معاون سازمان توسعه تجارت اعلام کرد
اولویتبندی ارزی کالاها تغییر کرد
در چند روز گذشته اظهارنظرهای مختلفی از سوی مسوولان دولتی و نمایندگان مجلس در مورد مدیریت واردات و لزوم کوتاه کردن دست واردکنندگان کالاهای «لوکس» و غیرضرور از ارزهای دولتی مطرح شده بود. در حال حاضر دو نوع ارز از سوی دولت برای واردکنندگان تامین میشود؛ دلار ۱۲۲۶ تومانی و ارز توزیع شده در اتاق مبادلات ارزی که ۲ درصد زیر قیمت بازار است.
روند محدود کردن دایره مشمولان دریافت ارز دولتی که با تعیین اولویتهای دهگانه ارزی، دست کم تا کنون دوبار تغییر کرده است، واردکنندگان را با نگرانیهایی نسبت به آینده تامین ارز برای واردات مواجه کرده است. روز گذشته وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: کاهش تعداد کالاهای برخوردار از ارز دولتی موضوعی است که بانک مرکزی خواستار آن شده است. « در18 تیرماه طبق دستو رییسجمهوری مقرر شد تا ارز مرجع به پنج اولویت اصلی کالا تخصیص یابد؛ اما سرانجام بانک مرکزی به 2 اولویت ارز مرجع اختصاص داد.» در اولویتبندی جدیدی که از سوی معاون کل سازمان توسعه تجارت برای کالاهای مشمول دریافت ارزهای دولتی اعلام شده است، تغییرات قابل اعتنایی نسبت به اولویتهای قبلی اعمال شده است. بسیاری از اقلام که پیش از این ارز دولتی میگرفتند به گروههای آخر سقوط کردند و در اولویتهای نخست نیز بسیاری از کالاها حذف شدهاند و بسیاری از کالاها نیز دیگر در 10 گروه کالایی به چشم نمیخورند. به گفته کیومرث فتح الله کرمانشاهی، معاون کل سازمان توسعه تجارت ایران این اقدام در راستای اجرای دستور رییسجمهور برای غربالگری اولویتهای ارزی انجام شد. گروه اول این
ردهبندی را کالاهای اساسی و نهادههای تولید غذا تشکیل میدهند که قرار است ارز مرجع بگیرند و کماکان نیز دولت به آنها ارز 1226 تومانی تخصیص میدهد. اولویت دوم دارو و تجهیزات پزشکی ضروری هستند، ضمن اینکه اولویت سوم را نیز مواد اولیه بخش کشاورزی و مواد اولیه پایه صنعتی در بر میگیرند. اولویت 4 را قطعات منفصله خودرویی و مواد شیمیایی تشکیل میدهند که در اتاق مبادلات ارزی در کنار گروههای 2 و 3 ارز از بانک مرکزی به قیمت دو درصد زیر بازار دریافت میکنند. اولویت 5 و 6 از یک جنس هستند و اجزا، قطعات و تجهیزات صنعتی را تشکیل میدهند که با توجه به اینکه جنس آنها به هم نزدیک است، در اتاق مبادلات ارزی ارز میگیرند، البته ردیف 5 تعرفههای بالاتری برای ورود دارند. ردیف 7 شامل اجزا و قطعات و ماشینآلات خطوط تولیدی است که احتمالا از روزهای آینده در اتاق مبادلات ارزی، ارز دریافت خواهند کرد؛ ضمن اینکه اولویت 8 را ماشینآلات سواری کم مصرف و ماشینآلات راهسازی و حمل و نقل عمومی تشکیل میدهند. اولویت 9 شامل ماشینآلات سواری پرمصرف، لوازم خانگی ضروری، موبایل و رایانه و اجزای آن هستند که هنوز تکلیف خاصی برای اختصاص ارز در اتاق
مبادلات ارزی ندارند. اولویت ده را کالاهای غیرضروری مثل لوازم خانگی غیرضرور، اسباب بازی، وسایل تزئینی و لوکس تشکیل میدهند.
