صدور ضمانت‌نامه برای فروشندگان بخش خصوصی نفت

گروه بازرگانی- همزمان با اینکه وزارت نفت از برنامه کلان کشور برای ورود بخش خصوصی به حوزه صادرات نفت خبر می‌د‌هد، مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات ایران از صدور ضمانت‌نامه برای فروشندگان بخش خصوصی نفت ایران خبر داد و گفت: تسهیلات ویژه‌ای برای صادرکنندگان نفت کشور در نظر گرفته شده است. به گزارش خبرگزاری مهر، کاظم دوست‌حسینی گفت: صندوق ضمانت صادرات ایران یک صندوق خطرپذیر است که ماموریت و رسالتش این است که در زمان پررنگ شدن تحریم‌ها، بیشتر وارد عمل می‌شود، بر همین اساس هم اکنون درخواست‌هایی به صندوق ارجاع شده است که خواستار ورود صندوق در پوشش صادرات نفتی است.

مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات ایران افزود: علاوه بر این، موضوع پوشش ضمانت‌نامه‌های پیمانکاری نیز از سوی صندوق پذیرفته شده است که بر این اساس، صندوق به کمک بانک‌ها رفته و به نمایندگی از بانک مرکزی، به جبران خسارت بانک‌ها در ضمانت‌نامه‌های ارزی مربوط به پیمانکاری خارج از کشور می‌پردازد. او تصریح کرد: بر این اساس، البته سرمایه‌ای نیز در اختیار صندوق ضمانت صادرات ایران قرار گرفته است که قرار بود در ابتدا، ۱۰۰ میلیون دلار باشد؛ اما تاکنون ۵۰ میلیون یورو تخصیص داده شده و ما نیز کار را شروع کرده‌ایم.

به گفته دوست‌حسینی، در مورد ضمانت‌نامه‌های پیمانکاری، صندوق به صورت مستقیم به صدور ضمانت‌نامه به کارفرمای خارجی خواهد پرداخت و جبران خسارت خواهد کرد. او اظهار کرد: در مورد نفت نیز به دلیل اینکه وزارت نفت، بخشی از صادرات نفت را به بخش خصوصی واگذار کرده است؛ ممکن است صادرکنندگان احساس خطر کنند، بنابراین به صندوق مراجعه کردند تا پوشش خسارت خود را صورت دهند. دوست‌حسینی گفت: هم اکنون دو پرونده برای صادرکنندگان بخش خصوصی که قرار است نفت صادر کنند، در صندوق گشایش شده است که امیدواریم به نتیجه برسد، در عین حال تلاش داریم حتی اگر نتوانیم تمام پول خسارت را بدهیم، بخشی از خسارت را جبران نماییم. او در پاسخ به این سوال که آیا برای پوشش صادرات نفت، دولت مشخصا مصوبه‌ای داشته است، خاطرنشان کرد: محدودیتی از قبل نیز وجود نداشت؛ اما به دلیل بالا بودن رقم‌ها، صندوق ورود پیدا نمی‌کرد، ضمن اینکه قبل از ماجرای تحریم نفت، صادرات نفت ایران به بسیاری از نقاط دنیا، خارج از مکانیزم ال‌سی انجام می‌شد؛ چراکه خریداران و فروشندگان یکدیگر را می‌شناختند و سال‌ها بود که با هم کار می‌کردند و بانک نیز خود وارد نمی‌شد، اما هم اکنون بخشی از این صادرات به بخش خصوصی واگذار شده است و خریداران نیز دولت‌ها نیستند؛ بلکه شرکت‌های خصوصی هستند.

مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات ایران گفت: صادرکننده بخش خصوصی ضمانت‌نامه اعتبار تولیدی ما را به وزارت نفت می‌دهد و نفت را می‌گیرد و بعد که نفت صادر کرد، آن را نزد ما بیمه می‌کند. او تصریح کرد: در واقع وزارت نفت به اعتبار ضمانت‌نامه‌ای که صندوق به صادرکننده می‌دهد، نفت را به او خواهد داد و البته برخی از صادرکنندگان نفت نیز با وزارت نفت به صورت حق‌العمل کاری کار می‌کنند؛ یعنی نفت را از وزارت نفت می‌گیرند و بعد از فروش، حق‌العمل خود را برمی‌دارند.

دوست‌حسینی در مورد کارمزدهای این ضمانت‌نامه‌ها نیز بیان کرد: کارمزدهای این بیمه‌نامه نیز با سایر موارد فرق نمی‌کند؛ کارمزد ضمانت‌نامه‌های پیمانکاری ۵/۰ درصد است؛ ضمن اینکه در مورد نفت نیز مثل کالای غیرنفتی عمل می‌شود و بستگی به کالا و کشور مقصد و نیز نوع وثایقی که دریافت می‌شود، کارمزد متغیر است و از ۵/۰ درصد تا ۵/۱ درصد تغییر می‌کند. او اظهار کرد: الان نیز همتایان صندوق؛ ابزار حمایتی دست دولت هستند که هرجا که تجارت بین‌الملل دولت با مشکل مواجه شد، این صندوق‌ها وارد عمل می‌شوند. دوست‌حسینی در پاسخ به این سوال که ورود شما به حوزه صادرات نفتی کاری بزرگ برای صندوق است، ولی مستلزم این است که سرمایه اولیه‌ای که در اختیار قرار می‌گیرد افزایش یابد، گفت: ما پیگیر بحث افزایش سرمایه هستیم و قول نیز داده شده است و مختصری نیز دریافت کرده‌ایم و اگر مساعدت شود، ۳۰ میلیارد تومان به صندوق خواهند داد. او تاکید کرد: اگر صندوق به زیان رسد، دولت جبران خسارت خواهد کرد و این موضوع ما را در پوشش ریسک محکم‌تر می‌کند. این در شرایطی است که صندوق از ابتدای تاسیس خود تاکنون، ۱۴۰میلیارد تومان خسارت پرداخت کرده است؛ یعنی صندوق دو مرتبه تاکنون سرمایه خود را از دست داده است.