توسعه صادرات هدف اصلی پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی است.

به گزارش روابط عمومی وزارت بازرگانی، اسفندیار امیدبخش، مدیرکل دفتر نمایندگی تام‌الاختیار تجاری ایران در تشریح شرایط پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی و نقش آن در توسعه صادرات کشور با اعلام این مطلب گفت: نگاه ما به سازمان تجارت جهانی یک نگاه ابزاری بوده و وسیله‌ای است که باید آن را برای توسعه اقتصادی و به خصوص توسعه صادرات غیر نفتی مدنظر قرار دهیم. وی با تصریح این نکته که استفاده از امکانات این سازمان برای کشورهای جهان،‌ صرفا برای حضور رقابتی در بازارهای جهانی و بهره‌گیری در زمینه توسعه صادرات است،‌ گفت: در ایران نیز غیر از توسعه صادرات هدف دیگری برای الحاق متصور نیست چرا که در غیر این صورت کشورمان به ابزاری در جهت توسعه صادرات دیگر کشورها و افزایش واردات تبدیل می‌شود.

عدم عضویت یعنی جدی شدن مشکلات

امیدبخش اظهار داشت: پیوستن به سازمان تجارت جهانی یک هدف مهم برای جمهوری اسلامی ایران است.

به اعتقاد مدیرکل دفتر نمایندگی تام‌الاختیار در بلندمدت و متناسب با رشد صادرات غیر نفتی، عدم عضویت در این سازمان مشکلات جدی برای توسعه صادرات به وجود می‌آورد.

وی افزود: در حال حاضر ۱۵۱ کشور عضو این سازمان هستند و ۲۸ کشور دیگر نیز در مراحل مختلف الحاق به سر می‌برند و لذا در آینده نزدیک ۱۸۰ کشور جهان تعاملات تجاری خود را براساس قواعد و مقررات این سازمان تنظیم خواهند کرد.

وی با اشاره به رابطه میان جذب سرمایه‌گذاری خارجی و توسعه صادرات گفت: این سرمایه‌ها معمولا جذب صنایع صادراتی می‌شود تا بتواند با استفاده از مزیت‌های رقابتی سرمایه‌گذاری خارجی وارد بازارهای جهانی گردد.

مدیرکل دفتر نمایندگی تام‌الاختیار تجاری ایران، ثبات در قوانین و مقررات را از دیگر مزایای عضویت در سازمان تجارت جهانی و به تبع آن تداوم فرآیند جذب سرمایه‌گذاری خارجی عنوان کرد.

دکتر امیدبخش گفت: در حال حاضر بسیاری از رقبای تجاری ایران در بازارهای مشترکی با ایران به علت عضویت در WTO از تعرفه‌های پایین برخوردارند، اما ایران به دلیل عدم عضویت از این مزیت رقابتی برخوردار نیست.وی استفاده از بازارهای ترجیحی این کشورها را تا تحقق کامل الحاق ایران به سازمان تجارت جهانی از برنامه‌های وزارت بازرگانی اعلام کرد.

جذب سرمایه‌گذاری خارجی

به اعتقاد امیدبخش، بحث دسترسی به بازار یعنی گشایش بازار داخلی کالا و خدمات به روی شرکای تجاری عضو سازمان تجارت جهانی، موضوعی است که در مذاکرات الحاق به آن پرداخته خواهد شد.

وی گفت: در‌حال‌حاضر بازار ایران برای تعدادی از شرکای تجاری، در زمینه تعدادی از کالاها به صورت ترجیحی باز است و در این خصوص مشکلی در کشور ایجاد نشده است.

دکتر امیدبخش یکی دیگر از مزایای انطباق قوانین و مقررات تجاری کشور با مقررات سازمان تجارت جهانی را نظم و ثباتی دانست که در نظام تجاری ایران به وجود می‌آید و آن را عامل بسیار مهمی در جذب سرمایه‌گذاری خارجی عنوان کرد.