دو برابر شدن حقوق ورودی
کرمانشاهی در خبر دیگری به فارس نیز گفته است: اولویتبندی ارزی در راستای مدیریت واردات و جلوگیری از واردات کالاهای غیرضروری انجام شده است. در واقع کالاهایی که در بالای لیست اولویتبندی ارزی قرار دارند کالاهای ضروری و هر چه به پایین لیست نزدیک میشویم کالاها غیرضروری است. او با این توضیحات از دو برابر شدن حقوق ورودی کالاهای وارداتی با اولویتهای ۹ و ۱۰ خبر داد و گفت: برای واردات اولویتهای 9 و 10 طرح جدید طراحی شده است که طی روزهای آتی اجرا میشود. تا امروز همه اولویتهای دهگانه حقوق ورودی خود را بر مبنای ارز 1226 تومانی پرداخت میکردند؛ اما از این پس و در راستای ایجاد محدودیت برای واردات کالاهای غیرضروری و لوکس که عمدتا در اولویتهای 9 و 10 قرار دارند، حقوق ورودی برای این دو اولویت بر مبنای نرخ دلار در مرکز مبادلات ارزی محاسبه میشود.
ترکیب کالاهای وارداتی
همزمان با تغییر در اولویتبندی کالاهای وارداتی، مهدی غضنفری، وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز اعلام کرد: 10 اولویت اول واردات کالاهای اساسی به 3 خانواده تقسیم شدهاند. خانواده اول شامل اولویت یک و دو، خانواده دوم شامل 6گروه کالایی؛ یعنی اولویتهای 3 تا 8 و خانواده سوم شامل اولویتهای 9 و 10 است. غضنفری گفت: خانواده اول، شامل 2 اولویت اول، کالاهای اساسی و استراتژیک میشود که دلار تخصیصی به آنها با نرخ مرجع (1226تومان) تعلق میگیرد. به گفته وی خانواده دوم، شش گروه کالایی ( اولویت سه تا هشت) را در بر میگیرد که به ترتیب شامل مواد اولیه، کالاهای نیمه ساخته، تجهیزات فنی و ماشینآلات است که ارز مورد نیاز این کالاها در مرکز مبادله ارزی تامین میشود. آن طور که غضنفری توضیح میدهد: گروه سوم یا خانواده سوم شامل اولویتهای 9 و 10، کالاهای مصرفی است که کالاهای بادوام و کم دوام را شامل میشود. به اعتقاد وزیر صنعت، معدن و تجارت در شرایط فعلی باید کالاهای وارداتی از گروه سوم که شامل اولویتهای 9 و 10 میشود کمتر شود و ارز کمتری به این گروه تخصیص یابد. چرا که بیشتر این کالاها در داخل کشور و با کیفیت نسبتا مشابه تولید میشود.
غضنفری همچنین با درخواست از مردم برای کمتر مصرف کردن کالاهای لوکس، تاکید کرد: مردم نگران موجودی کالاهای اساسی در کشور نباشند، زیرا خدمتگزاران آنها در وزارت صنعت، معدن و تجارت و دولت به طور مستمر میزان این ذخایر را زیر نظر دارند. او از عمده فروشان و بنکداران نیز خواست از هر گونه احتکار خودداری کنند، زیرا افرادی که به این کار اقدام کنند از طریق تعزیرات با آنها برخورد میشود.
مبادله ۷۰۰ میلیون دلار در اتاق ارزی
در این مورد یک مقام مسوول نیز از ورود اولویتهای ۷ و ۸ به مرکز مبادلات در هفته جاری خبر داد و گفت: تاکنون بالغ بر 700 میلیون دلار در مرکز مبادلات معامله شده است. به گفته او از شنبه هفته جاری ثبت سفارش و مبادلات ارزی اولویت 6 آغاز شده است که با استقبال واردکنندگان مواجه بوده است. به این ترتیب امروز زمان ثبت سفارش اولویتهای 7 و 8 اعلام و به احتمال زیاد از همین هفته ثبت سفارش این گروه از کالاها نیز آغاز میشود. این مقام آگاه همچنین گفت: تاکنون بالغ بر 700 میلیون دلار در مرکز مبادلات معامله شده است. مسوولان معتقدند روند قیمت ارز در مرکز مبادلات نزولی است و استقبال واردکنندگان از این مرکز روزانه افزایش پیدا میکند.
ارسال نظر