گروه بازرگانی- اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی تهران خلاصه آنالیز بازار حمل و نقل دریایی در آذرماه را منتشر کرد که این گزارش حاکی از بهبود نرخ‌های حمل‌و‌نقل به ویژه در حوزه آتلانتیک و پاسیفیک است.

گزارش اتاق بازرگانی، صنایع و معادن تهران، به طور مجزا، نرخ حمل و نقل با انواع کشتی‌ها و کانتینرهای حمل و نقل دریایی را مورد بررسی قرار داده که در زیر می‌خوانید: الف) کشتی

۱) هندی ماکس(Handymax)

در آذر ماه، بازار کشتی‌های «هندی‌ماکس» نسبتا فعال بود و این امر منجر به بهبود نرخ‌های مربوطه در هر دو حوزه آتلانتیک و پاسیفیک شد. البته در منطقه آتلانتیک و سواحل شرقی آمریکای جنوبی، وضعیت بازار تا حدودی انقباضی و به طور کلی در نیمه دوم ماه، فعالیت در بازار این نوع کشتی‌ها محدودتر بوده و نرخ‌ها و متوسط درآمد آنها نسبتا پایدار باقی مانده است.

بر اساس این گزارش، درآمد متوسط روزانه (اجاره سفری؛ Trip-Charter) برای یک فروند کشتی «سوپراماکس نو» با ۱۲ درصد افزایش از روزانه ۶۱۸۸ دلار به ۶۹۳۸ دلار رسید. درآمد متوسط روزانه (اجاره سفری؛ Trip-Charter ) برای یک فروند کشتی سوپراماکس نو در مسیر آسیا به اروپا با ۱۰ درصد افزایش از ۵۰۰۰ به ۵۵۰۰ دلار رسید و در مسیر برعکس نیز با ۱۰ درصد افزایش از ۱۰۰۰۰ به ۱۱۰۰۰ دلار رسید.

۲) پاناماکس (Panamax)

همچنین در طول ماه مورد گزارش، نرخ‌های مربوط به کشتی‌های «پاناماکس» در حوزه آتلانتیک به دلیل استمرار افزایش تقاضا برای حمل محمولات از خلیج مکزیک و سواحل شرقی آمریکای جنوبی، مطلوب گزارش شد ولی در حوزه پاسیفیک به دلیل کاهش فعالیت و مازاد ظرفیت حمل، نرخ‌های مربوطه روند نزولی را طی کرد، به طوری که نرخ‌های مربوط به حمل محمولات زغال‌سنگ اندونزی، به دلیل ورود تعداد زیاد کشتی‌های خالی از سمت شمال چین به این منطقه، به شدت کاهش یافت. در اواخر ماه با کاهش میزان محمولات در منطقه خلیج مکزیک، نرخ‌های حوزه آتلانتیک نیز روند نزولی را آغاز کرد.

درآمد متوسط روزانه (اجاره سفری؛ charter-Trip) برای یک فروند کشتی «پاناماکس نو» با ۴/۱۲ درصد کاهش از روزانه ۷۵۶۳ به ۶۶۲۵ دلار رسید. درآمد متوسط روزانه (اجاره‌سفری؛ charter-Trip) برای یک فروند کشتی پاناماکس نو در مسیر آسیا به اروپا با ۵۰ درصد کاهش از ۱۰۰۰- دلار به ۱۵۰۰- دلار و در مسیر برعکس با ۱۰ درصد کاهش از ۱۵۰۰۰ به ۱۳۵۰۰ دلار رسید.

۳ ) کیپ سایز(Capesize)

در اوایل ماه آذر، با وجود کاهش فعالیت‌ها در بازار کشتی‌های «کیپ‌سایز»، نگرش‌ها نسبت به این بازار همچنان مثبت بود و نرخ‌های اجاره زمانی در منطقه آتلانتیک تا حدی افزایش یافت، ولی در حوزه پاسیفیک نرخ‌ها تحت فشار بیشتری بود. در ادامه، یعنی در اواسط ماه با کاهش میزان محمولات قابل حمل در هر دو حوزه پاسیفیک و آتلانتیک، نرخ‌های مربوط به کشتی‌های کیپ‌سایز به شدت کاهش یافت و این روند نزولی به دلیل فقدان تقاضا از سوی برزیل و افزایش مازاد ظرفیت حمل موجود در منطقه آتلانتیک و کشتی‌های خالی در حال حرکت به سمت این منطقه، تا پایان ماه ادامه یافت. البته به طور کلی نرخ‌های مربوطه در حوزه پاسیفیک مطلوب‌تر گزارش شده است. متوسط درآمد روزانه برای یک کشتی «کیپ سایز»، با ۹/۵۳ درصد کاهش، از روزانه ۱۷۳۷۵ دلار به ۸۰۰۰ دلار رسید.

ب) کانتینر

براساس شاخص نرخ کرایه حمل کانتینری شانگهای، نرخ کرایه حمل کانتینرهایی که از شانگهای به بنادر اروپایی حمل شده‌اند در ۲۳ نوامبر به سطح ۱۰۷۹ دلار کاهش یافت و تمامی سودی را که قبل از اول نوامبر کسب شده بود خنثی کرد. با ادامه روند نزولی فعلی، پیش‌بینی می‌شود نرخ‌های حمل، ۴۳ درصد پایین‌تر از نقطه اوج خود در پایان ماه ژوئن قرار گیرد. اوضاع در مسیر شانگهای به بنادر مدیترانه از این هم بدتر بود و نرخ کرایه حمل ۷۸۶ دلار به ازای هر « Teu» (شاخص نرخ حمل و نقل با کانتینر) گزارش شد که نشان‌دهنده‌ کاهش ۶۱ درصدی نسبت به اوج منحنی در فصل تابستان است. نرخ‌ها در حوزه پاسیفیک نیز کاهش یافت و در مسیر شانگهای به سواحل غربی آمریکا با ۲۵ درصد کاهش نسبت به ماه اوت، در سطح ۲۰۸۹ دلار به ازای هر «Feu» قرار گرفت.