود: در این سفر تلاش بر این بود که توانایی‌ها و زمینه‌های فعالیت بازرگانان زن ایرانی به دیگر بازرگان معرفی و زمینه همکاری برای ایجاد فرصت‌های مشترک جدید ایجاد شود به همین منظور پیشنهاد ایجاد صندوق همکاری مشترک از سوی ایران ارائه شد که مورد توجه طرف سوری قرار گرفت.

وی با بیان اینکه متاسفانه در ایران بازرگانان و کارآفرینان به دلیل بحران‌های اقتصادی با مشکلات بسیاری مواجه هستند افزود: یک بازرگان ایرانی حتی برای یک سال آینده خود هم نمی‌تواند برنامه‌ریزی کند. این در حالی است که اگر نظام فرصت‌ها را در فضای سالم و شفاف با دادن اختیار و آزادی عمل به بازرگانان و تولیدکنندگان بدهد و مانند بسیاری از کشورها فضای مثبتی ایجاد ‌کند بی‌شک اقتصاد سمت‌وسوی بهتری می‌تواند پیدا کند. بیات خاطرنشان کرد: در ایران خصوصی‌سازی متاسفانه به سمت بخش عمومی که حاکمیت مشخصی ندارد حرکت‌ کرده است و در نتیجه منحرف شده است و اتاق بازرگانی بارقه امیدی است که بتواند در فضای اصل ۴۴ جایگاه بخش‌خصوصی را به سمت شایسته خود هدایت کند.

در ادامه این نشست مدعوین که تنی چند از اعضای اتاق بازرگانی شهرستان‌ها نیز در میان آنان حاضر بودند به طرح مشکلات خود با سیستم بانکی، وزارتخانه‌های مربوط و گمرک پرداختند.

حسنی تولید و صادرکننده فرش و صنایع دستی گفت: در جلساتی که برای دریافت تسهیلات با بانک کشاورزی و وزارت صنایع و معادن داشتیم، صراحتا به دلیل اعتقاد مسوولین بانک برناتوانی زنان در امور تجاری از پرداخت تسهیلات امتناع کردند. خجسته محمدی- تولیدکننده چای در کرمانشاه نیز از رفتار گمرک با تاجران انتقاد کرد و گفت: گمرک اظهارنامه و کالاهایی را که ما از ایران صادر می‌کنیم به نام شرکت ما صادر نمی‌کند و پی‌گیری این موضوع تاکنون بی‌نتیجه مانده است. شبنم همایونی تولیدکننده لوازم دارویی و تست‌های HIV نیز نسبت به نداشتن مجوز توزیع داخلی تست‌های HIV و الزام این شرکت از سوی دولت برای صادرات اعتراض کرد.

فریده بوستان‌بان صادرکننده میوه از استان گلستان نیز وثایق سنگین بانکی، نابسامانی تعرفه‌ها و تورم شدید و تاثیرگذار بر صادرات را مورد انتقاد قرار داد.

عباسی عضو هیات‌مدیره اتاق بازرگانی یزد نیز گفت: تمامی کشورهای اسلامی دارای اتاق بازرگانی زنان هستند و از زمان تشکیل این اتاق توانسته‌اند به رشد خوبی دست یابند. وی ایجاد چنین اتاقی در ایران را برای توسعه بازرگانی زنان ضروری خواند.