گروه بازرگانی- انباشت چای داخل در انبارها و بی‌رغبتی بازرگانان به صادرات این محصول موجب شده تا قاچاق چای خارجی غیر بهداشتی از رقم ۸۰‌هزار تن در سال نیز فراتر رود. به گزارش خبرنگار مهر، مصرف سرانه چای در ایران طبق آمار کمیته بین‌المللی چای بالغ بریک کیلو و ۶۰۰گرم است که این میزان با مصرف سالانه بیش از ۱۰۰هزار تن همراه است در حالیکه اتحادیه چایکاران مصرف سالانه کشور را رقمی بالغ بر حدود ۱۱۵هزار تن اعلام می‌کند. میزان تولید سالانه چای خشک در داخل رقمی بالغ بر حدود ۳۰‌هزار تن از سوی دولت اعلام می شود که این میزان بر اساس گزارش سازمان تعاون روستایی حدود ۲۴ تا ۳۴‌هزار تن و براساس گزارش اتحادیه چایکاران حدود ۲۴ الی ۲۵‌هزار تن ارزیابی می‌شود. آمارهای ارائه شده نشان می‌دهد درصورت مصرف چای تولید داخل و به فرض عدم انباشت و صادرات آن، حداقل باید سالانه ۷۰‌هزار تن چای خارجی وارد کشور شود اما آمارها از واردات رسمی ۱۰‌هزار تن چای در سال از طریق ثبت سفارش و گشایش اعتبار و ثبت قانونی در اسکله‌ها خبر می‌دهد.

دولت هشتم مسوولیت جلوگیری از قاچاق چای را به وزارتخانه‌های کشور و بازرگانی به استناد بند ۸ طرح اصلاح ساختار چای (آیین‌نامه اجرایی ماده ۲۹ قانون برنامه سوم توسعه) سپرد که متاسفانه بند۳ این طرح که به دخالت بخش‌خصوصی مربوط بود اجرا نشد.

در شرایط فعلی نیز به‌رغم سفر رییس‌جمهور به استان‌های شمالی و دادن وعده برای ساماندهی وضعیت چای به مردم این خطه، فقر روز افزون چایکاران، نابودی باغ‌های چای تا حد ۷۰درصد به دلیل مقرون به صرفه نبودن کاشت آن، انباشت چای تولید داخلی در انبارها تا حد ۲۳۰‌هزار تن و ناچیز بودن قیمت برگ سبز چای همچنان به قوت خود باقی است.