عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران با تحلیل ویژگی تحریم‌های جدید غرب علیه ایران گفت: به نظر می‌رسد در مبادلات تجاری با شرکای اصلی ایران یعنی چین‌، ترکیه و هند مشکل چندانی نداشته باشیم. حمید حسینی در پاسخ به اینکه تحریم‌های جدید آمریکا که از ۱۸ بهمن ماه آغاز می‌شود چه ویژگی‌هایی دارد، به خبرگزاری فارس گفت: تحریم‌های دور جدید آمریکا سه ویژگی مهم دارد: اول اینکه این تحریم‌ها در بودجه دفاعی و نظامی آمریکا دیده شده و به لحاظ امنیتی برای آنها اهمیت دارد. دومین ویژگی فراگیر بودن این تحریم‌ها است، چرا که پیش‌تر نام فلان بانک را اعلام می‌کردند که تحریم شده، اما الان هوشمندانه‌تر عمل می‌کنند و گفته ‌شده هرکسی یا هر شرکتی که در حوزه نفت یا حمل‌و نقل با ایران همکاری داشته باشد تحریم است؛ لذا همه افراد دخیل در ارتباط با ایران را تحریم کرده‌اند. ویژگی سوم تحریم‌ها این است که منافع کشورهایی را که با ایران کار می‌کنند تامین می‌کند، یعنی گفته‌اند در ازای نفتی که از ایران می‌خرید، پول ندهید و کالا بفرشید؛ البته به اعتقاد بسیاری از کارشناسان این موضوع طرح ترکیه بوده است.

حسینی در واکنش به این سوال که برخی افراد این تحریم‌ها را مشابه تحریم‌های آمریکا در عراق می‌دانند، گفت: اقتصاد ایران بسیار بزرگ‌تر و قدرتمندتر از اقتصاد عراق است و هرچند که در این تحریم‌ها تاکید کرده‌اند که در ازای فروش نفت کالای تجاری و خدماتی دریافت شود اما نمی‌توان گفت که این تحریم‌ها مشابه تحریم‌های اعمال شده در عراق است، چرا که می‌توان کالای تجاری و خدماتی نیز وارد کرد و همین عامل باعث می‌شود که با یک برنامه‌ریزی منظم و اقدام صحیح از سوی مسوولان اجرایی کشور، آثار این تحریم‌ها را کاهش داد.

عضو هیات رییسه اتاق تهران در پاسخ به این سوال که آیا تحریم‌هایی که از ۱۸ بهمن ماه اتفاق می‌افتد در وضعیت تجاری ایران با شرکای آنها یعنی کشورهایی نظیر هند و چین ایجاد مشکل می‌کند، گفت: تحریم‌هایی که قرار است از روز ۱۸ بهمن ماه اتفاق بیفتد، حداقل در حوزه نفت به این سرعت آثار خود را نشان نمی‌دهد و به نظر می‌رسد تا ۶ ماه آینده مشکل چندانی در حوزه نفت رخ ندهد؛ از طرف دیگر، بعضی از شرکای کشور ما نظیر چین حاضر نیستند به هیچ وجه تحریم‌های آمریکا را بپذیرند، البته شاید برخی شرکت‌های چینی به دلیل ارتباطاتی که با آمریکا دارند دچار مشکلاتی شوند که در این خصوص قرار است برخی شرکت‌های دیگر جایگزین آنها شوند. او افزود: به نظر می‌رسد در خصوص شرکای اصلی ایران یعنی چین‌، ترکیه و هند مشکل چندانی نداشته باشیم و روابط سابق ادامه داشته باشد، اما کشورهایی نظیر ژاپن و کره ممکن است در لاک دفاعی فرو روند.

اقدامات وزارت صنعت برای مقابله

حسینی درخصوص اقدامات دولت برای مقابله با این تحریم‌ها گفت: من اطلاع دارم که وزارت صنعت به دنبال راهکارهایی است تا شرایط را تسهیل کند تا واحدهای تولیدی در تامین مواد اولیه دچار مشکل نشوند و همچنین به لحاظ اجتماعی نیز وضعیت اشتغال کشور با مشکل مواجه نشود. او ادامه داد: همچنین دولت به دنبال آن است تا با یک برنامه‌ریزی دقیق، استفاده از کشورهای چین، کره و ترکیه را تسهیل کند. در عین حال به نظر می‌رسد در چنین شرایطی، شرکت‌های بزرگ شرکای اصلی ایران با بانک‌های خصوصی کشور مراوداتی داشته باشند تا آثار منفی تحریم‌هایی که از ۱۸ بهمن‌ماه آغاز می‌شود کاهش پیدا کند.

این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با تاکید بر اینکه باید دولت هرچه زودتر به بنگاه‌ها این اطمینان را بدهد که می‌تواند شرایط فعلی را مدیریت کند، گفت: به نظر نمی‌رسد از روز ۱۸ بهمن ماه شاهد تغییرات جدی در بازار باشیم و ما فکر می‌کنیم که آثار اجرای این تحریم‌ها در کوتاه مدت نمایان نمی‌شود و با اقداماتی که دولت انجام داده است، در سال جاری بازار آرامی خواهیم داشت.